Pictures of the year 2005 Reuters

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Pictures of the year 2005 Reuters

Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Jarek Jaworski
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

koszmar, najlepsze sa sportowe, cos normalnego. A reszta to po prostu epatowanie nieszczesciem. Czy nie ma na tym swiecie newsow zwiazanch z czyms szcesliwym. Jesli ma byc juz pokazane jakies nieszczesliwe wydarzenie to wole tak jak ta kobieta wsrod trumien i uciekajacy przed bykiem. Cos mniej doslownego, cos co zostawia choc odrobine do myslenia dla odbiorcy
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• fICHU
      Bywalec
      • 2005
      • 200

Sama wojna albo okolice... zgadzam sie z przedmowca. jak dla mnie najlepsze jest mudrace...
      niektore zastanawiaja czemu sa takie debesciackie...

pozdrawiam.
      f.
      7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
      Mój śmietnik

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Mnie podpasowało zdjęcie Jasona Lee, może dlatego że stonowane, bez przemocy i nieszczścia.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• hazan
          Zasłużeni
          • 2004
          • 1719

Nie ma co przesadzac jest pare ciekawych fotek - pozatym mnie wojenne fotki az tak nie raża (w koncu nie ma co ukrywac ze nie wszedzie jest tak cukierkowo)
          Pozdrawiam
          Hazan
          Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez hazan
            w koncu nie ma co ukrywac ze nie wszedzie jest tak cukierkowo
            no niby racja, ale chyba chodzi o to zeby pokazc cos nie wprost, zeby dojsc do tego samemu, z takim niedopowiedzeniem, symbolika sceny itp.. bo tak to jest kawa na lawe, spluwa... trup...krew...ogien...trup... itd.

Wydaj mi sie ze reporter wojeny to jest bardzo nieszczesliwy czlowiek z jednej strony walczy o zycie a z drugiej ma redakcje ktora wymaga okreslonego rodzaju zdjec... i zamiast robic zdjecia o wojnie to robi zdjecia o tym jak sie wydaje gazecie/agencji (dla ktorej pracuje) ze wojna wyglada... czyli rob takie zdjecia ktore sie sprzedadza...
            Instagram

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
              koszmar, najlepsze sa sportowe, cos normalnego. A reszta to po prostu epatowanie nieszczesciem...
              Takie są oczekiwania oglądających. Przecież tych badziewnych seriali w TV producenci też sami sobie nie wymyślili, no nie?
              http://plieth.com

Komentarz

• kocis
                Początki nałogu
                • 2005
                • 472

Niezaprzeczalnie, jest kilka "ciekawych" zdjęć!
                Szczególnie nr 25!
                Cześć i chwała reporterowi! Zajebiście artystyczne ujęcie.
                Czy ktoś może przedstawić motywację do zrobienia i opublikowania tego zdjęcia, to proszę się podzielić.
                300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• MarekC
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 647

Dla mnie debeściarskie są 03 i 28 :-)
                  Pozdrawiam
                  Marek

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

#10 i #30 są dobre.

Komentarz

• Jarek Jaworski
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 335

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                      Takie są oczekiwania oglądających. Przecież tych badziewnych seriali w TV producenci też sami sobie nie wymyślili, no nie?
                      Oczywiscie masz racje Jurku, ale dochodzi chyba do jakiegos sprzezenia zwrotnego.
                      Pomyslmy gdyby gazety pokazywaly mniej krwawe zdjecia to moze i oczekiwania ludzi co do fotografii z takich miejsc bylyby inne.
                      Choc z drugiej strony dla ludzi zawsze najciekawsze byly seks, przemoc i pieniadze, wiec moze nie ma sie co oszukiwac.
                      Jednak jesli jest to wybor samej Agencji to znaczy ze ci ktorzy wybierali maja juz zmienione oczekiwania co do dobrej fotografii newswsowej, reportazowej i to chyba jest najsmutniejsze
                      Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• Silent Planet
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

Może mam trochę inne podejście, ale rozumiem dlaczego te zdjęcia są takie, a nie inne - i to popieram.
                        Możecie nawet rzucać kamieniami, ale mam taki właśnie pogląd:
                        jeśli gdzieś dzieje się coś, to ja od reportera wymagam jak najbardziej dobitnego ukazania tej sprawy - chcę, aby brutalna rzeczywistość była przedstawiona brutalnie, bez słodzenia; tak jak cukierkowa ceremonia np. ślubu może być przedstawiona cukierkowo bez zbędnej brutalności ( rozumiecie przenośnię? ).

Patrzę na zdjęcia z w/w linku i one mają dla mnie wymowną wartość - ojciec trzyma na rękach zwłoki swojego dziecka; wyobraźcie sobie pierwszą stronę dziennika jakiegokolwiek, gdy wielkimi literami stoi tytuł "terror tu i tam" i obok powyższe zdjęcie, i okładkę innego dziennika z samym takim tytułem, ew. innym, mniej brutalnym zdjęciem. Pomyślcie, co "bardziej kopie dupę" i gryzie naszą wrażliwość?
                        Tytuł "terror tu i tam" zapomnisz po drugim łyku herbaty, a zdjęcie emanujące brutalnością i smutkiem pozostanie w pamięci na długi i to u wielu ludzi - a także zmusi ich do refleksji, dyskusji.
                        Takie zdjęcie może także być użyte jako broń - "niech ktoś zrobi coś, aby tak nie było!" Pomyślcie, w ile spraw zaczęły angażować się różne organizacje i państwa dopiero po tym, gdy tego typu "rewelacje" zaczęły obiegać świat?

To nie jest tak, że na takie zdjęcia jest teraz "moda" - wojny, nieszczęścia, kataklizmy były zawsze i zawsze będą. Tego nikt już nie zmieni. Jeśli gdzieś dzieje się źle, to zadaniem reportera jest pokazanie innym tego tak, jak jest na prawdę. Sposób w jaki ktoś to zrobi to już jego indywidualna kwestia - jeśli reporter jest tak zdolny, by "półsłowami" i symbolami przekazać dramaturgię wydarzeń - chwała mu i potęga; jeśli jednak uzna, że aby "wbić" się do naszych głów musi ukazać całą brutalność bez żadnych "woalek" - niech ukazuję ją tak, by ta poranna bułka stanęła nam w gardle.

Fakt, że można zrobić wystawę samych zdjęć sportowych z pięknie rozpryskującym się błotem - nie twierdzę, że nie. Dobra fotografia sportowa to też trudne rzemiosło przecież.
                        Ale mamy udawać, że tych wojen i nieszczęść już nie ma?

Takie wojenne zdjęcia mógłbym mieć na ścianie na kalendarzu.
                        Co miesiąc inne.
                        Ku przestrodze.

Pozdrawiam...
                        is SILENCE
                        "Enjoy the silence."
                        ---
                        Wróciłem...!
                        analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

Niestety dzisjaj ogladamy wiadomosc w TV z konfliktow na calym swiecie spokojnie popijajc kawke/cherbate przegryzajac ciasteczko , trup sie sciele gesto, mnostwo ofiar, ludzkiego cierpienia i krzywdy o 19:30 sie konczy (lub 20:00 ;-) ) i idziemy sie zabawic do pubu na imprezke... znieczulica... to jest efekt takich zdjec gdzie nie musisz myslec, traktujemy to wszystkie wiadomosci jak reportaz z innej galaktyki, gdzies daleko jest wojna i ludzie cierpia i co z tego wynika?... niestety nic, albo prawie nic (bo jest pare fundacji ktore pomagaja)... piszesz o kalnedarzu? ja bym ci dal taki kalendarz tylko z mp3 jak placze ta kobieta, ze zdjecia, jak dziecko placze, odglosy karabinow i powiedzmy wszystko co 1h... ku przestrodze
                          Instagram

Komentarz

• Silent Planet
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

Masz rację.
                            Znieczulica piszesz... nikt Ci nie każe iść po wiadomościach do pubu lub na imprezę.
                            Przecież możesz zamiast tego napisać list do jakiejś ambasady lub prezydenta, albo lepiej - wsiąść w samolot, polecieć tam gdzie wojnna i pracować w ramach wolontariatu.