EF 24 mm f/1.4L USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darekp
    Bywalec
    • 2005
    • 121

EF 24 mm f/1.4L USM

zna ktoś to szkło?, może macie jakieś fotki z 5d?, moze jakieś sugestie na zamiennik?
    pozdrawiam
    darek
  • sv

nie mam, ale widzialem sporo fotek z tego szkla; optycznie gorszy nawet od 24-70/2,8 L i znacznie gorszy od 35/1,4.

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

no ja nie miałem, ale opinia tego gostka jest dla mnie wiarygodną i niezłą rekomendacją. Myślę, że pewnie jest słabszy od 35/1.4, no ale jest też sporo szerszy, więc nic dziwnego.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Też nie miałem w rękach ale czytałem że to dobre szkło. Elementy ze szkła UD i szlifowane powierzchnie asferyczne. Podobno eliminuje to w znacznym stopniu dystorsje, w tym aberracje astygmatyczną i sferyczną, a soczewki "szybujące" zapewniają stałą jakość obrazu. Podobno winietuje przy pełnym otworze, ale po przymknięciu jest ok. Standardowo na wyposażeniu jest osłona przeciwsłoneczna EW-83D.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

zamiennik jest jeden, ale nie do 5D. Nie mówisz wprost, o jakie body chodzi, więc jednak podam - Sigma 30/1.4 DC HSM
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• darekp
            Bywalec
            • 2005
            • 121

Zamieszczone przez Kubaman
            zamiennik jest jeden, ale nie do 5D. Nie mówisz wprost, o jakie body chodzi, więc jednak podam - Sigma 30/1.4 DC HSM

podałem ze do 5d,
            siągam ze stanów przejściówke do contaxa - chciałbym wypróbować szerokie zeissy, próbowałem zeissa flektogona 50 f4 z mocowaniem pentacon six, szkło świetne jednak do 5d też sie nie nadaje, do 20-stki rewelacja

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

Zamieszczone przez darekp
              zna ktoś to szkło?, może macie jakieś fotki z 5d?, moze jakieś sugestie na zamiennik?
              pozdrawiam
              darek
              To szkło ma właściwie 2 zastosowania - wnętrza w zastanym świetle i miasto nocą z ręki (chyba, że masz dużo za dużo kasy i będziesz tym robił krajobraz). W połączeniu z ISO3200 w 5d da Ci to możliwość robienia zdjęć przy czasach 1/20 z ręki przy świetle 1 świeczki - ale ma to swoją cenę. Zastanawiałem się swego czasu nad tym szkłem, ale wziąłem 35/1.4 i jestem zadowolony. Jeśli porzebujesz szkła do słabo oświetlonych wnętrz to rozważ Sigme 24/1.8 - dużo tańsza, a optycznie bardzo przyzwoita. Jeśli to ma być fotografia miasta nocą, to przewagą 24L nad Sigmą będzie mniejsze flarowanie.
              Jeśli natomiast chciałbyś najlepsze 24mm - to trzeba poczekać aż Nikon zrobi FF i podpiąć Nikkora 24/2.8 - podobno najlepsza 24-ka AF jaka jest
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• darekp
                Bywalec
                • 2005
                • 121

[QUOTE=Arkan]To szkło ma właściwie 2 zastosowania - wnętrza w zastanym świetle i miasto nocą z ręki (chyba, że masz dużo za dużo kasy i będziesz tym robił krajobraz)

myślałem o krajobrazie, czemu to zły pomysł?

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

[QUOTE=darekp]
                  Zamieszczone przez Arkan
                  To szkło ma właściwie 2 zastosowania - wnętrza w zastanym świetle i miasto nocą z ręki (chyba, że masz dużo za dużo kasy i będziesz tym robił krajobraz)

myślałem o krajobrazie, czemu to zły pomysł?
                  bo USM i f1.4 do krajobrazu jest nie potrzebne, a za 3 razy mniej masz b.dobry 24/2.8 (niektórzy twierdzą, że lepiej skorygowany od 24/1.4)
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• darekp
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 121

[QUOTE=Arkan]
                    bo USM i f1.4 do krajobrazu jest nie potrzebne, a za 3 razy mniej masz b.dobry 24/2.8 (niektórzy twierdzą, że lepiej skorygowany od 24/1.4)

to ja juz nic nie rozumiem, gdzieś na tym forum wyczytałem ze to szkło to ścierwo ( 24/2,8) , rozumiem ze do krajobrazu USM i 1,4 nie są potrzebne, potrzebna jest dobra jakość szkła - plastyka, rozdzielczość itd, i tego właśnie szukam - dobrej jakości optycznej, takiego szerokiego 85/1,2 L :smile:

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

to ja juz nic nie rozumiem, gdzieś na tym forum wyczytałem ze to szkło to ścierwo ( 24/2.8 )
                      a nie bylo to o 20/2.8 ? 24/2.8 akurat jest niezle

rozumiem ze do krajobrazu USM i 1,4 nie są potrzebne, potrzebna jest dobra jakość szkła - plastyka, rozdzielczość itd, i tego właśnie szukam - dobrej jakości optycznej, takiego szerokiego 85/1,2 L :smile:
                      no to sobie chyba jeszcze poszukasz.. chwilowo Canon jest malo zainteresowany uzytkownikami o tzw. "szerokich horyzontach". chwilowo holubieni sa fani zoomow ze stabilizacja
                      www albo tez flickr

Komentarz

• Arkan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1401

...to ja juz nic nie rozumiem, gdzieś na tym forum wyczytałem ze to szkło to ścierwo ( 24/2,8 )....
                        tia, na tym forum..to panuje kult litery "L". Osobiście raczej polecam fredmirande (http://www.fredmiranda.com/reviews/showcat.php?cat=2). Rozumiem, że potrzebujesz szkła do 5d. Miałem podobny problem - po przesiadce z 10d na 1ds szukałem czegoś szerszego niż 28mm. Dzięki cierpliwości ludzi z Interfoto sprawdziłem wszystkie możliwe zoomy od 16-35L począwszy, poprzez Tamrona 17-35, Canona 17-35, Sigmę 17-35, stałkę Canona 20/2.8 i parę innych, a na 20-35L skończywszy. W kańce-kańcow mam Tokinę 17/3.5 i sobie chwalę. Fajna była też Sigma 24/1.8, ale to już było b.blisko mojego Tamrona 28-75. Jeśli nie przeraża Cie filtr 82mm to popatrz na Sigme 20/1.8.
                        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• darekp
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 121

Zamieszczone przez Arkan
                          tia, na tym forum..to panuje kult litery "L". Osobiście raczej polecam fredmirande (http://www.fredmiranda.com/reviews/showcat.php?cat=2). Rozumiem, że potrzebujesz szkła do 5d. Miałem podobny problem - po przesiadce z 10d na 1ds szukałem czegoś szerszego niż 28mm. Dzięki cierpliwości ludzi z Interfoto sprawdziłem wszystkie możliwe zoomy od 16-35L począwszy, poprzez Tamrona 17-35, Canona 17-35, Sigmę 17-35, stałkę Canona 20/2.8 i parę innych, a na 20-35L skończywszy. W kańce-kańcow mam Tokinę 17/3.5 i sobie chwalę. Fajna była też Sigma 24/1.8, ale to już było b.blisko mojego Tamrona 28-75. Jeśli nie przeraża Cie filtr 82mm to popatrz na Sigme 20/1.8.
                          nie mam niestety takiej mozliwości jak ty w próbowaniu róznych szkieł i dlatego dzieki za cierpliwość :-) , miałeś na testach tę sigmę? , co z winetą? jak ostrość?, i jesli mozna prosić, to moze podesłał byś mi fotkę z tokiny? pełna rozdzielczość jeśli łaska
                          dom:maupa:acx.pl
                          pozdrawiam
                          darek

ps mam nadzieję ze nie przeginam

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

poczytaj sobie trochę na temat tych kilku stałek tutaj:

EF 24/2.8

EF 28/1.8

Tokina 17/3.5

Sigma 20/1.8
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• darekp
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 121

Zamieszczone przez Kubaman
                              poczytaj sobie trochę na temat tych kilku stałek tutaj:

EF 24/2.8

EF 28/1.8

Tokina 17/3.5

Sigma 20/1.8

z tego wychodzi ze najlepszy jest jednak canono 24/2,8 :neutral:

Komentarz

Pracuję...