Potwierdzenie ostrości z m42 i 300D ? Czy to możliwe ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Silwe
    Bywalec
    • 2005
    • 164

Potwierdzenie ostrości z m42 i 300D ? Czy to możliwe ??

Pytanie do znawców tematu:

Na jakiej zasadzie działa potwierdzenie ostrości z obiektywami AF w aparatach Canona ? Czy da sie podłączyć samą elektronikę z obiektywu AF do szkła analogowego i będzie działało potwierdzenie ostrości ??

Zastanawiam sie nad takim manewrem. Jeżeli by wybebeszyć taki jakiś obiektywf AF i podłączyć samą elektronikę to czy aparat będzie sygnalizował kiedy złapie ostrość ?

Czy ktoś wie czy da sie coś takiego stworzyć ?
    Staram się, ale za mało...
  • -=Festyk=-
    Uzależniony
    • 2005
    • 666

Było już gdzieś o tym na forum i z tego co pamiętam odpowiedź brzmi ,,tak''

||Galeria

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=166
      Instagram

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez Silwe
        Zastanawiam sie nad takim manewrem. Jeżeli by wybebeszyć taki jakiś obiektywf AF i podłączyć samą elektronikę to czy aparat będzie sygnalizował kiedy złapie ostrość ?
        Tak, będzie. Wkręciłem wybebeszonego 50 1.8 od Czachy, przytknąłem do tego Pentacona i uzyskałem potwierdzenie. Obecnie w wolnych chwilach (czyli prawie nigdy at the moment ) próbuję zagadnienie uprościć do jednego 8-nóżkowego procka z odpowiednim programem.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Silwe
          Bywalec
          • 2005
          • 164

Dzięi wielkie za info. Poszperałem jeszcze troche na forum i wniosek jest taki że da sie to zrobić. Tu jest link po niemiecku do przeróbki http://www.muenster.de/~ansgar-k/org/gbstlt/index.htm jak by kogoś jeszcze interesowało.

I z tego co wyczytałem nie trzeba kompletnie nic zmieniać. Wystarczy poprostu podpiąć całość i będzie działać. Dobra zobaczymy co z tego wyjdzie.

W takim razie szukam taniego obiektywu do eksperymentów.
          Staram się, ale za mało...

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zmieniać nic nie trzeba. Mi się nie podoba tylko dyndająca płytka drukowana. Z 50 1.8 jest całkiem spora. Chcę zminiaturyzować i rozmnożyć to rozwiązanie po odpowiedniej porcji reverse engineering . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

I rozpocząć sprzedaż wysyłkową dla znajomych z CB?
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Najpierw musi mi się udać

Komentarz

• Routlaw
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 983

Napewno Ci się uda, to ja się zapisuje na listę chętnych NR1
                  14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• RadiB
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 176

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    I rozpocząć sprzedaż wysyłkową dla znajomych z CB?
                    Wysylkowo to juz mozna cos takiego cupic:
                    http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-Autofo...QQcmdZViewItem

Pytanie za sto punktow: ilu chetnych znalazlo by sie na cos takiego, dla jednej czy dwoch sztuk szkoda czasu na revers ing.

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Traktuję to hobbystycznie. W dodatku ta płyteczka nie daje możliwości zmiany udawanej ogniskowej. A to moim zdaniem jest potrzebne.

A tak w ogóle w marzeniach mam jeszcze przenoszenie informacji o przesłonie z obiektywów M42 ze stykami, żeby w exifie była prawda

Komentarz

• RadiB
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 176

Zamieszczone przez piast9
                        Traktuję to hobbystycznie. W dodatku ta płyteczka nie daje możliwości zmiany udawanej ogniskowej.
                        Czyli czeka cie kompletny revers ing. protokolu. dobra zabawa na dlugie zimowe wieczory. Ile informacji juz wyciagnoles z protokolu?
                        Masz moze jakies informacje ktorymi mial bys ochote sie podzielic (n.p. konfiguracja stykow na bagnecie, protokol, etc.?) - mi tez czasami sie nudzi

Komentarz

• chuckyy
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 482

Zamieszczone przez RadiB

Pytanie za sto punktow: ilu chetnych znalazlo by sie na cos takiego, dla jednej czy dwoch sztuk szkoda czasu na revers ing.

Ja się zgłaszam jako chętny
                          | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Zamieszczone przez RadiB
                            Czyli czeka cie kompletny revers ing. protokolu. dobra zabawa na dlugie zimowe wieczory.
                            Nie, nie kompletny. Nie zamierzam zmieniać ogniskowej w czasie pracy ani przymykać przesłony.

Zamieszczone przez RadiB
                            Ile informacji juz wyciagnoles z protokolu?
                            Widzę gdzie idzie info o ogniskowych, podejrzewam w której paczce obiektyw przedstawia swoje możliwości, a w których idą bieżące ustawienia.

Zamieszczone przez RadiB
                            Masz moze jakies informacje ktorymi mial bys ochote sie podzielic (n.p. konfiguracja stykow na bagnecie, protokol, etc.?) - mi tez czasami sie nudzi
                            Styki to nie jest tajemnica:
                            PGND i VBAT to do motorków zasilanie. DGND - wiadomo, LCLK - clock, DLC - Dane z obiektywu do body, DCL - dane w drugą strone, VDD - zasilanie cyfrówki.

Protokół szeregowy synchroniczny, podobny do SPI, clock wymuszony z body, 8 bitów, około 90kbaud. LCLK najpierw wysoko, potem 8 taktów, potem jeden dłuższy (ale dane już nie idą) i znowu jedno majtnięcie takie długie.

Komentarz

• Routlaw
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 983

a mi się to w głowie nie potrafi ułożyć.. skąd body canona widzi że jest ostry obraż w "żelaźniaku"-manualnym pozbawionym jakiejkolwiek elektorniki obiektywie
                              14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

Pracuję...