View Full Version : Baza wiedzy

AGO
16-12-2005, 11:15
Mam taka propozycje stworzenia bazy wiedzy o sprzecie.
Taki przyklad:
ktos zadaje pytanie na temat obiektywu XYZ , a potem ludziska na temat lub nie cos od siebie skrobia .
Wszystko OK, ale takich watkow na jeden temat jest sporo i czasami jest nudne je wszystkie czytac.
Do sedna :D
Moze nie bylo by glupie stworzenie osobnej kategori i dorzucanie linkow do materialow, artykulow, testow do tego tylko tematu bez wlasnych opini czy flustracji?
Jak w przykladzie obiektyw XYZ linki do:
- strony producenta
- test 1 , test 2, text x
- przykladowe fotki
zaleta, ze nie trzeba by bylo googlowac i szukac tego co 1000 innych osob juz robilo, a strony bylyby (mam nadzieje) sprawdzone i jakosciowo atrakcyjne ;)
... a dodatkowo juz klasyczne forum traktowaloby o osobistych (subiektywnych) odczuciach wzgledem tematu.

... taka propozycja dla adminow ....

Pszczola
16-12-2005, 11:23
Realizacja pomyslu wymaga b. duzo roboty, nie tylko moderatorskiej zreszta. Moze wiec lepiej byloby gdyb ktos chetny taki przegladowy tekst na temat konkretnego obiektywu sam przygotowal i go na forum zamiescil. Moderatorzy maja co robic.

Angmar
16-12-2005, 11:45
bez wlasnych opini czy flustracji?
A co to? :roll:

tpop
16-12-2005, 11:56
Moze nie bylo by glupie glupie moze i nie ale nie ma sensu. I tak znajda sie tacy magicy co nie trafia do tego watku. I chocby nie wiem jak zacna byla taka baza to i tak wątków "Jaki obiektyw do 300D" nie unikniesz.

muflon
16-12-2005, 14:23
A ja do znudzenia :-)

http://www.fredmiranda.com/reviews/
http://www.pbase.com/cameras/

Lepsze niż cokolwiek co bylibyśmy w stanie sami zrobić.

Jac
16-12-2005, 14:49
chyba takich 'baz wiedzy' jest juz tak duzo ze trudno znalsc ta najlepsza, jest wiele 'linkowni' i tworzenie kolejnej mija sie raczej z celem. Poza tym jak ktos chce to i tak do 90% testow trafi przez google, a jak ktos nie chce to i do linkowni nie pojdzie tylko na forum si przywita pytaniem

Robson01
16-12-2005, 14:53
A co to? :roll:
A Ty co sfrustrowany jesteś :grin:

AGO
16-12-2005, 19:20
wiec temat nie trafiony :( ... zdarza sie.
Myslalem, ze nudne jest odpisywanie typu: poszukaj w googlu, 20 raz podawanie linku do strony, itp.
Ale jak nie to nie, i juz! :D

pazurek
16-12-2005, 20:22
Temat trafiony, ale bylby lepiej przyjety gdybys napisal: "sluchajcie, zabieram sie za tworzenie bazy wiedzy o sprzecie". :) Wielu jest z dobrymi pomyslami, niestety czesto brakuje tych ktorzy te pomysly wprowadzaja w zycie.

muflon
16-12-2005, 20:24
wiec temat nie trafiony :( ... zdarza sie.
Nie, no nie zaraz nie trafiony ;-) Ale naprawdę na większość pytań "co sądzicie o obiektywie X" można odpowiedzieć dwoma linkami: na stosowną podstronę u Mirandy + pbase.

(argument o konieczności znajomości angielskiego przyjmuję tylko od ludzi z >30lat pod avatarem ;-) )

AGO
17-12-2005, 22:49
Temat trafiony, ale bylby lepiej przyjety gdybys napisal: "sluchajcie, zabieram sie za tworzenie bazy wiedzy o sprzecie". :) Wielu jest z dobrymi pomyslami, niestety czesto brakuje tych ktorzy te pomysly wprowadzaja w zycie.

Niestety takie akcje powinny byc podjete przez adminow serwisu bo jako zwykly uzytkownik niestety nie moge otwierac nowych kategori.

Muflon: niech beda tam linki po polsku, angielsku, niemiecku, a nawet rusku :D no i z fred miranda na samej gorze oczywiscie ale niech beda.
Nie neguje tez potrzeby wypowiedzi przez uzytkownikow.
Ale cos w stylu:
podkategoria SIGMA, potem watki:
....
70-300 APO
70-300 DL
15-30 EX
.....
a w kazdej link na producenta i obiektyw, do instrukacji, testu 1,2, ... 50 nie bylo by takie zle.
Pewnie, mozna googlowac (mam DSL 6000 flat rate wiec nie place, a biega jak trzeba) ale jak uzywalem modemu to kilka nietraionych stron to duuuuzo czasu bylo.

b'Art
17-12-2005, 23:19
Niestety takie akcje powinny byc podjete przez adminow serwisu bo jako zwykly uzytkownik niestety nie moge otwierac nowych kategori.

Muflon: niech beda tam linki po polsku, angielsku, niemiecku, a nawet rusku :D
a w kazdej link na producenta i obiektyw, do instrukacji, testu 1,2, ... 50 nie bylo by takie zle.
Pewnie, mozna googlowac (mam DSL 6000 flat rate wiec nie place, a biega jak trzeba) ale jak uzywalem modemu to kilka nietraionych stron to duuuuzo czasu bylo.

AGO tego chyba się nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeda zrobić :( - taki maruda z Puchatka
Kto będzie miał tyle czesu na dłubanie i układanie...

muflon
18-12-2005, 08:22
AGO: Było nieraz... to jest bardzo ideologicznie słuszny pomysł i gwarantuję Ci, że raz na tydzień na świecie ktoś na niego wpada. Tyle, że jak do tej pory nikomu się to chyba nie udało w 100% ;-) (z samplami itp.)

Tomasz Golinski
18-12-2005, 09:31
AGO, możesz zacząć zakładać takie wątki w dziale "Testy sprzętu". Jak się sporo zbierze to poprosimy Hazana o założenie działu ;)

AGO
18-12-2005, 14:01
Ojej, chyba sie cos dzieje ;) W wolnej chwili sprobuje cos w dziale testy podzialac.

pazurek
18-12-2005, 17:43

Mialem na mysli tylko to, ze najlepiej jest zaczac cos robic, jesli okaze sie ze to dobry pomysl, wkrotce inni sie dolacza a i moderatorzy chetniej zgodza sie na dodanie nowej kategorii albo "przyklejenie" watku.

Taka baza "zrodlo wiedzy" to swietna rzecz i chetnie sam pomoge w jej rozbudowie. Mozna by pomyslec nad czyms w stylu wikipedii, gdzie kazdy moglby dorzucic cos od siebie. Powiedzmy ze byloby miejsce na zglaszanie nowych tematow i miejsce na dorzucanie nowych pozycji do juz istniejacych. Trzeba by to jakos moderowac, forum nie ma z tego co mi sie wydaje mozliwosci dodawania postow do watkow ktore nie pojawiaja sie dopoki nie dostana akceptacji od moderatora. Pozostalyby PM-ki (czyli masa listow w skrzynce moderatora) albo mozliwosc dodawania przez kazdego i pozniejsza ewentualna moderacja (moglby powstac smietnik).

Zaczynamy? Moge rozpoczac watek np. o 400/5.6...

Tomasz Golinski
18-12-2005, 17:49
Jakaś opcja akceptowania jest, ale nie wiem, czy na pojedyncze posty. Na wątki na pewno.

pazurek
18-12-2005, 18:54
Cos takiego moze byc? Najpierw fota sprzetu, potem lista linkow z krotkim opisem do kazdego.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7445

Jedna sprawa, czasem ciekawe informacje pojawiaja sie gdzies w srodku dyskusji, moze by tak dorzucac na zywca do tej bazy wiedzy cytaty? Tym bardziej ze moglyby pochodzic z poza sieci www (irc, usenet, fragmenty instrukcji, itp).

Tomasz Golinski
18-12-2005, 19:09
Bardzo ładnie :> Cytaty zawsze można gdzieś na końcu dorzucać, np. w osobnym poscie, żeby oddzielić.

Aha, w bazie umieszczamy tylko fakty, jak rozumiem. Wszelkie dyskusje trzeba ciąć i odsyłać do innych wątków. Dlatego dobrze, żeby był wyznaczony jeden z wątków na forum, gdzie można rozmawiać na ten temat. Tu jest ten wątek Kuby. Może go jakoś bardziej wyeksponować?

pazurek
18-12-2005, 19:23
Ja taka baze wiedzy rozumiem w ten sposob: powiedzmy ze chce kupic sobie jakas nowa czesc do aparatu. Zabieram sie wiec za przegladanie internetu, po czym znajduje kilka recenzji i kilka tekstow na jej temat. Zapamietuje linki/cytaty i zglaszam je do bazy wiedzy.

- jesli znalazlem strone lub watek w calosci (glownie) dotyczacy danej czesci to zglaszam tylko link.

- jesli znalazlem interesujacy tekst gdzies w srodku jakiejs dyskusji czy jakiegos pliku czy strony dotyczacej roznych rzeczy zglaszam caly tekst plus namiary na zrodlo (np. dyskusja "Skad wziasć pieniadze na 400mm/5,6 L?" na pl.rec.foto.cyfrowa 2005-10-20).

Pozostaje kwestia omowienia moderacji bazy wiedzy i sposobu zglaszania nowych linkow/cytatow.

Mysle ze watkow nie ma co eksponowac, bo moze byc ich wiele roznych o danej rzeczy. Na przyklad ostatnio na forum bylo kilka watkow na temat 5D rozpoczetych przez roznych forumowiczow.

Tomasz Golinski
18-12-2005, 19:31
Moderacja zawsze będzie ciężka, ale w bazie musi być ostra. Co nie na temat, to ciach! Myśle, że możn wątki zostawić otwarte i moderować po fakcie.

Forum chyba nie ma opcji kopiowania postów, a szkoda, bo niektóre może warto kopiować z gigantycznych wątków do bazy.

pazurek
18-12-2005, 19:52
Spoko, zrobi sie <quote></quote> ;)

A jak z drzewem kategorii?
BAZA WIEDZY CANON-BOARD
- aparaty cyfrowe
- aparaty analogowe
- obiektywy
- lampy blyskowe
- pozostale

Plus jakas standaryzacja nazewnictwa, tak zeby sie dalo latwo wyszukac dana czesc tylko po tematach, np: "BWCB rodzaj firma nazwa parametry (opcjonalne)" (BWCB = baza wiedzy canon-board)

- BWCB aparat Canon 5D
- BWCB obiektyw Canon EF 400mm f/5.6 L USM
- BWCB lampa błyskowa Sigma EF-500 DG ST
itp.

-=Festyk=-
18-12-2005, 19:56
Moim zdaniem świetny pomysł!Bardzo się takie coś przyda.

pazurek
18-12-2005, 20:03
No to jeszcze dwa watki w glownej kategorii

- tylko do zapisu przez moderatorow z aktualizowana lista wszystkich tematow w bazie wiedzy

- watek do zglaszania zapotrzebowania na nowe watki w bazie (dla tych ktorzy potrzebuja informacji a nie potrafia szukac)

Mozna by przemyslec zablokowanie dodawania nowych watkow, tak zeby ktos panowal nad tematami. Ewentualnie pojawienie sie watkow byloby zalezne od akceptacji moderatora, jezeli forum na to pozwala jak pisze Tomasz.

AGO
18-12-2005, 21:57
widze, ze aprobata dla mojego pomyslu coraz wieksza :D ciesze sie bardzo.

Osobiscie uwazam, ze powinny tam byc tylko linki na testy, opisy, itp.
Zadnych komentow odnosnie sprzetu ... bo od tego jest forum.

Paluch administratora jak najbardziej bo kto inny mialby dbac o to zeby nie zasmiecac :D

To co Panowie, ZACZYNAMY ?

Tomasz Golinski
18-12-2005, 22:09
AGO, już Pazurek zaczął. Falstart?

Myślę, że linki do opinii forumowiczów i komentarzy też mają sens, bo czym gorsi są nasi testownicy od zagramanicznych?

AGO
18-12-2005, 22:14
AGO, już Pazurek zaczął. Falstart?

Myślę, że linki do opinii forumowiczów i komentarzy też mają sens, bo czym gorsi są nasi testownicy od zagramanicznych?
Ja zaczelem bo pomysl zainicjowalem .. ale to nie jest istotne, kto kiedy gdzie.

Linki od forumowiczow tak, jak najbardziej, ale bez wpisow wlasnych.
Suchy link do watku z linijka komentu.

pazurek
19-12-2005, 06:30
To jak AGO, moze kazdy zacznie od zebrania linkow na temat swoich szkielek? Teoretycznie wlasciciel powinien przed zakupem interesowac sie testami i opiniami wiec zna adresy.

Wrzucaj do dzialu testow sprzetu a potem moze jakis moderator przeniesie to do nowo utworzonej kategorii.

Tomasz Golinski
25-12-2005, 14:00
Pomysł trochę zamarł, więc i ja zebrałem się i jeden wątek przygotowałem. Kto następny?

Il fuoco
25-12-2005, 14:25
no to ja zbiorę linki z photozone.de i podpiszę je. będą testy najpopularniejszych szkieł Canona. tablice testowe etc.
będzie gotowe jak wrócę czyli za jakieś 2 godziny.

Tomasz Golinski
25-12-2005, 14:30
ale jak ty to rozumiesz? tu chodzi raczej o zbieranie linkow o konkretnym sprzecie. jak zbierzesz wszystko z photozone.de to tak jakbys wkleil link do strony http://www.photozone.de/8Reviews/ Chyba, że czegoś nie rozumiem.

-=Festyk=-
25-12-2005, 16:07
Tylko 2 razy wkleiłeś ,,opinie użytkowników''.Wypadek przy pracy;)

muflon
25-12-2005, 17:46
Hmm.. powiedziałbym że wasze opisy (z wyjątkiem Il Fuoco, zdecydowanie odstaje na minus) mi się nawet podobają i nawet zaczynam widzieć w tym wszystkim sens :-) W wolnej chwili coś sam dokleję o swoich gratach.

Kubaman
25-12-2005, 19:46
Wrzuciłem coś od siebie. Mam nadzieję, że może być.

http://www.canon-board.info/showthread.php?p=116290#post116290

pazurek
01-01-2006, 19:44
z wyjątkiem Il Fuoco, zdecydowanie odstaje na minus

No wlasnie szkoda, prawda jest taka ze prawie wszyscy zaczynaja od KIT-a i gdy przychodzi dzien gdy przestaje on wystarczac pojawiaja sie pytania "a na co go zmienic". Znalazlem kilka stron z recenzjami i porownaniami tego szkielka i dorzucilem do watku Il Fuoco.

Jac
01-01-2006, 20:44
troche podgonilem projekt ;-)... brakuje polskich opisow ale kto by sie przejmowal :mrgreen:

Tomasz Golinski
01-01-2006, 20:45
No,no. Niezła masówka :>

PS. Popraw literówkę: "krótka" w 35.

PS2. Napisałem do Hazana, żeby nowy dział może założył.

Jac
01-01-2006, 20:49
No,no. Niezła masówka :>
PS. Popraw literówkę: "krótka" w 35.

poprawilem w 1sek po zamieszczeniu ;-)

staszek szybki jest :-)

pazurek
01-01-2006, 21:10
Stony w jezyku angielskim

"Stony", powiadasz... :roll:

Jac
01-01-2006, 21:13
"Stony", powiadasz... :roll:
ctrl+c, ctrl+v.. juz poprawaiam ;-)

edit: poprawione, dzieki 'paurek' ! :mrgreen:

pazurek
01-01-2006, 21:31
Taka moja skromna uwaga, mysle ze najwartosciowsze linki w "bazie wiedzy" to nie te na ktore sie "wpada" od razu, czyli standardowe pbase, fredmiranda, photozone - ale wyszukane gdzies w sieci ciezko dostepne testy, porownania czy jakies zaslugujace na szczegolna uwage watki na forach dyskusyjnych. Dlatego tez bylbym za tym zeby starac sie glownie takie linki podawac (oczywiscie oprocz a nie zamiast "standardowych"), bo w przeciwnym wypadku baza wiedzy okaze sie rozwleczonym watkiem "Linki do stron z ocena i opisem sprzętu" (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3342).

Jac
01-01-2006, 21:39
Taka moja skromna uwaga, mysle ze najwartosciowsze linki w "bazie wiedzy" to nie te na ktore sie "wpada" od razu, czyli standardowe pbase, fredmiranda, photozone - ale wyszukane gdzies w sieci ciezko dostepne testy, porownania czy jakies zaslugujace na szczegolna uwage watki na forach dyskusyjnych.

no ja tez podzielam twoj poglad, dlatego sa ta watki otwarte i do tych postow mozna dodawac z czsem/odrazu dodatkowe linki ze znalezionymi testami, poza tym co jakis czas pojawiaj sie jakies nowe testy i wtedy trzeba je dodawac do istniejacych juz watkow...

ale zastanawia mnie inna rzecz, czy do bazy wiedzy wrzucac wszystko co napotkamy w siec n.t. jakiegos szkla? nie wszystkie testy sa ze tak powiem rzetelne alb przeprowadzone przez 'znawcow teatu', wiec powinnismy sie jednak ograniczyc do testow ktorym mozna 'zaufac'

Jac
01-01-2006, 22:04
PS2. Napisałem do Hazana, żeby nowy dział może założył.

no narazie jest tylko 12 tematow/sprzetow opisanych wiec narazie jest latwo, ale mysle ze wartalo by sie zastanowic czy w bazie wiedzy powinnismy wprowadzic podzial na Canon i na np ini producenci (sigma,tamron, zeiss ;-), itp.. )

ps. czy moglbys dopisac do tytulow Canon? bo mi sie zapomnialo :rolleyes: ... i do 17-40 Kubmana tez...

Tomasz Golinski
01-01-2006, 22:10
dzialy tego typu raczej beda zbyteczne. prosty search w tytulach bedzie lepszy.

ps. tytuly zaraz poprawie

Tomasz Golinski
01-01-2006, 22:13
hm. może wartoby dopisywać w tych wątkach orientacyjną cenę nowy/używany?

pazurek
01-01-2006, 22:15

Moze wystarczy link do pstryka-a albo B&H? :)

Jac
01-01-2006, 22:16
dzialy tego typu raczej beda zbyteczne. prosty search w tytulach bedzie lepszy.

prawde mowiac to teraz szukajac 'Baza Wiedzy' w tytulach otzrymuje sie bardzo ladny wynik, ani jednego OT :-)

ps. tytuly zaraz poprawie
dzieki, po zamieszczeniu wpadlem ze przeciez nie kazdy (poczatkujacy) wie ze EF to Canon a tak bedzie jasne, no i pozniej bedzie monza sortowac np po tytule... a moze jakis szablon tej Bazy Wiedzy zrobic, tak zeby wszystko bylo mniej wiecej tak samo skonstruowane?

Tomasz Golinski
01-01-2006, 22:17
Może, ale to bardziej na reklame bedzie wygladac. z BH to jeszcze maly problem, bo to w ameryce.

(moze lepiej pole do wypelnienia przez cichego lub coronado? ;) zartuje tylko)

Jac
01-01-2006, 22:19

cena zmienia sie w czasie, poza tym na stronach z testami np the-digital-picture sa linki do sklepow...i na forum sa linki do sklepow... imho nie ma co.. i google ma kilka linkow :-)

pazurek
01-01-2006, 22:21
ale zastanawia mnie inna rzecz, czy do bazy wiedzy wrzucac wszystko co napotkamy w siec n.t. jakiegos szkla? nie wszystkie testy sa ze tak powiem rzetelne alb przeprowadzone przez 'znawcow teatu', wiec powinnismy sie jednak ograniczyc do testow ktorym mozna 'zaufac'

To zalezy, mysle ze przy testach i recenzjach powinno sie zwracac wieksza uwage na profesjonalizm ich autorow, niz np. przy porownaniach szkiel (tutaj w sumie wystarczy amator ktory umie zrobic kilka zdjec w tych samych warunkach zmieniajac tylko obiektywy). Jesli zas chodzi o linki do rozmow na forach dyskusyjnych, to w sumie bylbym za nie oszczedzaniem krytycznych opinii (ale tych popartych jakimis faktami), w koncu jesli ktos korzystalby z bazy wiedzy w celu wybrania nowego szkla dla siebie, powinien miec o nim jak najszerszy wachlarz informacji.

muflon
02-01-2006, 16:29
Poprzerzucałem wszystkie posty do nowego forum. Usunąłem wszędzie w tytułach wyróżnik "BAZA WIEDZY", bo to by trochę bezsensownie wyglądało na liście wątków (a to będzie jedno z nielicznych podforum, które będzie częściej przeglądane "bezpośrednio" a nie przez "nowe posty" :-) ). Połączyłem posty w kilku wątkach itp. itd., no ogólnie cleanup.

Proponuję, że jeśli ktoś coś będzie dopisywał do istniejącego wątku, to będziemy to łączyć w jeden post. No i kasować, kasować, wedle uznania ;-)

Jac
02-01-2006, 16:39
Proponuję, że jeśli ktoś coś będzie dopisywał do istniejącego wątku, to będziemy to łączyć w jeden post. No i kasować, kasować, wedle uznania ;-)

Propozycja zostala przyjeta :mrgreen:

pazurek
02-01-2006, 17:52
Oo stalem sie tworca watku o kicie? ;) To moze korzystajac z okazji troche go poprawie ;)

gwozdzt
03-01-2006, 09:44
Pozwolę sobie zwrócić uwagę, aby w miarę możliwości spróbować ustalić jednolity sposób opisywania sprzetu (choćby w tytule wątku) aby stało się to potem przyjazne dla wyszukiwarki.
Juz wyjaśniam o co mi chodzi:
mamy np. obiektyw Canon EF 50/1,4
Można napisać tez tak:
50mm f1,4
50 F/1,4
50/1.4
50mm f/1.4
itd.
Dla nas to jest to samo, ale dla wyszukiwarki niestety nie :-(
czy nie dałoby się przyjąc ustalić jakiegoś jednego schematu?

Tomasz Golinski
03-01-2006, 09:52
Canon EF 50mm f/1.4

W wolnej chwili poprawie nieliczne wyjątki.

gwozdzt
03-01-2006, 10:15
W wolnej chwili poprawie nieliczne wyjątki.
Dobrze byłoby ustalic rownież "szablon" dla zoomów oraz uwidocznić te szablony gdzieś w widocznym miejscu.
Mozna też zwrócić szczegolną uwagę na wpisywanie światla obiektywów, bo f/2,8 i f/2.8 to dla wyszukiwarki zupełnie co innego.
Tak samo f/2,8 i f/2,8L wiec proponowałbym wszystkie "L", "USM", 'EX", "DG" itd. pisać po spacji, jak również spację po "EF"
Zwracam na to wszystko uwagę, aby ułatwić późniejsze wyszukiwanie w bazie.

Aha... co do szablonu, to proponowałbym uprościć:
- dla stałych 50/1.4
- dla zoomów 70-210/3.5-4.5 oraz 70-210/4 w zależności czy światło stałe czy zmienne.
Nie widzę potrzeby pisania "mm" oraz "f" bo i tak każdy wie o co chodzi, a wszelkie dodatkowe oznaczenia nie powinny być połączone z zasadniczymi parametrami (ogniskowa/światło)

muflon
03-01-2006, 10:19
Hmm, mozna sie klocic - ja np. zostawilbym zarowno L jak i USM :-D Moze przyjmiemy konwencje ze nazwy maja byc takie jak w tytulach na oficjalnych stronach producentow?

gwozdzt
03-01-2006, 10:29
Hmm, mozna sie klocic - ja np. zostawilbym zarowno L jak i USM :-D
Ależ ja nie mówię, że odcinać tylko oddzielać spacjamii:
TAK EF 17-40/4 L USM
NIE EF17-40/4LUSM

Moze przyjmiemy konwencje ze nazwy maja byc takie jak w tytulach na oficjalnych stronach producentow?
Też jakiś pomysł, ale pewnie co producent to inaczej pisze :-(
Może by u nas jakoś ujednolicić?

muflon
03-01-2006, 10:37
Też jakiś pomysł, ale pewnie co producent to inaczej pisze :-(
Dwie rozne nazwy w tytule tej samej strony gdzies na http://www.canon.com/? Nie sadze :-P

Tomasz Golinski
03-01-2006, 10:38
sigma moze miec inna konwencje niz canon, np.

muflon
03-01-2006, 10:40
sigma moze miec inna konwencje niz canon, np.
No to w watkach o obiektywach Sigmy bedzie "konwencja sigmy" a w Canonach "konwencja Canona" :)

Tomasz Golinski
03-01-2006, 10:47
co oznacza, ze przed uzyciem wyszukiwarki trzebaby odwiedzic strone producenta i sprawdzic konwencje ;)

edit: lepiej do wszystkich obiektywow stosowac konwencje canona.

gwozdzt
03-01-2006, 10:49
No to w watkach o obiektywach Sigmy bedzie "konwencja sigmy" a w Canonach "konwencja Canona" :)
Wewnątrz wątku to juz wydaje mi się mniej ważne, ale IMHO dobrze by było, jakby tutuły trzymały się jednej ustalonej przez nas konwencji.
Po przemyśleniu najlepszy wydaje mi się jednak taki schemat:
... 50 f/1.4 ...
... 70-210 f/3.5-4.5 ...
... 70-210 f/4 ...
Zdecydowałem się jednak wrócic do "f" gdyż ten zapis pozwoli wyszukiwać obiektywy nie znając światła.

Kubaman
29-01-2006, 19:48
Informuję, że w dziale pojawiło się odpowiednie ogłoszenie, opisujące zasady funkcjonowania Bazy Wiedzy jako forum moderowanego. Tutaj link (http://www.canon-board.info/announcement.php?f=36&a=8).

Jac
06-02-2006, 07:48
Wiele osob bylo za utworzeniem dzialu sprzet (AGO ;-) ), no i co Panowie zasilicie ten dzial swoja wiedza...? tylko nie wszyscy na raz pokoleji kazdy zdazy... czekamy

kantor
28-10-2009, 13:38
A mi się podoba pomysł stworzenia takiej bazy tylko wymaga on chyba lekkiego dopracowania, żeby właśnie później uniknąć kolejnych pytań typu "jaki obiektyw do 300D". Może jakieś podkategorie?

Rysiek 53
17-12-2009, 20:48
Szacowni CANONierzy. Pierwszy raz trafiłem na tę stronę, ponieważ zamierzam "przesiąść" się na cyfrową lustrzankę. Proszę o wybaczenie jeśli moje uwagi będą zbyt dyletanckie, lecz także tacy użytkownicy internetu trafiają na Waszą stronę. Mam trochę pojęcia o fotografii (swój pierwszy aparat fotograficzny miałem w 1963r) oraz potrafię posługiwać się internetem (jest on jednym z narzędzi mojej pracy zawodowej). Do chwili obecnej robiłem zdjęcia starą, wysłużoną lustrzanką analogową (Zenit XP) oraz kompaktem (Canon S1IS). W związku z nienaprawialną awarią kompaktu postanowiłem "przesiąść" się na cyfrową lustrzankę. Poszukiwałem więc informacji n.t. sprzętu. Nie jestem profesjonalnym fotografem, nie mam też ambicji robienia fotografii artystycznej. Zależy mi tylko na perfekcyjnym wykonywaniu zdjęć amatorskich. Przeczytałem Waszą dyskusję n.t. "Bazy wiedzy" z uwagą. Pragnę podzielić się moimi spostrzeżeniami na jej temat.
1. Utworzenie "Bazy wiedzy" uważam za pomysł bardzo dobry i potrzebny.
2. Link do tego wątku powinien być dostępny ze strony głównej forum Canona.
3. Pojęcie "Baza wiedzy" zawiera w sobie 2 działy:
a) informacje o sprzęcie
b) "tips & tricks" - czyli porady i pomysły
taki właśnie sugerowałbym podział.
4. Dla osobnika który ma choć trochę pojęcia o fotografii, lecz nie jest fanem określonej marki (np. Canona) zapis f/2.8 jest zapisem naturalnym i właśnie taka fraza powinna zostać zaindeksowana przez wyszukiwarkę (oddzielenie spacjami od reszty informacji), ogniskową jako "poszukiwacz" podałbym np. jako 18-55. Sądzę, że takie zapisy będą czytelne zarówno dla użytkowników optyki Canona, Sigmy czy też innych producentów.
5. Zamieszczanie linków do stron z testami czy porównaniami także uważam za sensowne, lecz sugerowałbym umieszczenie przy każdym z linków informacji, w jakim jest języku (PL, GB, D, F).
Być może moje uwagi są zbyt dyletanckie dla pozostałych uczestników tego forum, lecz są to moje pierwsze spostrzeżenia po jego przeczytaniu. Mam nadzieję, że przydadzą się one jego administratorom.