d200; pierwsze wrazenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv
    • 2026

d200; pierwsze wrazenia

od wczoraj mam d200, ale dopiero dzisiaj znalazlem trochę czasu na test "organoleptyczny"

pierwsze wrazenia:

stosunkowo małe body (niewiele większy od d70), guzikologia b.zblizona do d2x (tego zawsze brakuje mi w Canonie; obsługa jedynki i np. 20d to zupełnie inna bajka)
    wizjer mniejszy niż w d2x, ale znacznie wiekszy od tego w d70 (znacznie blizej d2x)
    body faktycznie jest uszczelnione (i chwała mu za to)
    rewelacyjna sprawa jest mozliwosc sterowania blyskiem lamp systemowych lampa wbudowana. d70 tez mial taka mozliwosc, ale lampa wbudowana sluzyla wylacznie do sterowania lampa zdalna lub zespolem lamp. w d200 lampa wbudowana rowniez blyska (z mozliwoscia korekcji blysku, podzialu blysku na grupy itd). Tego w Canonie brakuje; nie potrzeba kabla, zeby wyzwolic blysk lampy trzymanej w rece, mozna z poziomu body sterowac systemem lamp itd. Rewelacja.

czy d200 to baby d2x? nie do konca, ale w znacznie wiekszym stopniu niz analogiczne Canony 1d i 20d lub 5d).

zdjęcia? zrobiłem dzisiaj kilka fotek, ale pogoda fatalna i z dluzszym testem poczekam do jutra.

Dlaczego kupiłem d200? bo 5d z 24-105 nie był dostepny
  • Follman
    Bywalec
    • 2005
    • 188

Wygląda na to ze to dość mocny konkurent dla Canona ale cieszę sie ze firmy mogą rywalizować bo co to by było gdyby była jedna firma

:
    KLIKNIJ

Komentarz

• sv

zgadza sie, dobre d200 oznacza ze Canon popracuje nan nastepca 20d

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez sven
        nie potrzeba kabla, zeby wyzwolic blysk lampy trzymanej w rece, mozna z poziomu body sterowac systemem lamp itd. Rewelacja.
        to jest w/g mnie jeden z mocniejszych pkt tego body, brawo dla nikona
        Instagram

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

sven, a za ile kupiłeś.
          Ja śledzę ceny w USA (bo tam kupuję zawsze sprzęt) i niestety D200 kosztuje 1700$ za body. Jest to jednak drogo, bo 20D kosztował na początku 1500$ a teraz kosztuje 1300$ (i zgaduję że w tym przedziale bedzie 30D, czyli następca 20tki)
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sv

6750 z vat

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez sven
              zdjęcia? zrobiłem dzisiaj kilka fotek, ale pogoda fatalna i z dluzszym testem poczekam do jutra.

Dlaczego kupiłem d200? bo 5d z 24-105 nie był dostepny

Czekam na twoj test, wydajesz sie jednym z nielicznych "obiektywnych"
              testerow na rynku ;-) Poza tym umiesz robic fajne zdjecia...

Komentarz

• antonjo
                Bywalec
                • 2005
                • 108

moze by jakiś mod pozamiatał te wszystkie doopy, gooowna, i inne bez sensowne przytyki, zostawiając tylko posty stricte topicowe ?
                ja tez czekam na solidne sample jakies z tego d200....
                chociaż pare minut jakie spędziłem z kolegą Corwinem, na zabawie EOS'em5d, tylko utwierdziło mnie ze ta puszka jest naprawdę wypaśna ....
                zeby tylko kosztował tak.. .z 3/5 swojej obecnej ceny ... ehh :0
                Fotograf Warszawa

Komentarz

• iczek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 711

Na dpreview pokazalo sie kilka fotek o zdecydowanie lepszej jakosci od tych zdzielanych przez kolegow z Nikona. Nie wiem, ale wynika z tego, ze Sven znowu ma racje. Chyba panowie spod N musza sie nauczyc robic zdjecia Nieminej czekam n ajakies rzetelne zestawienie D2X, D200 i D70. bo z tego co widze to 5D pomimo ceny jest nie do przeskoczenia dla Nikona przez najblizsze 10 lat
                  FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                  Ptaki
                  Portrety
                  Pejzaż

Komentarz

• sv

pierwszy raz wyszedlem na spacer z d200. jest dobrze. robilem wylacznie jpegi (nie mam czym konwertowac rawow z d200). jakosc fotek b.dobra.
                    wczoraj probowalem robic fotki z lampa przy iso 800; tez jest dobrze (warunek; poprawna ekspozycja).

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

Sven przywracasz wiarę w prawdziwa konkurencje a co za tym idzie potencjalne zyski dla userów obu systemów
                      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• sv

zgadza sie. nie wiem jak inni, ale ja jestem b.zadowolony z zakupu. marudzenie na forum nikona bierze sie pewnie z faktu, ze d200 ma mocniejszy filtr aa. dla przyzwyczajonych do d70, zdjecia pewnie sa za malo "ostre". osobiscie zawsze wole wyostrzac w ps (i to bardzo ostroznie - nie przepadam za przeostrzonymi fotkami).

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Rozumiem, że przy lepszym świetle nie miałeś problemu z szumami?
                          Poza osrością jest to oczywiście główny zarzut pod adresem D200. Na forum Nikona pisali również, że wyłazi im banding (w Nikonie :-o ) i to niektórym już przy ISO 100
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sv

wczoraj zrobilem rowniez kilka fotek z iso 800 i lampa; tez bez problemu: moge cos zmniejszyc i wyslac Ci na maila (nie mam gdzie zawiesic)

Komentarz

• Auwo
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 928

sven - wylślij na auwo @ interia . pl - powieszę i podlinkuję

Komentarz

Pracuję...