350d Camera Obscura

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tonyfoto
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 34

350d Camera Obscura

Witam!
    Wiem że były już wątki na ten temat, ale nikt tego nie opisał na forum, a linki już są nie aktywne... Więc zacznę od tego że od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem 350dy Kupiłem go generalnie dla żony ale ona go nie chce bo nie mozna kręcic filmów hahahaha Ale na szczęście bardzo tanio go kupiłem, więc się nie martwię. Otóż przejdę do pytania z tytułu... Jak zrobić camerę obscurę (otworkową) przy użyciu dekielka na korpus? Może ktoś wie?
    Dla "pomagaczy" informacja... wiem że było, ale nikt tego nie opisał dokładnie... Również googlowałem i też nic nie znalazłem. Może ktoś to zrobił i podzieliłby się przepisem?
    Pozdrawiam
    tony

http://www.tamtamagency.com.pl
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Tutaj masz wersje "cyfrowa" z ochrona w postaci filtra...
    Przez dziure ponoc syf straszny na matryce leci

Tutaj masz nawet zoom'a

A tu 350'tka "z dziura"...

Chyba Ci starczy...
    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
    ...

Komentarz

• Scream
      Początki nałogu
      • 2005
      • 295

tonyfoto nie szkoda Ci sprzętu ? Jak już Kuchatek wspomniał,mnóstwo badziewia na matryce leci a potem ciężko to wyczyścić. Nie lepiej wziąć karton po butach, kupić papier fotograficzny i heja do ciemni ? (zakładając ,że ma się taką możliwość). Wiem, że metoda otworkowa to fajna sprawa. Robiłem już pare zdjęć właśnie tą metodą i przy użyciu kartonu od butów. Efekty - rewelacja !

Komentarz

• tonyfoto
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 34

Nie szkoda... Jako że pracuję w laboratorium w którym także sprzedajemy sprzęt kupiłem go prosto z Canon Polska bez marży... wierzcie mi... bez marży sprzedawcy i pośredników sa to bardzo smieszne pieniądze...) zaraz będe wycinał dziurę
        tony

Komentarz

• przemo_21
          Bywalec
          • 2004
          • 120

to podaj ta śmieszna cenę

Komentarz

• tonyfoto
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 34

eos350d + 18-55 + grip + torba canon + kingston 512 hi - 2699
            tokina 12-24 4.0 - 1499
            tony

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Zamieszczone przez Scream
              tonyfoto nie szkoda Ci sprzętu ?
              A czego ma byc szkoda?

Jak już Kuchatek wspomniał,mnóstwo badziewia na matryce leci a potem ciężko to wyczyścić.
              Napisalem ze "ponoc" duzo Nawet jak sie zabrudzi troszke to wcale nie tak ciezko... Grucha i wacik i w minute z wyczyszczeniem tylnej soczewy obiektywu mozna sie wyrobic Dla nieodwaznych w serwisie gratis.

Poza tym badzmy realistami. Ogladnijcie sobie swoje obiektywy. Wiecej dziur ma tani zoom typu kit. Nie mowiac ze w wiekszosci to swietne pompki pompujace "w te i wefte" powietrze w duzych ilosciach. Ta malenka dziurka to nic w porownaniu z tym.

Nie lepiej wziąć karton po butach, kupić papier fotograficzny i heja do ciemni ? (zakładając ,że ma się taką możliwość).
              Niby lepiej. Zwlaszcza duuuza kartka daje fajne mozliwosci. Tyle ze dostep do ciemni problem Chyba taniej by niektorych wyszedl nowy EOS, nie mowiac o czyscidelkach do matrycy

Rob rob... a potem sie pochwal na forum efektami
              ...

Komentarz

• mario1275
                Początki nałogu
                • 2005
                • 420

zakładając, że ta dziurka ma mieć minimalne rozmiary to prędzej się zapcha niz coś przez nią przeleci
                www.modelownia.pl

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Dziurka ma miec rozmiary obliczone ze wzoru
                  Praktycznie wychodzi taka calkiem duza (jak na typowy syf matrycowy), ale nadal nieproporcjonalnie mniejsza jak wszystkie inne dziury w nieuszczelnionym najczesciej spotykanym zestawie jaki posiada wiekszosc (kolegow z jedynkami obwieszonymi lelami pozostawimy na boku jako mniejszosc).
                  ...

Komentarz

• Scream
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 295

Jasne, jeżeli sprzęt nie jest problemem to nic tylko robić

Przyznam ,że nie będę eksperymentował i wezme w/w karton, wyciągne z szuflady papier i heja do ciemni robic foty ;]. Bardzo mi się podobają efekty w ten sposób uzyskane, dlatego z niecierpliwością czekam na rezultaty twojego projektu. Jak będziesz już coś miał, to wrzuć ;-)

Komentarz

• MateuszZ.
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 276

Myślę, że trochę przesadzacie z tym obchodzeniem się ze sprzętem jak z jajkiem.
                      Tak naprawdę trzeba się postarać, żeby porysować obiektyw lub matrycę.

Wiecie jak profesjonaliści "dbają" o sprzęt ??
                      Widziałem foty porysowanych elek bez deklów dyndających jako drugi korpus na ramieniu, w czasie gdy profi pstrykał równie usyfioną i odrapaną długą elką.

Uważam, że nowe doświadczenia związane z zabawą obscurą są nieporównywalnie ważniejsze niż prawdopodobieństwo stresów podczas czyszczenia matrycy w cyfrówce.

Żeby nie być gołosłownym: ja zarżnoąłem swojego trabanta(a dokładnie jego migawkę) robiąc astrofotografie komety machholtz 12.12.2004
                      przy baaardzo minusowej temperaturze.
                      szczeguły tu: http://astro-forum.org/Forum/index.p...mi%20300D&st=0
                      Najadłem się strachu co nie miara, przeżywałem to jak mrówka .. wiecie co.
                      Teraz z perspektywy czasu nie żałuję!
                      Absolutnie niepowtarzalne foty komety, wspaniale spędzony czas z przyjaciółmi, nowy bagaż doświadczeń. Czyż nie o to chodzi??

Komentarz

• Il fuoco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

tylko że nie zawsze i nie każdy może sobie pozwolić na zarżnięcie 2,5 tysiąca ot tak
                        | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Oj Il fuoco - za jakiś czas będziesz i Ty mógł sobie na to pozwolić W końcu 2006 rok idzie!

Komentarz

• bonk
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 636

http://canon-board.info/showpost.php...67&postcount=6

Komentarz

• Il fuoco
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1025

oj KMV10 już sobie raz na to pozwoliłem w lesie dlatego teraz mam czarny a nie srebrny trabant taa... to było focenie
                              a no tak... 2 ziobro ziobro 6 i do tego PiS rządzi.. tylko czekać na tanie 5D
                              | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

Pracuję...