Palmtop lub PDA jako przeglądarka zdjęć (mobilna)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Madroz
    Początki nałogu
    • 2005
    • 254

Palmtop lub PDA jako przeglądarka zdjęć (mobilna)

Witam,
    Jak w temacie, interesuje mnie czy można połączyć jakiś PDA do aparatu lub do databanku w sposób umożliwiający przeglądanie zdjęć. Skoro wgrany jest tam windows to może przez USB i przy użyciu jakiejś przeglądarki było by to możliwe. Czy ktoś próbował takiej koneksji:grin:
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Zamieszczone przez Madroz
    Witam,
    Jak w temacie, interesuje mnie czy można połączyć jakiś PDA do aparatu lub do databanku w sposób umożliwiający przeglądanie zdjęć. Skoro wgrany jest tam windows to może przez USB i przy użyciu jakiejś przeglądarki było by to możliwe. Czy ktoś próbował takiej koneksji:grin:
    Wg moich danych nie można. Wszystkie znane mi palmtopy mają bowiem port USB typu Slave, a potrzebny jest port typu Host.
    http://plieth.com

Komentarz

• Madroz
      Początki nałogu
      • 2005
      • 254

Szkoda, było by fajnie podglądać zdjęcia na większym ekranie niżten w aparacie.
      EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
      PLFOTO

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

No ale palmtopy mają często slot CF. Zdjątka z samej karty powinno dać radę przeglądać. Z databankiem już będzie pewnie problem.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Madroz
          Początki nałogu
          • 2005
          • 254

Zamieszczone przez piast9
          No ale palmtopy mają często slot CF. Zdjątka z samej karty powinno dać radę przeglądać. Z databankiem już będzie pewnie problem.
          Dawno temu takie były ze slotem CF, teraz już chyba takich nie robią.
          PLFOTO

Komentarz

• yogi-bear
            Początki nałogu
            • 2005
            • 366

Oczywiście że robią! Mam iPAQ hx4700 z wyświetlaczem o wysokiej rozdzielczości (w porownaniu do tych standardowych) i ma czytnik kart SD/CF Bez problemu można przeglądać fotki.. tyle że eni na tym standardowym oprogramowaniu... Można zainstalować wiele przeglądarek graficznych i poprzeglądać zdjęcia, sprawdzić to czego nei widac na ldc w aparacie.

Komentarz

• ukasbadu
              Coś już napisał
              • 2005
              • 94

Zamieszczone przez Madroz
              Dawno temu takie były ze slotem CF, teraz już chyba takich nie robią.
              Miałem kiedyć Acera N10, ze slotem SD i CF. Zdjecia mozna bylo bezproblemowo przegladac. Co do portow USB, to podobno sa tez modele z portem typu host.
              , Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Komentarz

• Madroz
                Początki nałogu
                • 2005
                • 254

poprostu chyba dawno takich nie widziałem, Chce kupić Acera nXX z GPS'em, a on właśnie nie ma takiego slotu
                PLFOTO

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

no ale chyba komfort przegladani nie bedzie zbyt wysoki, kiedys otwieralm zdjecia z 300d (bezposrednio z karty CF - Ipaq h2210) to trwalo to zbyt dlugo kazda jedna czynnosc powiekszenie do 100% czy fittopage... wiec pozniej nawet juz tego nie uzywalam, tym bardziej ze podglad na h2210 wcale nie powalal na kolana... wrecz przeciwnie byl kiepski... no i jeszcze jedna kwestja prawdopodobnie nie maprzegladarki raw wiec zdjecia trzeba robic do jpg.. co w/g mnie zupelnie odpada...
                  Instagram

Komentarz

• Madroz
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 254

Zamieszczone przez Jac
                    no ale chyba komfort przegladani nie bedzie zbyt wysoki, kiedys otwieralm zdjecia z 300d (bezposrednio z karty CF - Ipaq h2210) to trwalo to zbyt dlugo kazda jedna czynnosc powiekszenie do 100% czy fittopage... wiec pozniej nawet juz tego nie uzywalam, tym bardziej ze podglad na h2210 wcale nie powalal na kolana... wrecz przeciwnie byl kiepski... no i jeszcze jedna kwestja prawdopodobnie nie maprzegladarki raw wiec zdjecia trzeba robic do jpg.. co w/g mnie zupelnie odpada...
                    No to mam jasność. Przestaje się więc napalać na to rozwiązanie. Dzięki
                    PLFOTO

Komentarz

• yogi-bear
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 366

co do RAW'a potwierdzam.. palm nie potrafi może istnieje jakiś soft ale raczej trwało by to przydługo. Powiększanie jpg nie trwa długo jeśli masz odbry soft a wspomniana jakość to już kwestia wyświetlacza... Najlepiej HQ kupic A co do GPS'a wbudowanego w palma.. hm.. jak bo to powiedzieć... NIE POLECAM Acery mają stare chipy GPS'a, słaba siła sygnału, często si egubi, niski poziom dokładności. Zdecydowanie lepszym zestawem jest Palm z BT + osobny odbiornik GPS na BT z tą nowszą generacją chipsetów.

Komentarz

• asterix
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 793

ogolnie na codzien uzywam palma do przegladania fot.. nawet na a620 da sie przegladac w miare przyjemnie.. a jesli chodzi o karty to na szczescie wiele jeszcze ma CF (chocby do gps na cf) a jesli nie ma to sa przejsciowkie sd>cf
                        Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

Zamieszczone przez yogi-bear
                          Powiększanie jpg nie trwa długo jeśli masz odbry soft a wspomniana jakość to już kwestia wyświetlacza... Najlepiej HQ kupic
                          tu polemizowal nie bede ;-) ja swojego HP kupowalem prawie dwa lata temu i w dziedzinie techniki duzo sie zmienilo, min. weszly ekrany hi-res, uzywam go glownie do internetu, nawigacji, i jako notes..., kiedys probowalem i mi sie niespodobalo

Zamieszczone przez yogi-bear
                          A co do GPS'a wbudowanego w palma.. hm.. jak bo to powiedzieć... NIE POLECAM Acery mają stare chipy GPS'a, słaba siła sygnału, często si egubi, niski poziom dokładności. Zdecydowanie lepszym zestawem jest Palm z BT + osobny odbiornik GPS na BT z tą nowszą generacją chipsetów.
                          I ja polecam jednak rozdzielenie tych dwoch uzadzen, czasami biore sobi eGPS na kierownice do roweru i niestraszny mi deszcz czy bloto... palma raczej bym tak nie zamocowal...

generalnie jak cie interesuje ten temat to tu masz mnostwo informacji
                          www.pdaclub.pl jest tez forum a na nim wyszukiwarka ;-)
                          Instagram

Komentarz

• kwiatas
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 154

Sa juz PDA ktore dzialaja jako hosty ale niestety nie dzialaja ze wszytkim aparatami. Nie spotkalem oprogramowania do ogladania rawow na Win CE. (moze takie istneje) Do do GPR to zdecydowania na BT bo te wbudowane sa slabe no chyba ze te najnowszej gneneracji oparte na chipsecie SiRF Star III. Zastanow sie moze nad innym rozwiazaniem a mnianowice malym laptopem np DELL X300. Pozdr
                            http://pepershots.wordpress.com/

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez kwiatas
                              Do do GPR to zdecydowania na BT bo te wbudowane sa slabe no chyba ze te najnowszej gneneracji oparte na chipsecie SiRF Star III. Zastanow sie moze nad innym rozwiazaniem a mnianowice malym laptopem np DELL X300. Pozdr
                              Nie mam własnych doświadczeń z takim Acer'em mającym wbudowany GPS, ale mój bliski kolega używa tego urządzenia i jest zachwycony. Krótko mówiąc nie narzeka na słabą czułość, która generalnie jest piętą achillesową wszystkich GPS'ów nie mających porządnej anteny zewnętrznej.
                              A co do małego laptopa, to może też być Sony Vaio ale to już zupełnie inny poziom cenowy, powiedzmy sobie szczerze
                              http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...