Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Polska Instrukcja do Canon EOS 20D - tylko propozycja
Polska Instrukcja do Canon EOS 20D - tylko propozycja
Słuchajcie mam propozycje, żeby kupić oryginalną instrukcje do aparatu, zeskanować i wrzucić gdzieś na serwer. Oprócz takiego skanu myślę, że znowu mógłbym zrobić 14 kopii xera i wysłać chętnych tylko po 10 PLN. W pracy mam skaner z ADF więc ze skanowaniem nie powinno być problemów. Mam taki pomysł bo i tak kupie oryginał instrukcji i chciałbym to zeskanować greyscale/150 dpi i wreszcie byłaby ogólnie dostępna porządna darmowa instrukcja. Moge nawet załączyć profil skanera :wink:
Co potrzebne:
- chętni do kupna wersji xero - koszt 10 PLN (priorytet polecony) - 14 osób
- miejsce na serwerze bo raz że greyscale dwa że 150
Rozumiem, że mówimy o instrukcji po polsku, która dopiero pojawi się pewnie u nas najwcześniej pod koniec roku. Zakładam, że nie wcześniej bo światowa premiera 20D wg plotek ma być w październiku. Do Polski dotrze z opóźnieniem
W Canon Polska pewnie będzie kosztować co najmniej 100 zł. Szczerze mówiąc dziwne to postępowanie, że pdf po angielsku jest ogólnodostępny i darmowy (btw. całkowicie mi wystarcza) a w kraju trzeba płacić słono za jej polską kopię. Cóż, jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy, że chodzi o pieniądze.
Twoja propozycja fajna bo przełamuje monopol Canon Polska na jej sprzedaż i dystrybucję ale czy to jest legalne
Rozumiem, że mówimy o instrukcji po polsku, która dopiero pojawi się pewnie u nas najwcześniej pod koniec roku. Zakładam, że nie wcześniej bo światowa premiera 20D wg plotek ma być w październiku. Do Polski dotrze z opóźnieniem
W Canon Polska pewnie będzie kosztować co najmniej 100 zł. Szczerze mówiąc dziwne to postępowanie, że pdf po angielsku jest ogólnodostępny i darmowy (btw. całkowicie mi wystarcza) a w kraju trzeba płacić słono za jej polską kopię. Cóż, jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy, że chodzi o pieniądze.
Twoja propozycja fajna bo przełamuje monopol Canon Polska na jej sprzedaż i dystrybucję ale czy to jest legalne
...musi im sie zwrocic przetlumaczenie na J.p.
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
Ja wszystko rozumiem, ale tyle pieniędzy za książeczkę, w której dodatkowo powtarzać się będą w większości treści z instrukcji do 10D?
Dla porównania tańsze jest najnowsze dzieło Normana Daviesa "Powstanie '44" - 80 zł. i 960 str.
Re: Polska Instrukcja do Canon EOS 20D - tylko propozycja
Zamieszczone przez gietrzy
Napiszcie co sądzicie o tym.
Sadze ze jest troche za wczesnie na taka propozycje.
1. Nie ma jeszcze instrukcji po polsku.
2. Nie ma jeszcze polskich uzytkownikow 20D chetnych na taka instrukcje.
Wszyscy czekaja az aparat pojawi sie w sprzedazy, ktos go potestuje, pojawia sie pierwsze opinie uzytkownikow itp.
Potem ktos odwazny z Polski tez kupi a moze nawet gdzies sie wychyli ze ma
...
A moze ja poprosze Tommiego o jedna sztuke do testow wraz z nowymi EF-Sami ...
ale to wszystko - na jesieni... a mamy sierpien.
no jak ktos kupil sobie aparat przez "nieoficjlalny" kanał, to jakim cudem ma mu oficjalny canon wysylac wydrukowaną instrukcje gratis? to normalne wtedy ze trzeba stówe zapłacic - zawsze mozna jej sie domagac od sprzedawcy nieoficjalnego
postawmy sie w roli dystrybutora - mamy iles aparatow w magazynie, ale one nigdy nie schodza bo ludzie kupuja sobie aparaty na allegro - czy wyslalibysmy im ładnie wydrukowaną instrukcje (iles dziesiat/set sztuk) za friko?
Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag "...professionals only have a bigger trashcan."
.. trzeba sobie zadać pytanie: Jak być bardziej konkurencyjny? Dlaczego Ci ludzie kupuja na Allegro a nie u mnie? Przecież ja jestem leprzy od niejednego allergowicza-sprzedawcy.. A swoją drogą to instrukcje powinny być moim zdasniem w sieci za friko.. i tyle.. to psi obowiązek canon polska. czy jak im tam..
[ Dodano: 20-08-2004 ]
miało być "konkurencyjnym" sorry za błąd..
to jakim cudem ma mu oficjalny canon wysylac wydrukowaną instrukcje gratis? to normalne wtedy ze trzeba stówe zapłacic
U nas normalne, a w innych krajach to maja instrukcje za darmo do sciagniecia . Ciekawe... jak ten narod wycwiczony i przyzwyczajony do :nienormalnej normalnosci"
postawmy sie w roli dystrybutora - mamy iles aparatow w magazynie, ale one nigdy nie schodza bo ludzie kupuja sobie aparaty na allegro - czy wyslalibysmy im ładnie wydrukowaną instrukcje (iles dziesiat/set sztuk) za friko?
Madry dystrybutor w takim momencie zadaje sobie pytanie "dlaczego kupuja gdzie indziej a nie u mnie", zamiast zlosliwie zadac niebotycznej ceny za instrukcje gdy inni dystrybutorzy, w innych cywilizowanych krajach daja instrukcje za darmo. Ba, nie dosc ze instrukcje za darmo to jeszcze aparat taniej dadza, tylko w tym "normalnym inaczej" kraju ceny z sufitu i jeszcze plac za zgubiona instrukcje, zamiast sciagnac za darmo z internetu
Komentarz