Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM test w photozone

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM test w photozone

W teści na photozone:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...3545/index.htm
    "On the EOS 350D the lens is capable to deliver a very good to even excellent center performance combined with marginally worse borders. Very impressive and basically as good as the pro-grade EF 24-70mm f/2.8 USM L (again: just on APS-C DSLRs). "
    Czy ktoś kto posiada/testował to szkiełko potwierdza te spostrzeżenia?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Nikt nie używał z APS-C ? Ten test z photozone jest podejrzany ;-) wychodzi na to że jest to bardzo dobre szkło (dla APS-C) lepsze od pozostałych standardowych zoomów canona (nie L). O ile pamięć mnie nie myli na tym forum canony 24-85, 28-105/3.5-4.5 i 28-135 były określane jako bardzo zbliżone optycznie.
    Na photozone ten 24-85 jest ewidentnie lepszy od pozostałych. Czy to oznacza że można dorwać taki egzemplarz albo mieli wyjątkową sztukę?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

tez mnie ten wynik zdziwil, bo 28-105/3.5-4.5 byl zawsze uwazany za lepszy niz 24-85 ?
      www albo tez flickr

Komentarz

• tomalxx
        Bywalec
        • 2005
        • 216

Zamieszczone przez mirhon
        Nikt nie używał z APS-C ?...
        Też o to pytałem.

http://canon-board.info/showthread.php?t=7411

Na końcu jest odpowiedź jednego z forumowiczów używającego kiedyś tego obiektywu z 300d.

Widziałem jedno zdjęcie zrobione takim obiektywem w warunkach domowych ISO 800 i f4 ogniskowej 24mm, z lampą. Jak na moje (pstrykacza amatora :wink oczy, to jest ładnie, ale nie widziałem zdjęć z pozostałych zoomów wymienionych przez w tym wątku i nie mam porównania.

Komentarz

• chomsky
          Początki nałogu
          • 2005
          • 485

Dlaczego test mialby byc podejrzany?
          Obiektyw ten byl zaprojektowany dla lustzanek Canona (IX)formatu APS i jego optyka najlepiej wspolpracuje z matryca, ktora przeciez ma taka sama wielkosc. Potem ten obiektyw ze wzgledu na swietnie dobrane ogniskowe poszedl w sluzbe do zwyklych lustrzanek. I tam byl zupelnie przyzwoity. tym bardziej ze lustrzanki APS poszly w kubel.
          Teraz przezywa renesans swoj.
          Czesc.Ch.
          Analog ma "dusze".

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Mam ten obiektyw i jako amator jestem z niego zadowolony.
            Pochodzi z niego część zdjęć z mojej galerii, m.in. cała galeria "wydarzenia".
            Jak chcecie to mogę przygotować jakieś sample, tylko podajcie na jakich parametrach i gdzie i komu to przesłać.
            Z mojej strony zatrzegam jedynie, że te sample będą musiały być niestety z lampą, bo cały czas, gdy jest jasno, to jestem w pracy :-(
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
              Z mojej strony zatrzegam jedynie, że te sample będą musiały być niestety z lampą, bo cały czas, gdy jest jasno, to jestem w pracy :-(

A wiesz ze jak nie jest jasno to tez da sie zrobic zdjecia bez lampy? Wystarczy nie trzymac aparatu w reku a gdzies umiescic by sie nie trzasl .

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Vitez
                A wiesz ze jak nie jest jasno to tez da sie zrobic zdjecia bez lampy? Wystarczy nie trzymac aparatu w reku a gdzies umiescic by sie nie trzasl .
                Ba, nawet wiem co to jest "statyw" 8) I nawet mam coś takiego:-D
                Ale tak serio, to jak uważasz, czy takie sample to jednak lepiej robić na czasach okołosekundowych czy też tak jak ja myślę, że z lampą?
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Ciekawe jak sie ma to szkło optycznie do Tamiego 28-75
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez kami74
                    Hmmmm... sam bym się chętnie dowiedział, bo jakby dobrze poszło to posiadając też Sigmę 18-50/2,8 pozbyłbym się go na rzecz Tamiego i miałbym stałe światło f/2,8 w zakresie 18-75 :-)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tonyfoto
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 34

Zamieszczone przez akustyk
                      tez mnie ten wynik zdziwil, bo 28-105/3.5-4.5 byl zawsze uwazany za lepszy niz 24-85 ?
                      Miałem obydwa... w 28-105 dosyć szybko zatarł się pierścień zooma, a 24-85 uważam za jeden z lepszych (tanich) obiektywów do Canona Jakość jest naprawdę super
                      tony

http://www.tamtamagency.com.pl

Komentarz

• easyrider
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 94

Zamieszczone przez kami74
                        Jak go trochę przymknąć - ostrość nie do odróżnienia... przynajmniej jeśli chodzi o moje egzemplarze.
                        Na krótkim końcu w rogach wychodzą aberacje, ale porównując 28 mm z Tamronem to różnicy wielkiej nie ma.

No i ciekawostka - porównując zdjęcia z tych obiektywów miałem ciągle wrażenie, że z Canona są bardziej "plastyczne" w przeciwieństwie do "surowych" zdjęć z Tamrona... nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć...

Przykładowe fotki z mojego Canona są tu:

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
                          Ale tak serio, to jak uważasz, czy takie sample to jednak lepiej robić na czasach okołosekundowych czy też tak jak ja myślę, że z lampą?
                          Tak serio to uwazam ze lepiej bez lampy.
                          Z lampa zdjecia wydaja sie ostrzejsze, kolory sa zmienione, dlatego gorzej nadaja sie na ocene szkla.

Komentarz

• Nene

Zamieszczone przez Vitez
                            Fajnie jak się fotografuje martwą naturę ale ten numer np z pozyjacym chłopcem ,moze ci nie wyjśc szczególnie jak ma owsiki pupie.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Nene
                              Fajnie jak się fotografuje martwą naturę ale ten numer np z pozyjacym chłopcem ,moze ci nie wyjśc szczególnie jak ma owsiki pupie.
                              Chyba nie doczytales o czym jest ten watek .

O robieniu sampli szkla - wtedy priorytetem jest pokazanie jak szklo oddaje kolory, kontrasty i ostrosc - zrobienie takiego samplowego zdjecia z lampa zafalszuje niestety wynik.

Jesli priorytetem dla ciebie jest zrobienie zdjecia chlopcu z owsikami a nie samplowego zdjecia z danego szkla - to wtedy smialo uzywaj lampy gdyz musisz miec krotki czas naswietlania.

Tylko takie zdjecie bedzie sie srdnio nadawalo jako przykladowe dla danego szkla.

Komentarz

Pracuję...