Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich.
Widziałem na forum trochę mądrych słów na temat obiektywów do różnych zastosowań i rodzaju fotografii. Nie znalazłem jednak nic ciekawego na temat fotografii sportowej i zalecanych szkieł. No to ja zapytam co możecie mi drodzy forumowicze doradzić ?
Wiem żę zaraz będą pytania dodatkowe: czy będziesz focił w hali, czy na powietrzu, ile kasy chcesz wydać itp. Możemy je pokwalifikować, ten dobry przy słabym świetle, ten znowu przy dobrym, ten jest droższy a ten tańszy itd.
Pozdrawiam
Nie da sie prosto i sensownie odpowiedziec na tak postawione pytanie.
Jakie rodzaje sportu chcesz fotografować. W wielu dyscyplinach tele nie jest potrzebne (np. szachy 8) ). W wiekszosci dobry tele-zoom z IS raczej niezbedny. Im jasniejszy tym lepiej. W dyscyplinach typu "stadion", "hala" im dłuższy tym lepiej. Przedział cenowy sam wybierzesz. Z duuuuużą kasą stałki te "high end" czyli najwyższa półka cenowa niestety.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jeśli jesteś amatorem, to nie baw się lustrem. Kupe kasy wydasz na body, jasny obiektyw do lustra kosztuje fortunę lub nawet dwie
Kup dobrą hybrydę, która ma jasny obiektyw. 3,5 a jeszcze lepiej 2.8 (tak jak w Panasonic FZ20)
Jesli sądzisz, że kompakty mają wolny AF, to pamiętaj że całe dziesięciolecia robiono zdjęcia manualnym sprzętem (nikon F,F2,F3, Canon F1, T90) i jakoś wszystko było ok
A Leica do tej pory robi manualny sprzęt: R9, do którego kupujesz tylną ściankę z matrycą
Dodam ze fotografie sportowa mozna robic sprzetem (obiektywami) za kilkaset zlotych, tak jak to robiono kilkadziesiat lat temu o czym wspomnial kolega powyzej. Poza satysfakcja zostaje w kieszeni kasa na dobry samochod...
Mowilem o lustrzankach ze wskazaniem na sprzet posiadany przez pytajacego czyli 350D, obiektywow nie pokaze ale moge wymienic takowe:
1. Zeiss 2.8/200, 2.8/180
2. Nikkor 2.8/180
3. Tair 4/300
Wiem ze teraz podniesie sie wielkie larum bo 80% czytajacych to forum nie ma pojecia ze jednak tymi obiektywami mozna robic fotografie sportowa (przepraszam urazonych), jednak mozna to robic tak jak robiono to 30-40 lat temu. Co wiecej mozna to robic komfortowo, bo fotek nie udanych nie da sie usunac z kliszy, a posiadajac cyfrowa lustrzanke i karte CF mozemy to zrobic w 3 sekundy...
Kazdy z tych obiektywow mozna zapiac do dowolnej lustrzanki Canona i uzyskac rezultaty identyczne z uzyskiwanymi przy pomocy L-ek dostepnych za kwoty 10-20 krotnie wieksze.
Ale jasność szkła w FZ20 jest taka jak w "L" Canona. A te są sakramencko drogie.
Nierozumiem Moja najciemniejsza L-ka ma f/2.0
Wiesz, miałem G3 ze światłem 2.0-3.0. Niewiem czy to co piszę ma sens z punktu widzenia technicznego, ale weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.
EDIT: Ale się bigos narobił. Pomyliłem Andee z klekotem. Przepraszam.
Zamieszczone przez Andee
Mowimy tu o zestawie sprzetu za sporo ponad 10000$, wiec jak widzisz pytania sa zasadne...
Rozumie gietrzy ze zajmujesz sie fotografia sportowa lub dziedzina fotografii zbierzna i adekwatna do wykorzystywanych obiektywow z minimalnym swiatlem f2.0. Sadze tez ze robisz to zawodowo, bo nie widze innego zastosowania dla obiektywow za kilka/kilkadziesiat tysiecy zlotych. Z checia zobaczyl bym Twoje zdjecia, jezeli mozesz podaj linka do strony ze swoimi fotografiami lub poprostu zamiesc kilka w watku aby naswietlic temat.
weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.
Wszystko fajnie, tylko FZ20 ma obiektyw przymocowany na stałe. Nie wiem czy tutaj można mówić o Cropie jak obiektyw masz o ogniskowej 6mm do iluś tam.
No to ja sprecyzuje. Bedę robił fotki na wyścigach kolarskich przeważnie. Czasem na rajdach samochodowych i jakieś zdjęcia w hali. Oczywiscie wszystko to amatorstwo i zdjęcia dla siebie i znajomych.
Jakie teraz propozycje ?
Rozumie gietrzy ze zajmujesz sie fotografia sportowa lub dziedzina fotografii zbierzna i adekwatna do wykorzystywanych obiektywow z minimalnym swiatlem f2.0. Sadze tez ze robisz to zawodowo, bo nie widze innego zastosowania dla obiektywow za kilka/kilkadziesiat tysiecy zlotych. Z checia zobaczyl bym Twoje zdjecia, jezeli mozesz podaj linka do strony ze swoimi fotografiami lub poprostu zamiesc kilka w watku aby naswietlic temat.
Pozdrawiam
Na początek
No cóż teraz wyjdę na wariata, niech będzie. Nie nie zajmuje się sport foto. Nie żyję ze sprzedaży zrobionych zdjęć. Sprzęt służy mi do zdjęć rodzinnych, kotlety chyba się na nie mówi. Takie moje hobby. Zazwyczaj zdjęcia robie w trudnych warunkach (i nie ma dla mnie wymówki, że jest 23:00 i ognisko już dogasa)
WWW nie mam, na zdjęciach mam dzieciaczki najbliższych i właśnie dlatego nie za bardzo chcę się tym materiałem dzielić. Równocześnie zdaję sobie sprawę z faktu, że muszę się poddać krytyce by iść do przodu. Myśle o serwisie www na home.pl, ale ceny powalają.
Na koniec jasne szkła potrzebuję by nie zakładać lampy. Tej zaś sprzedać nie mogę bo na wiosnę/lato bez niej czasami się nie da.
Napisz na PM adres @ to podeślę Ci na priva parę fotek nie zdjęć.
Na sam koniec: jak patrzę jakie cuda koledzy/koleżanki robią sprzętem troszeczkę tańszym to jestem pełen podziwu i w miarę możliwości staram się nie ośmieszać.
Komentarz