POTRZEBAN POMOC - CANON 300D nie mogę zainstalować

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Silwe
    Bywalec
    • 2005
    • 164

POTRZEBAN POMOC - CANON 300D nie mogę zainstalować

Witam

Kupiłem Canona 300D ( w końcu się zdecydowałem ) Ale na starcie mam problem. Nie mogę zainstalować Aparatu tak abym mógł zgrywać zdjecia za pośrednictwem USB.

Instaluję oprogramowanie ( tak jak jest napisane w instrukcji) a następnie podłączam aparat. System wychwytuje aparat i chcę instalować do niego oprogramowanie, następnie zaczyna wyszukiwać w system i d....a . Wyskakuje komunikat że oprogramowanie nie zostało znaleźione. I sprzęt nie będzie działał poprawnie.

Posiadam Windowsa XP Professional. Nie posiadam Czytnika kart.

Czy ktoś może mi pomóc, lub wysłać na mojego maila drivery potrzebne do instalacji USB ?? Mój mail [email protected]
    Staram się, ale za mało...
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Spróbuj zmienić tryb pracy aparatu na PTP. Powinien działać bez sterowników.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Coronado
      Początki nałogu
      • 2005
      • 291

Zamieszczone przez Silwe
      Posiadam Windowsa XP Professional. Nie posiadam Czytnika kart.
      W WinXp Pro nie potrzebujesz zadnego softu do zgrywania. System sam Ci wykryje aparat i pokaze go na liscie w Windows Explorer.

Pozdrawiam
      Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
      Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez Coronado
        W WinXp Pro nie potrzebujesz zadnego softu do zgrywania. System sam Ci wykryje aparat i pokaze go na liscie w Windows Explorer.

Pozdrawiam
        Coronado
        W trybie Normal potrzebujesz.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Silwe
          Bywalec
          • 2005
          • 164

Ok. Dzięki zaraz zobaczę. Nie próbowałem z PTP. Dzięki wielkie za info. W trybie normal nie działa w każdym razie.

Komentarz

• Silwe
            Bywalec
            • 2005
            • 164

Działa w trybie PTP. SUPER. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak byście mieli pomysł jakiś dlaczego nie chce działaś w trybie normal to chętnie się dowiem.

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

W normal nie działa, bo windows i wszystko jasne. (i bo canon też swoją drogą)

Komentarz

• Silwe
                Bywalec
                • 2005
                • 164

A to mam jeszcze takie pytanie aby nie zakładać nowego wątku. Mam wersję 300D Czarną z obiektywem 18-55 USM i na zdjęciach na których widnieje paląca się żarówka mam wokół nie taką obwolutę w kolorach tęczy. Czy to oznacza że obiektyw jest uszkodzony i do wymiany? Kupiłem używany sprzęt, ale mam na niego gwarancję i mogę ten obiektyw oddać, ale pewnie wymienią mi na zwykłą wersję 18-55. Pytanie czy to jest uszkodzenie czy nie ? Czy wersje bez USM mają taką przypadłość?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

To jest uszkodzenie. I to całkiem częste. Podobno serwis wymienia przednią soczewkę i jest ok. Na forum są gdzieś nawet przykłady zdjęć z tą wadą, więc możesz porównać, czy masz tak samo. Na pewno Mxdanisz i Venio na to się skarżyli, nie pamiętam kto jeszcze.

Wersje bez USM też tak miewają.

Serwis nie może Ci wymienić na wersje nie-USM.

Komentarz

• bogunow
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 122

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Spróbuj zmienić tryb pracy aparatu na PTP. Powinien działać bez sterowników.
                    Z tego co pamiętam to w trybie PTP bez sterowników nie będzie widać RAW-ów tylko same JPG.

Komentarz

• pantomas
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 117

Zamieszczone przez Silwe
                      Działa w trybie PTP. SUPER. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak byście mieli pomysł jakiś dlaczego nie chce działaś w trybie normal to chętnie się dowiem.
                      Miałem podobny problem - po instalacji softu xp nie widział aparatu - jak uruchamiałem Zoom Browsera to ... zobaczył i zdjęcia normalnie można było przegrać . Dwa miesiące potem komp podczas uruchamiania odpalił ogniem i problem znikł :-) w następnym już nic takiego nie wystąpiło .
                      Kup czytnik bardzo przydatna rzecz jeżeli masz usb2 w komputerze prędkość transmisji jest dużo większa - krócej blokujesz komp i aparat.

Komentarz

• Silwe
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 164

Będe musiał kupić Czytnik. Z aparatu idzie bardzo wolno poza tym denerwuje mnie ta klapka i wkładanie kabla do aparatu.

Zastanawiam mnie jeszcze sprawa tego obiektywu. Czy jest generalnie jakaś różnica w pracy między 18-55 z USM a 18-55 bez USM ?? Optycznie to jest to samo ?

Komentarz

• bogunow
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 122

Zamieszczone przez Silwe
                          Zastanawiam mnie jeszcze sprawa tego obiektywu. Czy jest generalnie jakaś różnica w pracy między 18-55 z USM a 18-55 bez USM ?? Optycznie to jest to samo ?
                          Kumpel ma USM , ja mam bez USM. Testowaliśmy te szkiełka na jednym aparacie i ogladając zdjęcie na monitorze nie widać róznicy - więc chyba optyka jest taka sama.

Komentarz

• Silwe
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 164

A czy jest jakaś różnica wyczuwalna w pracy między tymi dwoma obiektywami? Czy faktycznie USM jest znacznie szybszy i cichszy niż zwykły 18-55 ?

Komentarz

• b'Art
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 370

Zamieszczone przez Silwe
                              A czy jest jakaś różnica wyczuwalna w pracy między tymi dwoma obiektywami? Czy faktycznie USM jest znacznie szybszy i cichszy niż zwykły 18-55 ?
                              Jest szybszy.

Komentarz

Pracuję...