20D i ręczne ustawienie siły bysku 550EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fires

20D i ręczne ustawienie siły bysku 550EX

Byc może juz było, ale nie umiem znaleźć na forum, ani w instrukcji aparatu.

Fotografuje w trybie manualnym (M) - zalezy mi, aby ręcznie ustawic siłe błysku i nie chodzi mi o korektę błysku.

W G5 miałem funkcje, która pozwalała w trybie M sterowac siłą błysku - w 20D nie znajduje - nie ma, czy słabo szukam?

Wiem oczywiscie, że to samo moge ustawic na lampie, ale sterowanie z aparatu było wygodniejsze.

Ktos mi rozjasni sprawe?
  • Metus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 424

tylko korekta.. siły błysku nie zmienisz... jedynie czas jego trwania bo tak właśnie działa korekta

Pozdrawiam
    Metus
    pozdrawiam
    Metus

Komentarz

• fires

Zamieszczone przez Metus
      tylko korekta.. siły błysku nie zmienisz... jedynie czas jego trwania bo tak właśnie działa korekta
      Dzieki... po ponownym i uwaznym przestudiowaniu instrukcji doszedłem do tego samego wniosku. Cóż... tragedia to jeszcze nie jest

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

przelacz lampe na M i mozesz wtedy regulowac dowolnie sile blysku - regulacja na lampie
        Instagram

Komentarz

• fires

Zamieszczone przez Jac
          przelacz lampe na M i mozesz wtedy regulowac dowolnie sile blysku - regulacja na lampie
          tyle to ja wiem, przeczytaj mój pierwszy post

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

[troll]Lipa te 20D... trzeba wrocic do G5 no nie? [/troll]

Komentarz

• fires

Zamieszczone przez Vitez
              [troll]Lipa te 20D... trzeba wrocic do G5 no nie? [/troll]
              No

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

nie wiem jak w G5 ale w EOSach lampa ma zawsze priorytet nad body, więc IMHO takie rozwiązanie było by mocno mylące.
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• fires

Zamieszczone przez Kubaman
                  nie wiem jak w G5 ale w EOSach lampa ma zawsze priorytet nad body, więc IMHO takie rozwiązanie było by mocno mylące.
                  W G5 też, jednak przy ustawieniu lampy na E-TTL mozna było z funkcji sterowac moca błysku (ustawienie na G5 na M).

Temat juz nieaktualny, bo wyszła jeszcze jedna sprawa - w ustawieniach na M i tak lampa daje przedbłysk, a.... potrzebne mi to było do... wyzwalania lamp studyjnych. Teraz musze sie bawić w przestawianie lampy na M, albo zakupic kabelek (placzą się), albo jakiś radiowy wyzwalacz.

Komentarz

• Metus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 424

swoje lampy studyjne wyzwalalem za pomoca lampy wbudowanej. zaslanialem ja kartonikiem w odleglosci ok 2cm o palnika aby nie psula mi swiatla z lamp studyjnych i heja! szafa gra!!
                    pozdrawiam
                    Metus

Komentarz

Pracuję...