AiAF w G5 - pilnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MichałJ
    Coś już napisał
    • 2004
    • 64

AiAF w G5 - pilnie

Witam
    Właśnie zamieniłem A80 na G5 i tu moje pytanie
    Nie moge się w MENU i Instrukcji doszukać jak zmienić AF centralny na 9 polowy AiAF
    W każych ustawieniach mam centralną ramkę przecież G5 z tego co wiem ma 9 polowy AiAF

Będę wdzięczny za szybkie info
    .:: CANON G5 :: CF Lexar 128 MB :: SanDisk Ultra II 1GB ::.
    >>plfoto<<
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: AiAF w G5 - pilnie

Zamieszczone przez MichałJ
    przecież G5 z tego co wiem ma 9 polowy AiAF
    Nie, G5 ma Flexizone TTL AF a nie 9ciopolowy , tak samo jak G3. Mierzy ci ostrosc tam gdzie ramke ustawisz (teoretycznie w dowolnym miejscu kadru, tyle ze ramka jest dosc duza) a nie w jednym z 9 ustalonych punktow.

Powinno to byc w instrukcji (sposob pomiaru AF) .
    9polowy ma S50.

Komentarz

• MichałJ
      Coś już napisał
      • 2004
      • 64

no i 9 polowy miałem w A80
      ciekawi mnie jak to będzie - bo A80 czasem ustawiał ostrość na 4 ramki w różnych miejscach kadru, a czy przy takim centralnym jak w G5 nie jest tak, że mniej jest ostrych elementów na zdjęciu (tzn czy nie skupia się tylko w jednym miejscu)
      Nie wiem tego bo aparat mam od 12.00 rano a myślałem, że ma 9 polowy jak A80 czy wspomniany S50

A może napisze mi ktoś, które rozwiązanie z doświadczenia jest lepsze - to z G5 (jeno przestawiane) czy 9 polowe (ustawiane w kilku punktach jednocześnie)

Dzięki
      .:: CANON G5 :: CF Lexar 128 MB :: SanDisk Ultra II 1GB ::.
      >>plfoto<<

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez MichałJ
        A może napisze mi ktoś, które rozwiązanie z doświadczenia jest lepsze - to z G5 (jeno przestawiane) czy 9 polowe (ustawiane w kilku punktach jednocześnie)

Dzięki
        Z wlasnego doswiadczenia ci powiem, ze najlepsze rozwiazanie to nie pozwalac aparatowi myslec za fotografa.
        Lap ostrosc sam tam gdzie chcesz ramka umieszczona w centrum, a nastepnie przekadrowuj.
        Ja tak robilem i na G3 ktory tez mial FlexiZone, i robie na 10D, zamiast korzystac z jego 7 polowego AF.

Komentarz

Pracuję...