Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja od razu z problemem. Nabyłem dopiero co puszkę 5D i… zaczęły się problemy.
Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?
Witam serdecznie wszystkich na forum!
Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
Zamieszczone przez Cyborg
Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
No i tu najprawdopodobniej jest problem. Lub inaczej: witaj w świecie cyfrowej foto. Przykro nam z powodu twoich wydatków
Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”?
Z każdym szkłem Canona powinna. Po kolei:
- podepnij inne szklo, wskazane tele 85/1.8 lub 135/2
- podepnij twoje szkło do innej puszki i sprawdź czy też wyjdzie kicha czy będzie OK.
- jeśli na innej puszce też wychodzi kicha oddaj szkło do kalibracji
Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??
Ja na 20D nie miałem.
BTW. Witaj na forum 8)
Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak. Twoja kasa, twoja sprawa. Ty potrzebujesz porady, nie pręgierza.
Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?
Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??
Pozdrawiam
Cyborg
nie ma foli na wyswietlaczach - sprzedawca mówił prawde
twoim problemem nie jest ff/bf , jakość twojego szkła jest problemem, byleco przykręcone do do puszki bedzie dawać bylejaki obraz, to nie puszka robi zdjecia tylko szkło ( w uproszczeniu), kup lepsze szkło ( najlepiej L ) to polepszą sie fotki
Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej...
Zamieszczone przez gietrzy
Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
Czy dobre szkła Nikona są dużo tańsze od dobrych szkieł Canona? Raczej nie.
witaj w świecie cyfrowej foto.
No, na powitania trochę za póżno ;-) Od ponad roku używam Pro1, i właśnie po doświadczeniach z tym sprzętem ostatecznie dojrzałem do zakupu dSLR i to FullFrame.
Z każdym szkłem Canona powinna.
Tak też myślę.
Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
THX. Nie omieszkam.
I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak.
Spoko ;-) Spodziewałem się takiej reakcji.
Co do FF/BF - rzeczywiście nie mam doświadczenia.
No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej...
No niestety ale tak. Matryca to nie nagatyw i z roznych wzgledow ktore z latwosci w sieci i archiwum znajdziesz ;-) uwypukla wady szkla (tak w wielkim uproszczeniu). Szukaj np. terminu telecentrycznosc. Plus wsrod uzyszkodnikow istnieje tradycja ogladania zdjec na monitorze powiekszonych do 100% czego w czasach analogowych tak latwo sie nie dalo zrobic. Ogladania i narzekania ktore skutkuje nieodparta potrzeba zakupu nowych, drozszych, potencjalnie lepszych szkiel. :-)
Nikon nie robi i poki co otwartym tekstem deklaruje ze nie bedzie robil pelnej klatki cyfrowej. Z racji 2x mniejszej matrycy, powyzsze problemy ze szklami wystepuja w mniejszym stopniu (szklo pracuje tylko srodkiem), plus wyprodukowali troche szkiel dedykowanych do APS'owej klatki cyfrowej, w ktorych przynajmniej starano sie wyeliminowac problemy wspolpracy z matryca (znow telecentrycznosc).
Czyli szlo dla N pracujace tak samo dobrze jak przy Canon FF mozna miec teoretycznie taniej.
Teoretycznie, poniewaz osobiscie uwazam ze predzej czy pozniej, bez wzgledu na marketing i polityke Nikona oraz to jak genialny, wszechstronny i wspanialy jest format DX beda musieli zrobic taki aprat. (bo fizyki nie zmienia). A wtedy wyznawcy Nikona obudza sie z reka w nocniku bo beda musieli wymienic polowe szkiel :-). Swoja droga skoro ten DX vel APS ma same zalety to czemu sie nie przyja w czasach analogowych?? He?? Z premedytacja napisalem "wyznawcy". Ostanio przegladaelm zolte forum i opinie o nowym D200, no i inaczej ich sie nie da nazwac :-/
APS to mial być extra zamiennik 35mm, ale tylko marketingowo by powiekszyć zyski ale jak to bywa życie skutecznie zweryfikowało założenia. Co do optyki i wymagań - ostatnio spotkałem się z przypadkiem narzekania na jakość RGB z KM7D - i co się okazało - panna nie miała sklibrowanego monitora
No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej....
duuużo bardziej. w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności
Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.
Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem? Jeśli nie to powtórz test w lepszym oswietleniu (najlepiej dziennym), ISO 100, statyw, czasy ponad 1/125 i zdejmij kompensację expozycji.
w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności.
Hm..
1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
Zamieszczone przez Arkan
Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.
Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD.
Zamieszczone przez Arkan
Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem?
Oczywiście.
ISO 100 czy 200: nie powinno być żadnej różnicy dla tej puszki (w takim teście). Skorygowałem trochę ekspozycję bo uznałem że naświetla zbyt ostrożnie i efekt będzie mniej widoczny.
Dodałem też zdjęcie porównawcze z MF i ostrość jest tam gdzie powinna.
Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?
No właśnie dlatego kupiłem :-). Mam 28-105 i okazyjnie korzystałem z 50/1.8 (akurat teraz, niestety nie mogę jej pożyczyć). A jakbym kupił puszkę z cropem 1.6 to nie miałbym pożytku nawet z tego. Kupować wtedy plasticzne EF-Sy czy normalne które by się po części marnowały? I co bym później zrobił ze szkłami dopasowanymi pod cropa? Na tele mi nie zależy.
Zakupy w przyszłości mnie niewątpliwie czakają, ale przynajmniej mam od czego zacząć puki co.
Chcę się tylko upewnić że puszka jest w 100% sprawna.
Hm..
1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
1. Nie zrozumieliśmy się - pisałem o telecentryczności, bo spytałeś o wymagania jakie stawia cyfra obiektywom. Jako argument podałeś slajd i film, gdzie zjawisko równoległości padania promieni jest bez znaczenia.
2. Więc tak, - przy obiektywach tele to praktycznie bez znaczenia, a jeśli chodzi o szerokie kąty to te doceniane szkła często lepiej spisywały się na analogu, niż na cyfrze. Wyjątek stanowi 17-40L, o którym się mówi, że Canon go poprawił pod cyfrę (crop 1.6). Jeśli chodzi o full frame, to nie ma u C wybitnych szkieł z wyjątkiem 35/1.4
Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD..
a to oznacza, że tak twierdzi marketing Canona i nic więcej.
Komentarz