Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam
prosze o porady. planuje zakup statywu w najblizszym czasie.
oczywiscie najlepszym wyborem bylo by jakies manfrotto z glowica kulowa, ale cena nie ta jak dla mnie.
szukam w miare wysokiego statywu ze wzgledu na moj wzrost i dosyc stabilnego (musi utrzymac body, gripa lampe i kilogramowe szkielko)
kwota jaka dysponuje to max ok 300 zl.
ps. acha, oczywiscie glowica tez w zestawie powinna sie znalezc...
szukam w miare wysokiego statywu ze wzgledu na moj wzrost i dosyc stabilnego (musi utrzymac body, gripa lampe i kilogramowe szkielko)
kwota jaka dysponuje to max ok 300 zl.
tak to tylko Ci w erze dopauja
poszukaj na allegro. widzialem 'podroby' manfrotto z glowicami kulowymi za ok 200PLN, wygladaja dosc solidnie.
Szczerze?
Szkoda na to kasy. Mam takiego Velbona i pod moim zestawem ten statyw dostaje Parkinsona od klapnięcia lustra. Nie polecam Velbonów.
Już chyba ta podróba Manfrotto będzie dużo lepsza.
ja mam Sherpe 600R i nie mam z nia problemu. 10D + Sigma 70-300 wisza i bez problemu sie daje zdjecia robic. ciezszych szkiel chwilowo nie potrzebuje
a dzisiaj jade do rowerowego po Lizard Skina na jedna z nog mojej Sherpy. zimno sie robi, cholera, szkoda lapy odmrozic od trzymania metalu
swoja droga, to z Sherp zdecydowanie polecam wlasnie 600R. ma wszystko co potrzeba, a w odroznieniu od 750R tylko 3 segmenty nogi. mnie sie sprawdza, a ze statywu robie dobrze ponad polowe zdjec
ok, dzieki panowie za odpowiedzi, powiedzmy, ze dysponuje max 400 zl, czekam na dalsze propozycje
ten funsport kurcze wazy az 4 kg :/ calkiem duzo :./
akustyk: no kurcze, moja tokina wazy okolo kilograma, do tego 580ex to juz troszke jest...
Manfrotto 55 + głowica 029 to też około 5 kg. Do zestawu 20D + 35-350 idzie wytrzymać ale już z pięćsetką robi się nieciekawie. Stawiałem obydwa (aparat +obiektyw) zestawy na Velbonie PH-237Q (to taki bardzo lekki i poręczny statyw). Zdjęcia zrobić się dało ale oprócz podniesienia lustra trzeba też było nie oddychać. Zależność "im większy ciężar statywu tym lepiej" coś w sobie ma. Lekki statyw niby można dociążyć plecakiem ale...
Podsumowując - sztywne nogi + dobra głowica niestety będą swoje ważyć i 4kg to może nie być wcale tak dużo :-)
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Wydaje Ci się. Ten funsport FT-666 za około 350zł jest jak najbardziej OK.
Aha. Mam taki.
Statyw jest do studia albo do wożenia w bagażniku. Nosić go można na krótkich dystansach.
Jest bardzo solidny, nie drży, głowica chodzi delikatnie i precyzyyjnie.
Trzeba uważać, żeby nie obić - bo głowica i góra nóg go jakiś odlew. W zimę puknąłem bo się pośliznąłem i pękł mi kawałek tak, że paska już nie ma mgdzie wkręcić (tam jest taki gwint do przykręcenia paska na ramię)
I nie rzucać, bo mam wrażenie, że przy intensywnym użytkowaniu zaczął by klekotać. Jeszcze nie zaczął, a używałem go i zimą, i na suchym i na mokrym, na twardym i miękkim.
Vitez: z ktorej glowicy jestes bardziej zadowolony? 141RC czy 322RC? bo najprawdopodobniej cos z tych dwoch wybiore, do tego statyw goldphoto YH321. pozdrawiam
body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka digart|wikaad
Komentarz