135 mm do makro - ktory lepszy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robson
    Bywalec
    • 2005
    • 228

135 mm do makro - ktory lepszy?

Chce kupic jakiegos manuala do makro, i zastanawiam sie nad Penatconem 135/2.8 i popularnym Sonarem 135/3.5
    Co bedzie lepsze. Czytalem sobie troche w archiwum, ale intersuje mnie po prostu, ktory z tej dwojki jest lepszy.
    Z gory dzieki za pomoc

moje fotki --->www.robson.deviantart.com
  • gabaro

Sonnar. Chyba nie ma nic lepszego.

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Sonnar. ladniej rysuje, jest ostrzejszy, bez porownania bardziej kontrastowy i ma lepsze kolory

sam zamienilem Pentacona (choc bez MC) na Sonnara
      www albo tez flickr

Komentarz

• Andee
        Uzależniony
        • 2005
        • 503

Hmm... ciezka sprawa

Ponizej 2 moje fotki jedna z Sonnara a druga z tanszego Porsta 2.8/135... ktora jest ktora sam nie wiem... Fotki roznia sie troche swiatlem (nie obiektywu) wiec ocena moze byc troche utrudniona.

I na koniec pytanie, dlaczego 135mm?

Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.
        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• robson
          Bywalec
          • 2005
          • 228

Zamieszczone przez Andee
          Hmm... ciezka sprawa

I na koniec pytanie, dlaczego 135mm?

Poniewaz to jest najpopularniejsza ogniskowa na tym frum

Komentarz

• Andee
            Uzależniony
            • 2005
            • 503

Ale czy aby manualna i do makro? Bo widzisz do makro naistotniejsza jest wg mnie rozdzielczosc optyczna obiektywu a nie jego ogniskowa. Sonnar jest OK, ale duzo lepsze efekty da obiektyw do sredniego formatu z pierscieniem lub pierscieniami dystansujacymi...

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Oczywiście, że z pierścieniami, ale ogniskowa jest istotna, żeby zbyt blisko nie podchodzić do robala. Być może trochę dłuższy jeszcze mogłby być.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Andee
                Uzależniony
                • 2005
                • 503

Sonnar daje odwzorowanie 1:1 w okolicach 70cm jak dla mnie to troche za duzo a powyzej wystepuje juz degradacja obrazu. Idealne jest jak dla mnie okolo 30-35cm, a tak ostrza obiektwy w okolicach 80mm.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

ale to już trzeba chyba na parę centymetrów do celu podejść? Zresztą degradacja następuje wcześniej w sonnarze: http://zfmat.uwb.edu.pl/tomaszg/foto..._7373.jpg.html straszne CA się porobiły w obszarze OOF. Ale jak dla mnie to skala z 135mm jest wystarczająca.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• robson
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 228

no ale to ma byc tez tanie... jesli znacie alternatywe dla sonara, to prosze o propozycje makro mam zamiar pstrykac sporadycznie, wiec nie bede kupowal szkiel po 2000 zeta...

Komentarz

• Andee
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 503

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      ale to już trzeba chyba na parę centymetrów do celu podejść? Zresztą degradacja następuje wcześniej w sonnarze: http://zfmat.uwb.edu.pl/tomaszg/foto..._7373.jpg.html straszne CA się porobiły w obszarze OOF. Ale jak dla mnie to skala z 135mm jest wystarczająca.
                      Sadze ze w Twoim Sonnarze wystepuje wczesniej niz w moim... ta fotka jest w skali odwzorowania okolo 3:1 odleglosc od obiektu w okolicach 20cm...

Poza tym widze ze fatalnie dobrales swiatlo, rozumie ze mozna to zrobic gdy owad sie porusza, ale Twa mucha jest martwa . Ja tam nie widze AC, to co widze to zupelnie przypadkowo uchwycona polaryzacja swiatla, nie aberracja... Sadze ze uzyles sztucznego zrodla swiatla o dziwnym pasmie, mozliwe ze swiatla sztucznego i odbitego przy okazji...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

To ciekawe, może zależy od przesłony? A może kwestia jakiegoś oświetlenia dziwnego.. W sumie na innych moich zdjęciach to jest jakby mniej wyraźne. Choćby tu http://zfmat.uwb.edu.pl/tomaszg/foto...-crop.jpg.html Może jakiś pechowy przypadek... A może inny egzemplarz po prostu. Ale różnica byłaby zbyt duża...

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez robson
                          no ale to ma byc tez tanie... jesli znacie alternatywe dla sonara, to prosze o propozycje

Tair 135 2.8

Moge pozyczyc.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

zdjecia z dwoch roznych 135-tek. Pentacona i Sonnara. na rozmiarze ekranowym i wywolanych RAW-ach trudno rozstrzygnac, ktora lepsza. ale jak sie popstryka i powywoluje to watpliwosci nie ma

hehe... ciekawe, kto po samych zdjeciach (bez zagladania na onephoto ) rozpozna ktore szklo jest na ktorym zdjeciu

EDIT: to podam rozwiazanie, dla tych co wybieraja miedzy Pentaconem a Sonnarem.
                            Pentacon: 2, 3, 6
                            Sonnar: 1, 4, 5
                            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Pszczola
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1760

Wszystkie powyzsze zdjecia mi sie podobaja. Czapka po Ziemi.
                              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

Pracuję...