Filtry UV i inne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bajbus13
    • 2006
    • 14

Filtry UV i inne

Jako, ze to moj pierwszy post ...
    Witam Wszystkich Serdecznie:-D
    Od kilku tygodni jestem posiadaczem 20d ze szkielkami 17-85 i 70-200.
    Zastanawiam sie nad dokupieniem do nich filtru. Jako, ze troche ich jest na rynku -a nie posiadajac wiedzy - ciekaw jestem jakiego producenta polecacie.
    Z ciekawszych znalazlem Heliopan..... Jakie inne poza UV dobrze miec na podoredziu ???
    :grin: 5D|8-15|17-40|24-105|50|85|70-200 |580 & Co.
  • architect
    Coś już napisał
    • 2005
    • 65

Zwykły UV HOYA powinien ci wystarczyć do ochrony szkła. Droższy z tysiącem powłok i tak nic szczególnego nie poprawi na fotach. Ostrzegam przed kupowaniem filtrów no-name tylko mogą pogorszyć.
    Canon 4ever

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Zamieszczone przez architect
      Zwykły UV HOYA powinien ci wystarczyć do ochrony szkła. Droższy z tysiącem powłok i tak nic szczególnego nie poprawi na fotach. Ostrzegam przed kupowaniem filtrów no-name tylko mogą pogorszyć.
      Owszem nie poprawi ale zdecydowanie może pogorszyć. Mam na myśli małą ilość powłok.
      A co do pytania o inne filtry to do 17-85 zdecydowanie bardziej od UV polecam polara (bardziej przydatny). Możesz wybrać: HOYA SHMC lub Marumi MC - oba wielopowłokowe. A tak na marginesie Heliopan robi b.dobre filtry.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• PatriX
        Bywalec
        • 2005
        • 150

JA mam filtr UV Hama i nie narzekam :P Na inny mnie nie było stać heh :]

www.SIERAQ.digart.pl
        ..::SieraQ::..

Komentarz

• -=Festyk=-
          Uzależniony
          • 2005
          • 666

A ja mam Matina.Też był najtańszy w sklepie

||Galeria

Komentarz

• bajbus13
            • 2006
            • 14

Zamieszczone przez -=Festyk=-
            A ja mam Matina.Też był najtańszy w sklepie
            No tak - tylko ,ze tanio to wiadomo ;-) .... a nie chce mydlenia, bo na filtrze przyoszczedzilem. Jak dla mnie to nie tedy droga.

Komentarz

• PatriX
              Bywalec
              • 2005
              • 150

A co mówicie na filtr firmy HAMA ? Mi się wydaje że jak do ochrony obiektywu to nie jest wcale zły :>

www.SIERAQ.digart.pl
              ..::SieraQ::..

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

Widzę że się upierasz, proponuję więc kliknąć <szukaj> być może to cię usatysfakcjonuje.
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Pszczola
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1760

Zamieszczone przez PatriX
                  A co mówicie na filtr firmy HAMA ? Mi się wydaje że jak do ochrony obiektywu to nie jest wcale zły :>
                  Jesli TYLKO do ochrony obiektywu to dekielek jest zdecydowanie lepszy. Ja niesty widze u siebie roznice w jakosci zdjec przy zastosowaniu najtanszych filtrow UV po 30 zl i B+W za 200 zl. Tyle, ze mam na stanie slabiutkie szkla, na ktorych po zastosowaniu slabitkich UVek slabowatosc sie dodaje i poteguje. Nie wiem czy prawidlowosc taka wystepuje ze szklami topowymi,
                  EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• feder
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 203

Ja mam założoną Hoye UV HMC na 17-40 i niestety zauważyłem flarowanie w czasie robienia zdjęć nocnych. na szczęscie innych efektów na razie nie uświadczyłem.
                    A filtr przydaje się do robienia zdjęć w czasie, kiedy cos z nieba leci - jak napada nam deszczu/śniegu na filtr wystarczy go zdjąć i ma się czyste szkło .
                    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• Robson01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1574

Zawsze jest tak że nasz sprzęt jest takiej jakości jak najsłabszy jego element. Jeżeli do dobrego szkła podepniemy kiepski filtr to nie zdziwmy się gdy na zdjęciach pojawią się "duchy".
                      Canon

Komentarz

• bajbus13
                        • 2006
                        • 14

Zamieszczone przez Robson01
                        Zawsze jest tak że nasz sprzęt jest takiej jakości jak najsłabszy jego element. Jeżeli do dobrego szkła podepniemy kiepski filtr to nie zdziwmy się gdy na zdjęciach pojawią się "duchy".
                        Dokladnie o to mi chodzilo.
                        Dlatego wole poczytac, poszukac niz isc do sklepu "dla idiotow" i kupic co maja. Przy kit-owym szkle to i tani filtr nie bedzie za bardzo "przeszkadzal"

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Niestety nawet bardzo dobry filtr nie uchroni przed "dodatkowymi efektami". Ostatnio robiąc zdjęcia choinki z B+W MRC "piękne" flary wokół światełek zastałem

pozdrawiam

Komentarz

• bajbus13
                            • 2006
                            • 14

Zamieszczone przez mmsza
                            Filterek za 20 zł w twoim 17-85 też wiele już nie popsuje
                            Do 70-200 to już musisz zainwestować w coś lepszego.
                            Tak na marginesie - obydwa maja 67 mm
                            Szkoda,ze tak malo konkretow a duzo wodolejstwa.

Komentarz

• bajbus13
                              • 2006
                              • 14

Zamieszczone przez mmsza
                              Nie przesadzaj :wink:
                              O filterkach było tu setki postów (przyznaj - nie szukałeś? ) i każdy kończył się jedynym słusznym stwierdzeniem - KUP NAJLEPSZY NA JAKI CIĘ STAĆ!!!

BTW, jeśli byś się zdecydował na SHMC HOYA to w foto-raju mają dobrą cenę.
                              Szukalem, grupe wertowalem . Opisy i przeznaczenie - znam.
                              Ciekaw bylem preferencji . Dzieki za info 8)

Komentarz

Pracuję...