350d chwilowe problemy - nic poważnego:)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TOKIN
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

350d chwilowe problemy - nic poważnego:)

Nagle, bez żadnych sygnałów ostrzegawczych mój 350d padł! W czasie dzisiejszej sesyjki w domu po prostu przestał robić zdjęcia. Nie działa AF, po przełączeniu na MF też nie da się zrobić zdjęcia. Wygląda jakby migawka się zepsuła??? Co więcej czasami kółko nastaw też jakby nie wysyła sygnału o zmianie nastaw - np w av kręcę a przysłona się nie zmienia itp. Dodatkowo w wizjerze pusto - pasek wyświetlający parametry zniknął! Czy ktoś miał kiedyś podobne przejścia? W sumie to mi wszystko jedno - bo i tak muszę wysłać aparat na Żytnią ale tak się zastanawiam na ile poważna jest to usterka?
    Aparat na gwarancji od polskiego dystrybutora - więc naprawią gratis ale mam pytanie jakiego kuriera wezwać - czy to wszystko jedno czy tez Canon ma jakiegoś wyznaczonego kuriera dla takich przesyłek?

PS. Oczywiście sprawdzałam obiektyw - na innym body działa, a do 350 podpięłam 3 rózne obiektywy i z kazdym to samo!((
    Ostatnio edytowany przez TOKIN; 2195.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
  • Juzer
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 46

Jaki aparat miał przebieg? Tzn. ile zdążyłeś zrobić zdjęć?

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

moze sprobuj go wyresetowac najpierw w menu a pozniej wyjac baterie na ~3 min..
      Instagram

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Mi Canon kazał wysyłać DHL aka Servisco
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez Jac
          moze sprobuj go wyresetowac najpierw w menu a pozniej wyjac baterie na ~3 min..
          Obydwie baterie.
          the silence is deafening

Komentarz

• TOKIN
            Początki nałogu
            • 2005
            • 353

Jac,
            ja Cię ozłocę! Nie resetowałam (na czym resetowanie polega? - clear settings?) za to wyjęłam baterię na 3 sekundy włożyłam ponownie i gra! Sprawdzała kilkakrotnie i działa. Działa z wszystkimi obiektywami! Dzięki serdeczne i duży buziak

Ufff ulżyło, bo ciśnienie mi skoczyło momentalnie jak przestał działać. Ale powiedzcie czy to czasem nie jest jakiś objaw początkowy sygnalizujący zbliżającą się usterkę??? Tak teraz skojarzyłam, że dzisiaj przekładałam z aparatu grip tzn. najpierw był z gripem a potem bez - ale bez gripa zrobił jakieś 50 fotek i przy 51 odmówił współpracy, bateria naładowana na maks!

Przebieg:6411

Dzięki za tak błyskawiczny odzew i pomoc!
            TOKIN(ka)
            Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

Jak kupiłeś w "normalnym" sklepie to zanieś do nich. Czym oni wyślą to już ich problem.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

O widzę że pisaliśmy w tym samym czasie więc mój poprzedni post jest nieaktualny. Cieszę się że wszystko gra.:-)
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

Zamieszczone przez TOKIN
                  Jac,
                  ja Cię ozłocę! Nie resetowałam (na czym resetowanie polega? - clear settings?) za to wyjęłam baterię na 3 sekundy włożyłam ponownie i gra! Sprawdzała kilkakrotnie i działa. Działa z wszystkimi obiektywami! Dzięki serdeczne i duży buziak
                  Spox 8)

Zamieszczone przez TOKIN
                  Ufff ulżyło, bo ciśnienie mi skoczyło momentalnie jak przestał działać. Ale powiedzcie czy to czasem nie jest jakiś objaw początkowy sygnalizujący zbliżającą się usterkę???
                  to jest objaw niedoskonalosci programow w urzadzeniach, niedlugo wszystko sie bedzie zawieszac, nawet odkurzacz albo suszarka... M$ rzadzi :-) powinnni do wszystkiego dodawac taka klawiaturke trzy guzikowa :-) [ctr+alt+del]
                  Instagram

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez Jac
                    powinnni do wszystkiego dodawac taka klawiaturke trzy guzikowa :-) [ctr+alt+del]
                    tja...

poniekad, do aparatu dzialajacego pod DOS-em, to ta hipoteza staje sie niebezpiecznie prawdziwa
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

dokladnie o tej klawiature myslalem ale nie moglem jej wygooglac
                      Instagram

Komentarz

• Błajo
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 473

Zamieszczone przez TOKIN
                        Co więcej czasami kółko nastaw też jakby nie wysyła sygnału o zmianie nastaw - np w av kręcę a przysłona się nie zmienia itp.
                        Tez tak mam czasem z moim 350D..... Z 4 razy tak mialem.... spotkal sie ktos z tym na jakis forach ??? Z gory thx za info!
                        Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez TOKIN
                          Nagle, bez żadnych sygnałów ostrzegawczych mój 350d padł! ...wyjęłam baterię na 3 sekundy włożyłam ponownie i gra! ... czy to czasem nie jest jakiś objaw początkowy sygnalizujący zbliżającą się usterkę???...
                          Przyczynę dobrze określił Jac w słowach: "to jest objaw niedoskonalosci programow w urzadzeniach, niedlugo wszystko sie bedzie zawieszac"
                          Jeśli masz ten aparat dość długo, to zainteresowałbym się na Twoim miejscu, czy moze w międzyczasie wyszła jakaś nowa wersja softu od Canona.
                          Albo nawet nie sprawdzając zainstalowac najnowszy dostępny:
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ukasz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 595

Mnie powiesił się w ten sposób raz, na początku. Reset "bateryjny" pomógł, i jak na razie wszystko działa ok. Przebieg ok 11 000 "kliknięć"

Komentarz

• TOKIN
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 353

Mam najnowszy firmaware więc nie mam chyba czego ściągać. To kółko nastaw tak mi odmówiło współpracy tylko raz - wczoraj - jak cały aparat stanął. Po wyjęciu i wsadzeniu baterii działa znowu OK.
                              TOKIN(ka)

Komentarz

Pracuję...