Obiektyw do fotografii sportowej.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • klekot

Obiektyw do fotografii sportowej.

Witam wszystkich.
    Widziałem na forum trochę mądrych słów na temat obiektywów do różnych zastosowań i rodzaju fotografii. Nie znalazłem jednak nic ciekawego na temat fotografii sportowej i zalecanych szkieł. No to ja zapytam co możecie mi drodzy forumowicze doradzić ?
    Wiem żę zaraz będą pytania dodatkowe: czy będziesz focił w hali, czy na powietrzu, ile kasy chcesz wydać itp. Możemy je pokwalifikować, ten dobry przy słabym świetle, ten znowu przy dobrym, ten jest droższy a ten tańszy itd.
    Pozdrawiam
  • Andee
    Uzależniony
    • 2005
    • 503

A co to za rodzaj fotografii ma byc, poza tym ze sportowa... Chcesz sie tym zajmowac amatorsko jak sadze, dobrze by bylo sie okreslic za wczasu.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez klekot
      co możecie mi drodzy forumowicze doradzić ?
      Dyżurny zestaw econo większości fotoreporterów:
      20D
      70-200/2.8L lub LIS
      17-40L

W hali 2.8 nie styknie, więc
      85
      135L
      200/1.8L
      the silence is deafening

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Nie da sie prosto i sensownie odpowiedziec na tak postawione pytanie.

Jakie rodzaje sportu chcesz fotografować. W wielu dyscyplinach tele nie jest potrzebne (np. szachy 8) ). W wiekszosci dobry tele-zoom z IS raczej niezbedny. Im jasniejszy tym lepiej. W dyscyplinach typu "stadion", "hala" im dłuższy tym lepiej. Przedział cenowy sam wybierzesz. Z duuuuużą kasą stałki te "high end" czyli najwyższa półka cenowa niestety.

Janusz

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Andee
          Uzależniony
          • 2005
          • 503

Zamieszczone przez gietrzy
          Dyżurny zestaw econo większości fotoreporterów:
          20D
          70-200/2.8L lub LIS
          17-40L

W hali 2.8 nie styknie, więc
          85
          135L
          200/1.8L
          Mowimy tu o zestawie sprzetu za sporo ponad 10000$, wiec jak widzisz pytania sa zasadne...

Komentarz

• mruczek
            Bywalec
            • 2005
            • 240

Jeśli jesteś amatorem, to nie baw się lustrem. Kupe kasy wydasz na body, jasny obiektyw do lustra kosztuje fortunę lub nawet dwie

Kup dobrą hybrydę, która ma jasny obiektyw. 3,5 a jeszcze lepiej 2.8 (tak jak w Panasonic FZ20)
            Jesli sądzisz, że kompakty mają wolny AF, to pamiętaj że całe dziesięciolecia robiono zdjęcia manualnym sprzętem (nikon F,F2,F3, Canon F1, T90) i jakoś wszystko było ok
            A Leica do tej pory robi manualny sprzęt: R9, do którego kupujesz tylną ściankę z matrycą

Komentarz

• Andee
              Uzależniony
              • 2005
              • 503

Dodam ze fotografie sportowa mozna robic sprzetem (obiektywami) za kilkaset zlotych, tak jak to robiono kilkadziesiat lat temu o czym wspomnial kolega powyzej. Poza satysfakcja zostaje w kieszeni kasa na dobry samochod...

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

Zamieszczone przez Andee
                Dodam ze fotografie sportowa mozna robic sprzetem (obiektywami) za kilkaset zlotych,
                Myślałem, że pytasz poważnie. No offense pokaż mi te obiektywy za kilkaset złotych do sportu.
                Zamieszczone przez Andee
                o czym wspomnial kolega powyzej.
                Kolega dobrze radzi tylko nawet FZ-20 kosztuje więcej niż kilkaset złotych. Poza tym pytałeś o obiektywy a do FZ-20 nie da się podpiąć żadnego...
                Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                the silence is deafening

Komentarz

• mruczek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 240

Myślałem, że pytasz poważnie. No offense pokaż mi te obiektywy za kilkaset złotych do sportu.

Kolega dobrze radzi tylko nawet FZ-20 kosztuje więcej niż kilkaset złotych. Poza tym pytałeś o obiektywy a do FZ-20 nie da się podpiąć żadnego...
                  Ale jasność szkła w FZ20 jest taka jak w "L" Canona. A te są sakramencko drogie.

Dostaniesz stałkę albo zooma. Kasa ogromna, a nie wykorzystasz go do innych celów...
                  Puszka plus jasny obiektyw to i tak będzie więcej niż niż 2000zł

Komentarz

• Andee
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 503

Mowilem o lustrzankach ze wskazaniem na sprzet posiadany przez pytajacego czyli 350D, obiektywow nie pokaze ale moge wymienic takowe:

1. Zeiss 2.8/200, 2.8/180
                    2. Nikkor 2.8/180
                    3. Tair 4/300

Wiem ze teraz podniesie sie wielkie larum bo 80% czytajacych to forum nie ma pojecia ze jednak tymi obiektywami mozna robic fotografie sportowa (przepraszam urazonych), jednak mozna to robic tak jak robiono to 30-40 lat temu. Co wiecej mozna to robic komfortowo, bo fotek nie udanych nie da sie usunac z kliszy, a posiadajac cyfrowa lustrzanke i karte CF mozemy to zrobic w 3 sekundy...

Kazdy z tych obiektywow mozna zapiac do dowolnej lustrzanki Canona i uzyskac rezultaty identyczne z uzyskiwanymi przy pomocy L-ek dostepnych za kwoty 10-20 krotnie wieksze.
                    Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez mruczek
                      Ale jasność szkła w FZ20 jest taka jak w "L" Canona. A te są sakramencko drogie.
                      Nierozumiem Moja najciemniejsza L-ka ma f/2.0
                      Wiesz, miałem G3 ze światłem 2.0-3.0. Niewiem czy to co piszę ma sens z punktu widzenia technicznego, ale weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
                      Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.

EDIT: Ale się bigos narobił. Pomyliłem Andee z klekotem. Przepraszam.

Zamieszczone przez Andee
                      Mowimy tu o zestawie sprzetu za sporo ponad 10000$, wiec jak widzisz pytania sa zasadne...
                      200/1.8L to był żart.
                      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                      the silence is deafening

Komentarz

• Andee
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 503

Rozumie gietrzy ze zajmujesz sie fotografia sportowa lub dziedzina fotografii zbierzna i adekwatna do wykorzystywanych obiektywow z minimalnym swiatlem f2.0. Sadze tez ze robisz to zawodowo, bo nie widze innego zastosowania dla obiektywow za kilka/kilkadziesiat tysiecy zlotych. Z checia zobaczyl bym Twoje zdjecia, jezeli mozesz podaj linka do strony ze swoimi fotografiami lub poprostu zamiesc kilka w watku aby naswietlic temat.

Pozdrawiam

Komentarz

• mruczek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 240

weź to światło w fz-20 przelicz uwzględniając rozmiar matrycy "i tu i tu" -> Leicowe 2.8 pomnóż przez cropa fz-20.
                          Oczywiście nadal uważam, że twoja rada jak dotąd jest najlepszą dla pytającego.
                          Wszystko fajnie, tylko FZ20 ma obiektyw przymocowany na stałe. Nie wiem czy tutaj można mówić o Cropie jak obiektyw masz o ogniskowej 6mm do iluś tam.

Komentarz

• klekot

No to ja sprecyzuje. Bedę robił fotki na wyścigach kolarskich przeważnie. Czasem na rajdach samochodowych i jakieś zdjęcia w hali. Oczywiscie wszystko to amatorstwo i zdjęcia dla siebie i znajomych.
                            Jakie teraz propozycje ?

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez Andee
                              Rozumie gietrzy ze zajmujesz sie fotografia sportowa lub dziedzina fotografii zbierzna i adekwatna do wykorzystywanych obiektywow z minimalnym swiatlem f2.0. Sadze tez ze robisz to zawodowo, bo nie widze innego zastosowania dla obiektywow za kilka/kilkadziesiat tysiecy zlotych. Z checia zobaczyl bym Twoje zdjecia, jezeli mozesz podaj linka do strony ze swoimi fotografiami lub poprostu zamiesc kilka w watku aby naswietlic temat.

Pozdrawiam
                              Na początek
                              No cóż teraz wyjdę na wariata, niech będzie. Nie nie zajmuje się sport foto. Nie żyję ze sprzedaży zrobionych zdjęć. Sprzęt służy mi do zdjęć rodzinnych, kotlety chyba się na nie mówi. Takie moje hobby. Zazwyczaj zdjęcia robie w trudnych warunkach (i nie ma dla mnie wymówki, że jest 23:00 i ognisko już dogasa)
                              WWW nie mam, na zdjęciach mam dzieciaczki najbliższych i właśnie dlatego nie za bardzo chcę się tym materiałem dzielić. Równocześnie zdaję sobie sprawę z faktu, że muszę się poddać krytyce by iść do przodu. Myśle o serwisie www na home.pl, ale ceny powalają.
                              Na koniec jasne szkła potrzebuję by nie zakładać lampy. Tej zaś sprzedać nie mogę bo na wiosnę/lato bez niej czasami się nie da.
                              Napisz na PM adres @ to podeślę Ci na priva parę fotek nie zdjęć.

Na sam koniec: jak patrzę jakie cuda koledzy/koleżanki robią sprzętem troszeczkę tańszym to jestem pełen podziwu i w miarę możliwości staram się nie ośmieszać.
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...