[ Canon EOS 350D : 18mm : ISO 1600 : F/16 : 30s ]
[antosik9525]Witam i o ocenę pytam ...
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
3 zdjęcie ....
[ Canon EOS 350D : 18mm : ISO 1600 : F/18 : 30s ]
Góry. Malarz maluje pejzaż. Podchodzi baca, patrzy jak artysta wiernie kopiuje widok i mowi:
- Choliera, ile to sie cłowiek musi namencyć, jak ni ma aparatu.
:-)Komentarz
-
Jedna uwaga: nie domykaj tak przesłony. Powyżej 11 już spada jakość obrazu. Ponadto tak wysokie iso też szkodzi. Najlepiej f8 i iso100 do nocnych.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Plus statyw.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiJedna uwaga: nie domykaj tak przesłony. Powyżej 11 już spada jakość obrazu. Ponadto tak wysokie iso też szkodzi. Najlepiej f8 i iso100 do nocnych.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Po tych zdjeciach widac ze byly ze statywu robione.Zamieszczone przez Robson01Plus statyw.
Dlatego mnie rowniez dziwi dlaczego iso1600
, choc wlasciwie nie dziwi bo to dosc czesty ale zarazem podstawowy blad.
Czlowiek robi zdjecie nocne = wlacza sie odruch najwyzszego ISO i niestety nie jest pokonany faktem robienia zdjec ze statywu.
Trzeba sobie swiadomie powtarzac "mam stayw, iso100, mam statyw, iso100" .Komentarz
-
A tego czy byl wezyk czy nie to juz po fotkach raczej nie da sie rozpoznac tak latwo jak statywZamieszczone przez akustykno ale jak sa czasy w okolicach 30s i ISO 1600, to na moje oko bez wezyka by sie nie dalo rozsadnie przejsc nawet do ISO 800. o 100 juz nie wspominam
1 i 2 sa spoko.
Komentarz
-
mógł być jeszcze samowyzwalacz.Zamieszczone przez VitezA tego czy byl wezyk czy nie to juz po fotkach raczej nie da sie rozpoznac tak latwo jak statyw
gra i buczy bebopKomentarz
-
można zrezygnować z f18Zamieszczone przez akustykno ale jak sa czasy w okolicach 30s i ISO 1600, to na moje oko bez wezyka by sie nie dalo rozsadnie przejsc nawet do ISO 800. o 100 juz nie wspominam
1 i 2 sa spoko.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
moim skromnym zdaniem ... efekt był zamieżony z dużą przesłoną i dużym ISO ... ale spróbuję zmiejszyć iso kosztem zmiejszenia przesłony ... aczkolwiek wydaje mi sie że wówczas zachwieją mi równowagę światła samochodów przy długim czasie naświetlania ...
3 zdjęcie faktycznie .. jestr trochę ... z****, zepsute przez to że w kadr weszła lampa uliczna i kilka drzew ... niestety nie mogłem ich wyciąć do zrobienia zdjęcia .. a w tym zdjęciu zalezało mi głównie na światłach samochodów na skrzyżowaniu w widoku trochę z góry i trochę jak by z boku ..
-------------------------
dla wyjasnienia ... statyw był ... wężyka nie ... samowyzwalacz był ...Komentarz
-
z dużą przesłoną to porażka jeżeli efekt zamierzony, bo straciłeś na jakości. powyżej f13 to jakość spada... ostrość, kontrasty... chyba że celowo chciałeś zaniżyć jakość ;-) na prevce www nie widać, będziesz widział na odbitce 20x30), jeżeli zrobisz...Zamieszczone przez antosik9525moim skromnym zdaniem ... efekt był zamieżony z dużą przesłoną i dużym ISO ...
duże ISO - duże szumy. szczególnie przy małym świetle... chyba że taki był plan...
czyli piwo dla mnie. może być Heineken ;-)Zamieszczone przez antosik9525dla wyjasnienia ... statyw był ... wężyka nie ... samowyzwalacz był ...gra i buczy bebopKomentarz
-
ufo
Hmmm zdjęcie, zdjęcia zostały wywołane w formacie 20x30 i efekt zamierzony został osiągniety .. bo zdjęcia wyglądają jak by były to obrazy.Zamieszczone przez bebopz dużą przesłoną to porażka jeżeli efekt zamierzony, bo straciłeś na jakości. powyżej f13 to jakość spada... ostrość, kontrasty... chyba że celowo chciałeś zaniżyć jakość ;-) na prevce www nie widać, będziesz widział na odbitce 20x30), jeżeli zrobisz...
oczywiście pomijajć zdjęcie 3 gdzie dopiero po odebraniu odbitki zobaczyłem niebieskie ufo
[prawa-góra] i drugie mniejsze ufo przy lampie.
ale to jest chyba wada słabej jakości obiektywu.
piwo proponuję Żywca ... ale w płocku ..Ostatnio edytowany przez Gość; 4041.Komentarz
-
Ale tylko w kicie Tomasz?Zamieszczone przez Tomasz GolinskiJedna uwaga: nie domykaj tak przesłony. Powyżej 11 już spada jakość obrazu. Ponadto tak wysokie iso też szkodzi. Najlepiej f8 i iso100 do nocnych._______________________________________________
taaaaa... Fed, Zorka 5, Zuch Digital, Smena 16:9
ha!Komentarz
-
nie. 17-40L też tak ma. Adamek podał gdzieś na forum receptę: połowa przesłony dostępnej dla obiektywu. jeżeli min. to f22 to f11 jest rozsądnym, dobrym wyborem. póki co to się sprawdza ;-) choć przyznam, że widziałem zdjęcia ze średniego formatu z f45, i było uzasadnienie dla takiej przesłony (ostre elementy pierwszego planu i ostrość po horyzont).Zamieszczone przez b'ArtAle tylko w kicie Tomasz?gra i buczy bebopKomentarz
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z
Komentarz