20D i ekspozycja 00 (problem?)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jrock7
    Coś już napisał
    • 2005
    • 88

20D i ekspozycja 00 (problem?)

Witam !

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z następującą sytuacją:
    Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
    "Problem" mija po wyjęciu i wsadzeniu spowrotem baterii.
    Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...

Proszę o opinie.
    Pozdrowienia !
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

przeczysc styki obiektywu/aparatu
    Instagram

Komentarz

• Tytus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez jrock7
      Witam !

Zaraz po włączeniu aparatu, nie działa autofocus, nie reaguje na naciśniecie spustu - wskaźnik ekspozycji wyświetlany na panelu wskazuje "00" (zero,zero) i nie zmienia się przy zmianie oświetlenia.
      Dzieje sie to sporadycznie - i chyba po zmianie firmware.....bo wczesniej nie zauwazyłem...

Proszę o opinie.
      Pozdrowienia !
      jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...

ale ostatnio ustąpiło jakoś...
      20Dset
      maj łeb...

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez Tytus
        jak kupiłem 20D to nagle odkryłem kupę tego rodzaju dziwactw, przy 300D nie miałem tego problemu, a tu co jakiś czas 0,0, error 99, cf format, no cf card, itp...

w ponad rocznym uzytkowaniu aparatu mialem jedynie ~3 err99 smiga az milo..
        Instagram

Komentarz

• chuckyy
          Początki nałogu
          • 2005
          • 482

Zamieszczone przez Tytus

ale ostatnio ustąpiło jakoś...

Mam 20d miesiąc. Jak dotąd tylko raz miałem e99 i to chyba z mojej winy - trzymałem za pierścień ostrości, kiedy AF ją ustawiał - tak mi się wydaje, że właśnie stąd wyskoczył taki błąd
          | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• mapa
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 15

Myślę ze to wina zasilania. W moim aparacie też się to pojawia (na szczęście nie zbyt często) ale tylko wtedy gdy w gripie mam 6 akumulatorów AA. Przy używaniu akumulatora z wyposażenia aparatu problemu nie ma.
            To już drugi grip, pierwszy był ze srebrnymi stykami - z tej wadliwej serii i wtedy wogóle nie dało się korzystać z akumulatorów AA. Okazuje się że ten, który miał działać dobrze też nie jest tak do końca w porządku.

Komentarz

• jrock7
              Coś już napisał
              • 2005
              • 88

Dodam, ze pojawia się to zarówno przy oryginalnym akumulatorze Canona jak i zamienniku...

Komentarz

• darekp
                Bywalec
                • 2005
                • 121

Zamieszczone przez jrock7
                Witam !

Proszę o opinie.
                Pozdrowienia !
                używałem taki aparat 11 miesięcy - ani razu nie miałem jakichkolwiek problemów, firmware zmieniałem 2 razy, bateria oryginalna, szkła wyłacznie canon
                pozdrawiam

Komentarz

• fotna
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 454

Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
                  Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
                  Przy zmianie obiektywu wyłanczaj aparat.
                  fotna.dlm.pl

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Nie wylaczam aparatu przy zmianie/wypinaniu obiektywow, nie mam tez errorow...

Obstawiam raczej syf na stykach...
                    ...

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Jak się zalozy cokolwiek na przejściowce M42 albo np. Zenitara z bagnetem EF to pojawia się to "00". Czyli to raczej typowy objaw braku info z obiektywu - brak kontaktu na stykach.

J.

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez fotna
                        Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje. Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
                        Według moich obserwacji (350D) stan aparatu nie ma najmniejszego znaczenia. Obiektyw i tak dostaje napięcie zasilające elektronikę oraz body i tak gada z obiektywem po jego zapięciu nawet wtedy, gdy jest wyłączone.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez fotna
                          Jesli nie wyłaczysz aparatu przy zmianie obiektywu to tak sie dzieje.
                          Wyłącz aparat wypnij obiektyw i załóż od nowa.
                          Ale... masz jakies wsparcie?

Od czasu pierwszej lustrzanki (2 lata) praktycznie nigdy nie wylaczalem aparatu przy zmianie obiektywow i nic takiego mi sie nie dzialo.

"Ekspozycje" 00 mam przy podpietym szkle M42.
                          Err99 mialem raz, dawno temu - tuz po wlaczeniu sprzetu... z Tamronem 28-75 . Wylaczenie wszystkiego, odpiecie szkla, wyjecie, wlozenie baterii, podpiecie szkla, wlaczenie - i juz smiga.

Komentarz

Pracuję...