5D z FrontFocus ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cyborg
    Początki nałogu
    • 2006
    • 416

5D z FrontFocus ?

Witam serdecznie wszystkich na forum!

Ja od razu z problemem. Nabyłem dopiero co puszkę 5D i… zaczęły się problemy.
    Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
    Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
    I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?

Podaję linki do przykładowych fotek:
    www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0015.JPG (AF, FF)
    www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0016.JPG (MF, "w punkt")

Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??

Pozdrawiam
    Cyborg
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Cyborg
    Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
    Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
    Podpoiłem do niego 28-105 3.5-4.5 USM I, którego wcześniej używałem z moim leciwym 10 (nie D) i specjalnie nie narzekałem, a tu jakieś takie mydło…
    No i tu najprawdopodobniej jest problem. Lub inaczej: witaj w świecie cyfrowej foto. Przykro nam z powodu twoich wydatków
    Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”?
    Z każdym szkłem Canona powinna. Po kolei:

- podepnij inne szklo, wskazane tele 85/1.8 lub 135/2
    - podepnij twoje szkło do innej puszki i sprawdź czy też wyjdzie kicha czy będzie OK.
    - jeśli na innej puszce też wychodzi kicha oddaj szkło do kalibracji
    Na marginesie: body dostałem bez folii ochronnych na wyświetlaczach. Sprzedawca twierdzi, że wszystkie Canony teraz tam mają. ??
    Ja na 20D nie miałem.

BTW. Witaj na forum 8)

Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.

I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak. Twoja kasa, twoja sprawa. Ty potrzebujesz porady, nie pręgierza.
    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
    the silence is deafening

Komentarz

• kocis
      Początki nałogu
      • 2005
      • 472

Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?

A za ile kupiłeś i gdzie?
      300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• kocis
        Początki nałogu
        • 2005
        • 472

Aby nie wychodzić na inspektora z US przyłączam się do życzeń udanych zakupów w przyszłości :grin:
        300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• darekp
          Bywalec
          • 2005
          • 121

Zrobiłem więc test na FF/BF żeby zlokalizować problem i pomimo dużej GO tego obiektywu wychodzi FF ok. 8mm (test robiony z ok. 0,5m). To oczywiście nie wyjaśnia do końca problemu mydła.
          I tutaj proszę Was o radę. Czy to jest w granicach normy? Czy po podpięciu jaśniejszego szkła (chwilowo nie mam pod ręką) się pogłębi? Czy puszka tej klasy nie powinna ostrzyć z każdym szkłem „w punkt”? Czy żądać wymiany na inny egzemplarz?

Podaję linki do przykładowych fotek:
          www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0015.JPG (AF, FF)
          www.wmgalicja.krakow.pl/~cyborg/5D/IMG_0016.JPG (MF, "w punkt")

Pozdrawiam
          Cyborg

nie ma foli na wyswietlaczach - sprzedawca mówił prawde
          twoim problemem nie jest ff/bf , jakość twojego szkła jest problemem, byleco przykręcone do do puszki bedzie dawać bylejaki obraz, to nie puszka robi zdjecia tylko szkło ( w uproszczeniu), kup lepsze szkło ( najlepiej L ) to polepszą sie fotki

pozdrawiam

Komentarz

• Cyborg
            Początki nałogu
            • 2006
            • 416

Zamieszczone przez gietrzy
            Cyfrowa pełna klatka jest bardzo, bardzo wymagająca jeśli chodzi o szkła.
            No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej...
            Znam człowieka, który twierdzi, że niestać go na L-ki i dlatego ma Nikona. Coś w tym jest.
            Czy dobre szkła Nikona są dużo tańsze od dobrych szkieł Canona? Raczej nie.
            witaj w świecie cyfrowej foto.
            No, na powitania trochę za póżno ;-) Od ponad roku używam Pro1, i właśnie po doświadczeniach z tym sprzętem ostatecznie dojrzałem do zakupu dSLR i to FullFrame.
            Z każdym szkłem Canona powinna.
            Tak też myślę.
            Skoro jesteś z Krak to najszybciej będzie jeśli pójdziesz do Lecha i spółki i sami przemacają Ci tą piątkę.
            THX. Nie omieszkam.
            I jeszcze jedno nie daj się zdołować jak ktoś ci wywali, że kupiłeś extra sprzęt i nie wiesz jak co i jak.
            Spoko ;-) Spodziewałem się takiej reakcji.
            Co do FF/BF - rzeczywiście nie mam doświadczenia.

Komentarz

• darekp
              Bywalec
              • 2005
              • 121

bardziej

Komentarz

• iczek
                Uzależniony
                • 2004
                • 711

duzo bardziej
                FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                Ptaki
                Portrety
                Pejzaż

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

No niestety ale tak. Matryca to nie nagatyw i z roznych wzgledow ktore z latwosci w sieci i archiwum znajdziesz ;-) uwypukla wady szkla (tak w wielkim uproszczeniu). Szukaj np. terminu telecentrycznosc. Plus wsrod uzyszkodnikow istnieje tradycja ogladania zdjec na monitorze powiekszonych do 100% czego w czasach analogowych tak latwo sie nie dalo zrobic. Ogladania i narzekania ktore skutkuje nieodparta potrzeba zakupu nowych, drozszych, potencjalnie lepszych szkiel. :-)

Nikon nie robi i poki co otwartym tekstem deklaruje ze nie bedzie robil pelnej klatki cyfrowej. Z racji 2x mniejszej matrycy, powyzsze problemy ze szklami wystepuja w mniejszym stopniu (szklo pracuje tylko srodkiem), plus wyprodukowali troche szkiel dedykowanych do APS'owej klatki cyfrowej, w ktorych przynajmniej starano sie wyeliminowac problemy wspolpracy z matryca (znow telecentrycznosc).
                  Czyli szlo dla N pracujace tak samo dobrze jak przy Canon FF mozna miec teoretycznie taniej.

Teoretycznie, poniewaz osobiscie uwazam ze predzej czy pozniej, bez wzgledu na marketing i polityke Nikona oraz to jak genialny, wszechstronny i wspanialy jest format DX beda musieli zrobic taki aprat. (bo fizyki nie zmienia). A wtedy wyznawcy Nikona obudza sie z reka w nocniku bo beda musieli wymienic polowe szkiel :-). Swoja droga skoro ten DX vel APS ma same zalety to czemu sie nie przyja w czasach analogowych?? He?? Z premedytacja napisalem "wyznawcy". Ostanio przegladaelm zolte forum i opinie o nowym D200, no i inaczej ich sie nie da nazwac :-/

Pozdrawiam,

Marcin
                  Ostatnio edytowany przez mjastrzebski; 1817.
                  Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Theoo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 157

APS to mial być extra zamiennik 35mm, ale tylko marketingowo by powiekszyć zyski ale jak to bywa życie skutecznie zweryfikowało założenia. Co do optyki i wymagań - ostatnio spotkałem się z przypadkiem narzekania na jakość RGB z KM7D - i co się okazało - panna nie miała sklibrowanego monitora
                    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

No chyba nie bardziej niż slajdy i negatywy, których używałem wcześniej....
                      duuużo bardziej. w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności
                      Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.

Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem? Jeśli nie to powtórz test w lepszym oswietleniu (najlepiej dziennym), ISO 100, statyw, czasy ponad 1/125 i zdejmij kompensację expozycji.
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Cyborg
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 416

Zamieszczone przez Arkan
                        w czasie gdy był projektowany Twój 28-105 nikt nie słyszał o telecentryczności.
                        Hm..
                        1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
                        2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
                        Zamieszczone przez Arkan
                        Chodzi raczej o to, że Canon nie produkuje szkieł ze średniej półki - robi albo L, albo kompletną amatorszczyznę.
                        Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD.
                        Zamieszczone przez Arkan
                        Tak dla pewności pytam - aparat był na statywie, wyzwolony z kabla i z podniesionym lustrem?
                        Oczywiście.
                        ISO 100 czy 200: nie powinno być żadnej różnicy dla tej puszki (w takim teście). Skorygowałem trochę ekspozycję bo uznałem że naświetla zbyt ostrożnie i efekt będzie mniej widoczny.
                        Dodałem też zdjęcie porównawcze z MF i ostrość jest tam gdzie powinna.

Komentarz

• Cyborg
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 416

Zamieszczone przez kocis
                          Cyborg dziwi mnie to, że kupiłeś sobie 5D jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Wywalasz 10Kzł na puszkę nie mając kilku dobrych szkieł?
                          No właśnie dlatego kupiłem :-). Mam 28-105 i okazyjnie korzystałem z 50/1.8 (akurat teraz, niestety nie mogę jej pożyczyć). A jakbym kupił puszkę z cropem 1.6 to nie miałbym pożytku nawet z tego. Kupować wtedy plasticzne EF-Sy czy normalne które by się po części marnowały? I co bym później zrobił ze szkłami dopasowanymi pod cropa? Na tele mi nie zależy.
                          Zakupy w przyszłości mnie niewątpliwie czakają, ale przynajmniej mam od czego zacząć puki co.
                          Chcę się tylko upewnić że puszka jest w 100% sprawna.
                          Zamieszczone przez kocis
                          A za ile kupiłeś i gdzie?
                          11kzł z VAT na f-rę w Fotorimex.pl

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

Hm..
                            1. Problemy są w centrum kadru więc co ma to tego telecentryczność?
                            2. Wiele wyśmienitych i przez Was docenianych szkieł powstawało jeszcze wcześniej.
                            1. Nie zrozumieliśmy się - pisałem o telecentryczności, bo spytałeś o wymagania jakie stawia cyfra obiektywom. Jako argument podałeś slajd i film, gdzie zjawisko równoległości padania promieni jest bez znaczenia.
                            2. Więc tak, - przy obiektywach tele to praktycznie bez znaczenia, a jeśli chodzi o szerokie kąty to te doceniane szkła często lepiej spisywały się na analogu, niż na cyfrze. Wyjątek stanowi 17-40L, o którym się mówi, że Canon go poprawił pod cyfrę (crop 1.6). Jeśli chodzi o full frame, to nie ma u C wybitnych szkieł z wyjątkiem 35/1.4

Z tym mitycznym L też nie jest tak różowo. Mój Pro1 także ma obiektyw "L". Prawdziwy :-) A oznacza to tylko tyle, że ma soczewki fluorytowe i UD..
                            a to oznacza, że tak twierdzi marketing Canona i nic więcej.
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• bebop
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 755

Zamieszczone przez Arkan
                              Jeśli chodzi o full frame, to nie ma u C wybitnych szkieł z wyjątkiem 35/1.4
                              nie bluźnij ;-) - a 135L?
                              gra i buczy bebop

Komentarz

Pracuję...