20D i duża wilgotność!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenso
    Bywalec
    • 2005
    • 115

20D i duża wilgotność!

Czy ktoś robił zdjęcia tym aparatem w wilgotności nawet do 90%??
    Jak radzi sobie aparat, aku oraz karta (i jaka)? ktoś może miał doświadczenie?

Może warto poruszyć temat w jakich warunkach (najlepiej jakieś ekstremalne) robiliście zdjęcia Canonem 20D (ewentualnie innymi modelami).
    Oczywiście z zaznaczeniem którym obiektywem i kartą.

Pozdr
    www.blog.bielatowicz.com [blog]
    www.bielatowicz.com [portfolio]
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

Zamieszczone przez Kenso
    Może warto poruszyć temat w jakich warunkach (najlepiej jakieś ekstremalne) robiliście zdjęcia Canonem 20D (ewentualnie innymi modelami)...
    Pozdr
    Temperatura powietrza w cieniu okolo 50 stC, temperatury korpusu nie sprawdzalem, ale kawalki wystawione na promienie sloneczne parzyly. Zapylenie - wodocznosc na 30-50m max. Obiektyw 70-200/4.
    Zero problemow.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kenso
      Bywalec
      • 2005
      • 115

myślę, że to świetna sprawa a propo info z różnych sesji zdjęciowych

dzięki i zapraszam do kolejnych przykładów.
      www.blog.bielatowicz.com [blog]
      www.bielatowicz.com [portfolio]

Komentarz

• architect
        Coś już napisał
        • 2005
        • 65

Właśnie dzisiaj miałem przyjemność robić zdjęcia w deszczu. Co prawda nie była to ulewa ale sprzecik trochę zmoczyło. Żadnych problemów nie zaobserwowałem .
        Canon 4ever

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Dolina Królów około 56st.C, ja się roztopiłem (prawie) aparat plus cała reszta bez widocznych oznak zmęczenia.
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• adamek
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2265

Canon 300D + 70-200/4
            Biatlon w osrblie w zeszłym roku --> zimno jak cholera (-10 stopni?), śnieg padał, wiał wiater zimny trochę...
            Dużo wchodziliśmy do biura prasowego i z powrotem (z dwa, trzy razy w ciągu dnia zawodów (3, 4h).

I tak 3 dni z rzędu.
            A sprzęcik - działał i działa normalnie. .
            Miłego dnia
            adam jastrzębowski
            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
            tu tu

Komentarz

• Driver
              Zablokowany
              • 2005
              • 786

300 V + KIT ( 28-90 )
              ok -15 st lub mniej. Aparat zawieszony na szyji od kilku godzin. Wchodzimy ogrzać się do pubu. Aparat wnosze bez żadnych zabezpieczeń. Kłade na stoliku "na plecach". Po 5 min sam uruchamia AF. Przelatuje "mardką" od deski do deski.
              Poza tym nic. Żadnych skropleń lub podobnych rzeczy

Komentarz

• hekselman
                Uzależniony
                • 2005
                • 568

Maraton pływacki: zimno; mgła wodna morska.To było latem (jak sobie przypomnę aż mi się wierzyć nie chce...).No problem - zdał na 5+.Moim zdaniem znakomity aparacik ...mniam.Ale i tak 5 górą....Najlepiej mieć OBA :-)))))) (no w r e s z c i e mi wyszedł jakiś dowcip!!!!)

Komentarz

• Follman
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 188

300D+KIT

Bagna do po łydki ,marsz w tym błocie przez 3 godziny.Mokro jak to w lesie jesienią ok. 10st.Aparat-Wszystko w porządku.JA CHORY W ŁÓŻKU

:
                  KLIKNIJ

Komentarz

• b'Art
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 370

300D + słoik. Zdjęcia w ruskiej bani (u znjaomych w Azerbekdżanie) - odpowiednik sauny jednak z wyższa wilgotnoscią, temperatura 110 st wilgotnosc około 30% - kilkanaści zdjec. potem w tzw "odpoczywalni" 30 st C + wilgotnosc około 90%. Starałem sie "sezonować" sprzęt, ogrzewał sie stopniowo w około 30 stopniach w pomieszczeniach wstępnych bez pary. Po zdjęciach suszył sie w całości - bez zdejmowania obiektywu i wyjmowania baterii około 2h bez włączania. Potem zaś zdjęcia outside przy -22 - po serii kilkunastu fot wracał do lowepro (plecak). I vsio v poriadkie !

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Bagna Biebrzańskie, a konkretnie wydmy Czerwonego Bagna
                      20D + 400/5.6 L + filrt UV spakowany w plecaku rowerowym Alpinusa (bo innego nie mam na aparat) puszka dołem, obiektyw do góry.

20 minut cholernie mocnej ulewy, zero schronienia. Po minucie czułem jak mi woda w gaciach płynie mocną strugą - po prostu mokry do ostatniej nitki. Gdy otwarłem plecak pierwsze co zobaczyłem, to że plecak przemókł dokładnie, a w obiektywie pomiędzy przednią soczewką a filtrem pływa spora ilość wody, która przeciekła przez gwint. Jeeeez narobiłem w pory, myślałem, że skoro L'ka z UV przeciekła, to body już jest martwe. Okazało się, że obiektyw jest szczelny i nic się nie dostało do środka, a aparat mimo wszechobecnej wody pomiędzy guzikami nie wykazywał najmniejszych oznak niedyspozycji. Cool 8)
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Maciek_DDA
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 45

Podobne doswiadczenia: Polnocna Szkocja, gory, gory, gory, deszcz, deszcz, deszcz, 2 cm wody w torbie. Jak kolega Kubaman- rowniez myslalem ze aparat umarl, ale zaryzykowalem, wlaczylem i... Dzialal znakomicie Niestety po wniesieniu do cieplego pomieszczenia, szkla zaparowaly w srodku i musialy swoje odlezec zeby znowu sie nadawaly do uzytku, ale body ok.
                        20d

Komentarz

• Metus
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 424

a ja tam w deszcz aparatu nie wyciągam... mój plecak ma "kaptur" przeciw deszczowy więc też mu tam żadna krzywda chyba się nie stanie.. jestem troszke pedantem... i sprzęt szanuję bardziej niż własne zdrowie
                          pozdrawiam
                          Metus

Komentarz

• Metus
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 424

ano i materialistą... gadżeciarzem
                            pozdrawiam
                            Metus

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez Kenso
                              Czy ktoś robił zdjęcia tym aparatem w wilgotności nawet do 90%??.....
                              Jak jest mgła to wilgotność powietrza wynosi 100% (stan nasycenia). Sądząc po ilości zdjęć we mgle w internecie to nie jest tak źle :-)

Moj 300D(wczesniej) i 20D(poźniej) objezdził ze mną chyba wszystkie istniejące strefy klimatyczne. Od 100% wilgotności (względnej) w tropikach czyli temperaturach rzędu 35C i w górę do "mgły" na morzu przy minus 20C (to mgły to w cudzysłowie bo to kondensacja cieplejszej parującej wody w bardzo zimnym powietrzu - też 100% wilgotności względnej). Aparaciki NIE były zbytnio szanowane. Tj. nie robiłem im jakiejś super aklimatyzacji. Zdarzało się, że żeby zrobic zdjęcie przecierałem mocno zaparowany obiektyw t-shirtem. Nigdy nic się nie przydarzyło. Pare razy zdjecia nie wyszły bo chyba zrobiła się kondesacja na matrycy. Wyschło samo. I tyle.

Janusz

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...