Canon 20d i zakłócenia obrazu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ekoms

Canon 20d i zakłócenia obrazu

Po ostatnim plenerze zauważyłem na zdjęciach z 20D pewien efekt. Po dużym skontrastowaniu zdjęcia oraz poddaniu nadmiernym wyostrzeniu pojawiają się pionowe regularne pasy na zdjęciu widoczne przy wielkości zdjęcia ok. 25-45%. Gdy oglądam zdjęcie w 25, 50, 75 czy 100% wielkości tego efektu prawie nie widać chociaż pewne zakłócenia występują. Czy ktoś się zetknął z takim zjawiskiem? Czy to jest wina matrycy?
    Mam też pytanie. Co to jest "banding"? Czy to rodzaj szumu? A może to ten szum tak się układa, że w pewnych powiększeniach widoczny jest jak pionowe linie.
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

a czy przypadkiem nie podkrecales RAWa o kilka EV?
    najlepiej bedzie jak wytlumaczysz nam to na przykladzie

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

banding- opis i lekarstwo
      Instagram

Komentarz

• ekoms

Dzięki za lekarstwo. Trochę pomogło. Szkoda, że tylko 20 razy można tego lekarstwa użyć. Jednak mimo wszystko interesuje mnie dlaczego to powstało (założony filtr polaryzacyjny na obiektyw standardowy 17-85 czy też mało światła gdy używałem obiektywu 75-300).

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

powsało bo:
          1) niewłaściwie ustawiłeś ekspozycję na zdjęciu
          2) niewłaściwie wywołałeś RAWa, nadmiernie podbijając korektę ekspozycji na plus
          3) być może zastosowałeś obiektyw, który wzmaga w Canonach ten efekt (niektóre szkła z silnikiem USM)
          4) byc może coś poknociłeś przy WB. Złe ustawienie WB wzmaga, a poprawne zmniejsza efekt bandingu (chodzi o kolor niebieski)
          5) w specyficznych warunkach użycie lampy skutkuje dodatrkowym zwiększeniem efektu
          6) zastosowanie zbyt wysokiego ISO (patrz również punkt 1) pogarsza sprawę. Dbaj o poprawna ekspozycję.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• ekoms

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Gdzie można więcej poczytać o tego rodzaju szumach matrycy?

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

w googlach
              Instagram

Komentarz

Pracuję...