lampa studyjna a lampa błyskowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toni
    Bywalec
    • 2005
    • 163

lampa studyjna a lampa błyskowa

czy ktos wie jak przelicza się energie w Ws lampy studyjnej a jak ma się do tego liczba przewodnia lampy błyskowej ?????
    pozdrawiam
    i dziękuję
    [email protected]
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

U nas tez bylo ale podobnie jak toniemu - nie chce mi sie szukac

Komentarz

• Diodak
        Uzależniony
        • 2005
        • 696

Nie tak dawno miałem podobne pytanie, po krótkim wywiadzie okazało się, ze "przelicznik" zalezy od konkretnego modelu lampy studyjnej. O ile flesze zewnętrzne mają określone pole krycia błyskiem i odpowiadające im liczby przewodnie o tyle lampy studyjne będą się różnie zachowywały w zależności od konstrukcji. Najbezpeiczniej jest podać moc błysku w Ws bo to na pewno da się stwierdzić na etapie konstrukcji lampy (użytego palnika) i zastosowanego softboxa/parasolki. Różni producenci lamp studyjnych podają inne wartość LP dla podobnych lamp o tej samej mocy .

Najlepiej i najdokładniej jest zmierzyć LP empirycznie za pomocą flashmiarki używając konkretnej lampy i konkretnego softboxu w odległości 1m od fotografowanego obiektu na ISO100 lub odpowiednio transponując te dane na inne nastawy ISO/odległość.
        EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

A ja sie przewrotnie spytam: po co Wam to? Do porównania możliwości?
          Zauważacie, że ta sama lampa z założonym spotem będzie miała inną "liczbę" niż ubrana w podwójnego softa z plastrem miodu?
          Lampy studyjne mają swoje konkretne zastosowanie. Lampy błyskowe też.
          Gdyby ktoś mi w nieznanym atelier podał liczby przewodnie tamtejszych lamp, to chyba bym łaził i czytał z obudów po swojemu. A w głowę postukałbym się na pewno.
          Jarek

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez oskarkowy
            A ja sie przewrotnie spytam: po co Wam to? Do porównania możliwości?
            Zauważacie, że ta sama lampa z założonym spotem będzie miała inną "liczbę" niż ubrana w podwójnego softa z plastrem miodu?

No po przeliczeniu lampy studyjnej na LP beda pytali "ile EV zabiera studyjny spot albo plaster miodu"

Takie sprowadzanie do wspolnego mianownika... choc jak widac - w przypadku sprzetu studyjnego oswietleniowego nie da sie tak... i trzeba innym zestawem zmiennych operowac niz LP vs odleglosc vs ISO , EV itp.

Komentarz

Pracuję...