Do sportu...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Simon
    Bywalec
    • 2005
    • 162

Do sportu...

Nie znalazlem tutaj jednoznacznej odpowiedzi, jesli chodzi o roznice pomiedzy dwoma obiektywami: Canon EF 75-300 mm f/4.0-5.6 III USM i ta sama wersja, ale bez USM. Chce zamowic jeden z nich, juz jutro, jednak miotam sie z podjeciem decyzji - ktory? Bede glownie fotografowal sport (siatkowka). Obecnie na hali, latem wiadomo, plazowka. Byc moze czasem jakies ptaszki, makro. Zastanawia mnie czy i jaka bedzie roznica pomiedzy tymi obiektywami dla tych zastosowan? Pomozecie? Zastanawiam sie ewentualnie nad obiektywem Canon EF 90-300DC, jesli uznacie, ze jest lepszy. Choc wole zakres 75-300.
    Od razu nadmienie, ze nie stac mnie na eLki i inne obiektywy, powyzej tysiaca zlotych.
    Z gory dziekuje za pomoc.
    golden retriever fotografia poznań
  • Silent Planet
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Polecam Ci temat pt. "te wszystkie trzysetki" lub coś mniej-więcej tak właśnie brzmiącego.
    Było toto tu już wałkowane.
    Poszukaj sobie.
    is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Simon
      Bywalec
      • 2005
      • 162

Zamieszczone przez Silent Planet
      Polecam Ci temat pt. "te wszystkie trzysetki" lub coś mniej-więcej tak właśnie brzmiącego.
      Było toto tu już wałkowane.
      Poszukaj sobie.
      Czytalem wlasnie temat te wszystkie trzysetki, jednak nadal nie wiem co zyskam biorac ew. wersje z USM :/

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

szybkosc AF. Bierz koniecznie USM. I to pewnie 100-300 bo chyba jeszcze szybszy. Sportowcy lubia szybko sie ruszac
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Silent Planet
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

TEORETYCZNIE szybkość działania AF.
          Teoretycznie.

A w praktyce przy tych szkłach nie ma to większego znaczenia.
          Te USM-owskie szkła nie mają ani FTM, ani IF, ani nic co niesie ze sobą dobrodziejstwo USM.

Edit:
          I piszę o 75-300 i 90-300. Bo widzę, że Tomek wyskoczył jak zwykle z 100-300, a to już trochę inna półka.
          is SILENCE
          "Enjoy the silence."
          ---
          Wróciłem...!
          analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• nastier
            Uzależniony
            • 2005
            • 686

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            szybkosc AF. Bierz koniecznie USM. I to pewnie 100-300 bo chyba jeszcze szybszy. Sportowcy lubia szybko sie ruszac
            chyba, ze szachy wchodza w gre
            chociaz ogladajac szybkie partie, to nie wiem czy to takei latwe do obcykania jak sie wydaje

fotoblog

Komentarz

• Simon
              Bywalec
              • 2005
              • 162

No siatkowka bywa dynamiczna i szybka. Zatem wezme wersje z USM. Jeszcze tylko dla czystego sumienia, bo wspominaliscie, ze ten 100-300 USM to inna polka, jak mniemam wyzsza. Lepiej ostrzy niz 75-300 czy jest szybszy?

Na marginesie Tomku, robilem zdjecia na mrozie w gorach tydzien temu Ani snieg, ani mroz, ani tez upadki podczas szusowania z aparatem w plecaku okazaly sie niegrozne! Oczywiscie po wejsciu do pomieszczenia wszystko zaparowane, jednak po krotkim czasie moglem juz focic i przegladac wszystko! Dzieki za rady i za dodanie mi odwagi

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Simon, obejrz zdjęcia z 100-300 w mojej galerii. Jest szybki (to opinia nawet Muflona, z jego praktyką z 70-200L ) i ładnie ostrzy. Tamtych mniejszych nie miałem. Jest trochę droższy, ale nie jest to olbrzymia różnica.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• architect
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 65

Jestem od niedawna posiadaczem 100-300 i mogę go polecać z czystym sumieniem. Przed zakupem wertowałem fora foto chyba z miesiąc na początku miałabyć Sigma 75-300 ale o jej wolnym AF było dosyć sporo więc sobie ją odpuściłem. Z tego co przeczytałem Canon 75-300 jest słaby optycznie i zostaje dużo w tyle za 100-300. Co do działania AF to jest szbki od 100-200 potem od 200-300 trochę zwalnia. Ogólnie zdjecia bardzo ładne, obiektyw dobrze wykonany sprawia miłe wrażenie jak się nim foci.
                  Canon 4ever

Komentarz

• Simon
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 162

Simon, obejrz zdjęcia z 100-300 w mojej galerii. Jest szybki (to opinia nawet Muflona, z jego praktyką z 70-200L ) i ładnie ostrzy. Tamtych mniejszych nie miałem. Jest trochę droższy, ale nie jest to olbrzymia różnica.
                    No cholera no
                    Pisalem, ze do 1000zl chce kupic
                    Poza tym co zrobic z zakresem 55-100?
                    Kolejny obiektyw?
                    No i badz tu teraz madry...
                    Czy ten 100-300 dla moich zastosowan bedzie zdecydowanie lepszy optycznie i szybszy od 75-300?
                    350D mam od niedawna, w zasadzie ucze sie jeszcze aparatu

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

zakres 55-100 olać. jeśli dasz radę uzbierać, to bierz... dobrze by było jakbyś mógł sobie przetestować któryś. wpadaj na zlot do pragi

Komentarz

• Simon
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 162

zakres 55-100 olać. jeśli dasz radę uzbierać, to bierz... dobrze by było jakbyś mógł sobie przetestować któryś. wpadaj na zlot do pragi
                        Zamowie u dystrybutora, poczekam z 3 tygodnie i dojedzie Przetestuje jak bede juz mial. Jesli cos mi w ogole testy powiedza. Ba! Jakie w ogole testy?
                        Zadziwiajace, ze na stronie CANONA nie ma specyfikacji technicznej tego szkla!? Jesli bede zalowal, ze olalem zakres 55-100 to Cie zabije Tomek! ;-)
                        Ostatnio edytowany przez Simon; 3162.

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

Przecież już ci Tomasz odpowiedział. Dwa razy tak, dodam jeszcze że 100-300 jest zdecydowanie solidniej wykonany.
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

na stronie canona nie ma specyfikacji? jest! sam link podpiąłem w bazie wiedzy,

Komentarz

• Simon
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 162

na stronie canona nie ma specyfikacji? jest! sam link podpiąłem w bazie wiedzy,
                              Taaaa... :/
                              http://www.canon.pl/produkt/kategori...USM,p,418.html

;-)

Komentarz

Pracuję...