Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich,
Mam pewien problem. Od tygodnia mam tego 300D i zrobiłem nim około 1500 zdjęć. W bardzo silnym słońcu (Włochy). Oczywiście miałem filtr pol.cir. HOYA. No i okazało się, że gdzieś połowa zdjęć jest bardzo ciemna lub niebo jest intensywnie ciemnoniebieskie. Używałem różnych ustawień od automatu (tu już była zupełna dowolność) do preselekcji migawki (przy f8 wychodziło różnie). Przesiadłem się na canona z F717 i przyznam ze zgłupiałem i nie bardzo mam pojęcie co robić. Lektura oczywiście jest za mna, więc proszę o porady praktyków.
Aha, obiektyw kitowy zamieniłem na Canon 20-35 f3,5/4,5 USM.
Pozdr.
krecio
Witam wszystkich,
Mam pewien problem. Od tygodnia mam tego 300D i zrobiłem nim około 1500 zdjęć. W bardzo silnym słońcu (Włochy). Oczywiście miałem filtr pol.cir. HOYA. No i okazało się, że gdzieś połowa zdjęć jest bardzo ciemna lub niebo jest intensywnie ciemnoniebieskie. Używałem różnych ustawień od automatu (tu już była zupełna dowolność) do preselekcji migawki (przy f8 wychodziło różnie). Przesiadłem się na canona z F717 i przyznam ze zgłupiałem i nie bardzo mam pojęcie co robić. Lektura oczywiście jest za mna, więc proszę o porady praktyków.
Aha, obiektyw kitowy zamieniłem na Canon 20-35 f3,5/4,5 USM.
Pozdr.
krecio
pierwsze zapytam a wlaczalem poiar punktowy?
a drugie pokaz jedno jak wyglada!
Ciemne zdjęcia to nie wina aparatu tylko fotografującego. Po co Ci filtr polaryzacyjny w takich miejscach jak Włochy ????? No wiesz to porządny wynalazek z tego filtru ale nie do założenia na stałe i pstrykania tak po prostu. On wygasza częściowo odbłyski i przyciemnia niebo ale jeśli pstrykałeć we Włoszech i nie po słońce to niebo powinno być prawie granatowo- czarne )) Zdejm i zakładaj jak dowiesz sie dokładnie po co go kupiłeś ))))
Dobra,
wiem, zem matol ale co do filtru to chyba jednak w jakims celu go zrobili. Włochy, owszem sa cieple i sloneczne ale akurat ostatnio chmurki tez sie tam pojawialy. Ja nie jestem az takim durniem aby biegac z pol. wszedzie ale wydaje mi sie, ze jest to dosc przydatna zabawka.
pozdr.
krecio
[ Dodano: 16-08-2004 ]
Aha, bym zapomniał. Ja sie nie czepiam aparatu tylko cghciałbym znac zakres swojej winy i glupoty.
Pomiar w 300D ma takie tendencje. Trzeba ogladac histogram po zrobieniu zdjecia (polecam -> review -> on (info) ) i ewentualnie powtarzac. Przy braku czasu mozna bawic sie w autobraketing lub robic raw. Warto rowniez eksperymentrowac z pomiarem punktowym.
Wczoraj właśnie wpadłem na pomysł z tym bracketingiem. Fajna sprawa ale też trzeba kombinować. RAW-y to może i dobre ale moj fotobank tego nie przyjmuje a z laptopem ganić nie bedę. Zreszta ja pstrykam głownie takie różne pałacyki i dworki na południowym zachodzie Polski to teraz zaczynam sie obawiać czy tam jak wejdę w krzaki i lasy to zupełnie kichy nie narobię. O poziom artystyczne raczej mi nie chodzi, ale to co pstrykam to traktuje jako dokumentacja tego co jeszcze istnieje a za chwile może popaść w niebyt. Więc zależy mi szczególnie na dokładności.
Pozdr.
A tak przy okazji zapytam się : czy warto "hakować"? Wiem, że to nie ten watek ale proszę o krótka i konkretna odpowiedź. Jesli tak to dlaczego?
Pozdr.
krecio
Mi sie hack podoba. Daje iso3200 (niby sztuczne i szum ogromny, ale w wieliczce z reki musialem focic ), moge wylaczyc AF AI (niestety serwo nie dziala jak nalezy), a przy Mirror lockup czasem przydaje sie. Nie sprawdzalem, czy daje to efekt, ale uzywam
skoro masz cyfrowke, to zrob jedno zdjecie i zobacz jak wyszlo.. jesli nie tak jak trzeba, to pomysl co jest ustawione zle i to popraw.. przeciez myslenie nie boli ;-)
Tyle to już wiem. Cyfre mam trzeci rok ale dopiero od tygodnia SLR. Problem w tym, ze na LCD w 300D nie można dokładnie okreśłić jakości zdjęcia. W dużym przybliżeniu, owszem lecz precyzyjnie chyba nie. No, może jeśli się nauczę czytać histogram.
pozdr.
krecio
cos podobnego.. a ja z tego nie korzystam i foty wychodza dobrze naswietlone..
ustaw wyswietlacz jak najciemniej - wtedy bedziesz widzial jak jest naswietlona fota..
niosac do labu zdjecie ktore na wyswietlaczy wyglada na dobrze naswietlone, mozesz byc pewien ze bez zadnej obrobki odbitka bedzie wygladala tak jak powinna...
i prosze.. mierzcie swiatlo z glowa.. a nie szukajcie ratunku w RAWie czy tez histogramie.. co maja powiedziec ludzie ktorzy foca na analogach? jak tam sprawdzic poprawnosc pomiaru swiatla?
Czacha!
Wytłumacz mi proszę jako laikowi co to znaczy "mierzenie światła z głowa"?
Pozdr.
krecio
PS. zniosę wszelkie dowcipy i docinki. No problem. Jedno tylko pytanko - od zawsze umiałeś pstrykać?
Mierzenie światła z głową wymaga dobrego punktu, a przy niektórych zdjęciach (np. szybkich seriach, weselach) nie ma na to czasu. Poza tym żeby np. stosować pomiar na coś białego z kompensacją, trzebaby mieć możliwość korekty expozycji o 3 działki, a tego niestety nie ma i to boli. Mój stary eos miał aż do +/-5 i to bywało przydatne.
Co do wyświetlacza, to może 10D ma lepszy? Mój zachowuje się różnie w zależności od oświetlenia zewnętrznego. Na najciemniejszym często w ogóle nic nie widać.
[ Dodano: 16-08-2004 ] krecio, jest metoda (w oparciu o skalę IRE), że mierzysz najjaśniejszy punkt i ustawiasz ekspozycję +2 1/3, podobnie można na ciemny punkt. Mierzenie z głową wymaga by zorientować się w kontrastach, wiedzieć, jaką różnicę światła matryca jeszcze rejestruje, wyobrazić sobie, co jak się może naświetlić. Najlepiej poczytać książki, np. O fotografowaniu Mroczka.
z glowa, to znaczy ze widzisz w kadrze to co fotografujesz i wiesz jaki efekt chcesz osiagnac.. i w zaleznosci od tego wprowadzasz korekte expozycji badz po prostu uzywasz, nazwijmy to, punktowego pomiaru swiatla
nalezy pamietac, ze canon ma takie ustrojstwo ktore zwie sie AIM.. czyli bierze w znacznej mierze pod uwage naswietlenie miejsca dla punktu AF ktory wlasnie ustawil ostrosc.. to potrafi byc mylace..
nie sadze, zeby 10d mial lepszy wyswietlacz niz 300d.. jesli Tomku na wyswietlaczu nic nie widac, to znaczy ze fota jest.. zbyt ciemna? pomijam fotografowanie na podworq - niestety lcd nie ma zbyt dobrych powlok antyodblaskowych.. i wtedy nie da sie do konca ocenic jak wyszla fota.. musisz polegac na swoim doswiadczeniu..
bzdura jest, ze nie zawsze jest czas zmierzyc expozycje, zastanowic sie nad tym.. jesli nie w trakcie, to mozna to zrobic przed.. ustawic manual (ja tak robie!) za wczasu, a pozniej szybkim ruchem wprowadzac korekte jesli zajdzie taka potrzeba.. bo chyba kazdy kto fotografuje swiadomie jest w stanie powiedziec, czy dana scena wymaga korekty na + lub na - w stosunku do tego co masz ustawione w warunkach "neutralnych"..
robiac reporterke wiem jak naswietlam dana scene.. wiem jak mam ustawiony aparat.. wiem czy ustawiajac ostrosc na cos w cieniu, powinienem uzyc spota czy tez dac korekcje.. to wszystko zajmuje przeciez tylko ulamek sekundy.. duzo mniej niz kadrowanie.. a te zajmuje naprawde niewiele gdy nie ma na nie czasu.. musisz robic to instykntownie.. inaczej mozna isc do domu i focic roslinki w kuchni na oknie..
a skad tego sie nauczyc? nie mam pojecia.. po prostu robcie zdjecia, a nie je cykajcie.. bo wtedy taka nauke mozna o kant dupska obic..
PS. tak to jest jak ktos sie nie wychowal na zenicie czy innym manualu.. teraz nawet z automatem swiatla ustawic nie potrafi.. ech... wspolczesni fotografowie ;-)
[ Dodano: Pon Sie 16, 2004 8:36 pm ]
dobra.. zrobmy maly sprawdzian dla krecia: na co ustawiona jest tu expozycja, i dlaczego tak a nie inaczej?
PS. tak to jest jak ktos sie nie wychowal na zenicie czy innym manualu.. teraz nawet z automatem swiatla ustawic nie potrafi.. ech... wspolczesni fotografowie ;-)
już tak nie mów, bo błona ma o wiele większą rozpiętość jeśli chodzi o naświetlanie niż matryks :wink:
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
Komentarz