Poznań - czyszczenie matrycy 350d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr Rymer
    Coś już napisał
    • 2006
    • 52

Poznań - czyszczenie matrycy 350d

Mam pytanie do szanownych forumowiczów, gdzie mogę, za ilę i jak czyszczą matrycę w Poznaniu?

Czy ktoś ma doświadczenie z jakimś zakładem, jak każdy nie chcę utopić pieniędzy.

Może ktoś posiada odpowiedni sprzęt i może pomóc, oczywiście za opłatą?

Pozdrawiam wszystkich.
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Odpowiedni sprzet do czyszczenia na sucho nazywa sie "Gruszka z miekkim koncem nr 11" ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Piotr Rymer
      Mam pytanie do szanownych forumowiczów, ...Może ktoś posiada odpowiedni sprzęt

Pozdrawiam wszystkich.
      The Dust Patrol in Vacaville is your modern, competent, and flexible supplier for professional industrial cleaning, private residences and homes, office buildings, and for industrial manufacturers.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Piotr Rymer
        Coś już napisał
        • 2006
        • 52

Chodzi o to, ze musze nie na sucho, lecz na mokro przeczyścić. Wiadomo zdjęcia da się robić, ale te smugi chyba mają jakieś znaczenie. Nie wiem.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Chodzi o to, ze musze nie na sucho, lecz na mokro przeczyścić. Wiadomo zdjęcia da się robić, ale te smugi chyba mają jakieś znaczenie. Nie wiem.

http://www.cleaningdigitalcameras.com/ jest siedem stron o tym jak czyscic i czym czyścić. (klikać next u dołu)

Eclipse, pecpady itp. można kupić tu: http://www.minilabservice.pl/

Było to już milion razy....

Janusz,

Komentarz

• Piotr Rymer
            Coś już napisał
            • 2006
            • 52

milion razy, owszem, rozumiem, pytałem się czy ktokolwiek to robi w Poznaniu, na własną rękę robić cokolwiek z doświadczenia wiem, że nie zawsze da oczekiwane efekty, po drugie zakup tych wszystkich rzeczy jest droższy niż jednorazowa usługa,czy się myle?

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

... po drugie zakup tych wszystkich rzeczy jest droższy niż jednorazowa usługa,czy się myle?
              Mylisz się i to bardzo :-) paprochy na matrycy mozesz złapać 10 min po wyczyszczeniu. Chcesz za kazdym razem biegac do serwisu?

Janusz,

Komentarz

• Piotr Rymer
                Coś już napisał
                • 2006
                • 52

a jesli planuje kupno, a aktualnie mnie stać na jednorazowe czyszczenie?

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

a jesli planuje kupno, a aktualnie mnie stać na jednorazowe czyszczenie?

Skąd wiesz, że Cię stać jeśli nie wiesz ile kosztuje? :-P

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Piotr Rymer
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 52

Znajomi mi mowili ze koszt w okolicach 30 zl za czyszczenie.

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Znajomi mi mowili ze koszt w okolicach 30 zl za czyszczenie.

Jeśli "znajomi" wiedzą ile kosztuje to powinni tez wiedzieć gdzie czyszczą za tę kwotę :-P

A poważnie - jedyny autoryzowany serwis w PRL-u jest na Zytniej w Wawie. Podobno czasem czyszczą za darmo (pewnie gruchą). Czasem kasują - pewnie zalezy od humoru albo stopnia zabrudzenia.

PecPady i Eclipse to koszt bodajże ok 70 PLN - tylko DWA czyszczenia. PecPada można owinąć na "byleczym". Nawet stara karta kredytowa przycieta do ok 14mm jest gucio.

Grucha w aptece 3.50 PLN.

Powtórze się - możesz złapać brud na matrycy 10 min po wyczyszczeniu - nikt nie da Ci gwarancji na to, że usługa będzie skuteczna.

dla mnie EOT.

Janusz

EDIT: Zobacz tu: http://www.micro-tools.com/Merchant2/e_psi.htm mają wszystko do czyszczenia.
                      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Costus
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 145

Mam pytanie do szanownych forumowiczów, gdzie mogę, za ilę i jak czyszczą matrycę w Poznaniu?
                        Witam serdecznie
                        Temat ćwiczyłem jakiś czas temu - z informacji z wiarygodnego źródła (poznańskie raysfoto) - w Poznaniu w grę wchodzą (podaję "przy okazji" również telefony):
                        1. fototechnik (ma swoją stronę www.fototechnik.pl) z rozmowy z Panem wynika, ze serwisują sprzęt w Belgii telefon:0505 558878
                        2. serwis foto na ul.Galileusza 8 0505 558878
                        3. serwis na 27-go GRUDNIA 061 862 2272
                        Niestety z żadnego z nich nie skorzystałem.
                        ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
                        że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

na własną rękę robić cokolwiek z doświadczenia wiem, że nie zawsze da oczekiwane efekty
                          Wg mnie jednak najpirw powinienes sprobowac sam.

po drugie zakup tych wszystkich rzeczy jest droższy niż jednorazowa usługa,czy się myle?
                          Plyn do czyszczenia optyki Hama + Sensor Swab - ja uzywam takiego zestawienia. Jeszcze taniej wychodzi PecPad + wspomniany plyn.
                          Kozt porownywalny do czyszczenia w serwisie ale gwarancja lepsza - skad wiesz czy w serwisie ci nie przedmuchaja tylko a jak paprochy nadal beda to ci powiedza "jak oddawalismy to byl czysty, pewnie juz cos zlapal, to body bez uszczelnien" .
                          Czyszczenie wlasnoreczne to rowniez zaleta mozliwosci pstryknieia testowego i dozyszczenia jesli bedzie potrzeba.

Wada czyszczenia wlasnorecznego - trzeba miec ochote (!), malo trzesace sie rece i dopoki nie zaufa sie sobie i aparatowi - stalowe nerwy oraz odwage (!), by sie przemoc

Komentarz

• cogito
                            Dopiero zaczyna
                            • 2004
                            • 45

Witam,

jeżeli chodzi o moje przygody z czyszczeniem, to dmucham i dmucham.... Mam poważne obawy przed dotknięciem matrycy (czymkolwiek). Wydaje mi się, że jest miękka.... wiem, że pewnie Ci odważniejsi śmieją się teraz.... na zdrowie

napiszcie proszę czy matrycę naprawdę łatwo uszkodzić? Czy dotknięcie jej powiedzmy nasączonym etanolem wacikiem to coś makabrycznego?

dzięki za info....

a śmiać się możecie kto pyta nie błądzi
                            20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrotto

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Uszkodzenie matrycy jest bardzo trudne. Bo tak naprawdę, to co się dotyka to nie matryca, krzem, struktury półprzewodnikowe itp, tylko tzw filtr dolnoprzepustowy - generalnie rzecz biorąc szybka.

Weź teraz to czym zamierzasz czyścić matrycę i kawałek szkła (jakiś filterek na obiektyw na przykład). I wykonaj na szkle takie manipulacje tym czymś, jakie będziesz wykonywał czyszcząc matrycę.

Uszkodziłeś? Na pewno nie.

Zostały smugi? Znaczy musisz wziąć coś innego, niesmużącego. Jesli wszystko o, na matrycy śladu również nie będzie. Uwaga, przed smyraniem po matrycy należy ją obdmuchać z gruszki aby jakieś ziarenko piasku czy inne twarde się nie znalazło przez przypadek mięczy narzędziem czyszczącym a matrycą.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...