Canon 100-400 - czy po zamocowaniu na statywie...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Canon 100-400 - czy po zamocowaniu na statywie...

Witam,

Czy w obiektywie Canon 100-400 po zamocowaniu go do statywu działa IS?

jarek
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Zamieszczone przez mmsza
    Jeśli jest włączony to czemu ma nie działać?
    czytałem (nie pamiętam gdzie), że w jakimś obiektywie IS automatycznie wyłącza się po zamocowaniu go do statywu. Stąd moje lamerskie pytanie ;-)

jarek
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

O ile dobrze pamiętam, to 100-400 ma IS "II generacji", który nie potrafi wykryć statywu i sam się nie wyłącza (w przeciwieństwie do np. 70-200IS, który to potrafi). Po założeniu na statyw należy IS ręcznie wyłączyć, bo może więcej popsuć niż pomóc.

Przynajmniej tak jest napisane w instrukcji ;-) i zdrowy rozsądek (budowa IS) podpowiada to samo.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Zamieszczone przez karczmarz
        czytałem (nie pamiętam gdzie), że w jakimś obiektywie IS automatycznie wyłącza się po zamocowaniu go do statywu. Stąd moje lamerskie pytanie ;-)

jarek
        W 28-135 IS po zamocowaniu go na statywie zalecane jest wyłączenie IS-a.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• karczmarz
          Coś już napisał
          • 2005
          • 76

Zamieszczone przez Robson01
          rozumiem że przykręcenie płytki mocującej (od statywu) do obiektywu powoduje wyłączenie IS ?

jarek
          www.karczmarzyk.com
          www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Robson01
            Nie, IS się sam nie wyłączy, trzeba go pstryknąć ręcznie. Patrz to, co napisałem wyżej i instrukcja od obiektywu ;-)

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

Zamieszczone przez muflon
              Nie, IS się sam nie wyłączy, trzeba go pstryknąć ręcznie. Patrz to, co napisałem wyżej i instrukcja od obiektywu ;-)
              Dokładnie, przełącznikiem na obiektywie.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• karczmarz
                Coś już napisał
                • 2005
                • 76

ok. zmyliły mnie słowa Muflona "o ile dobrze pamiętam.." dzięki.

jarek
                www.karczmarzyk.com
                www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

To tak dla prownania - 70-200 2.8 IS L dziala IS na statywie. Nie psuje sie, nie wylacza, instrukcja cos tam marudzi ze wykrywa gdy jest na statywie i wtedy IS jakos magicznie stara sie wykrywac drgania statywu a nie reki... spryciarz 8) .

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

jeśli mnie pamięć nie myli, to ktoś kiedyś na forum udowadniał na przykładach albo podając linki, że ednak uzycie IS na statywie nie dość, że nie psuje to nawet pomaga. Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• karczmarz
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 76

Zamieszczone przez Kubaman
                      Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.
                      rozumiem, że w 100-400 IS jest starej generacji?

jarek
                      www.karczmarzyk.com
                      www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez Kubaman
                        jeśli mnie pamięć nie myli, to ktoś kiedyś na forum udowadniał na przykładach albo podając linki, że ednak uzycie IS na statywie nie dość, że nie psuje to nawet pomaga. Nie pamiętam jakie to było szkło, a to jak wiadomo, ma znaczenie ze względu na generację IS.
                        Mi się też zdarzyło taki hardcore uskuteczniać (IS na statywie), konkretnie żeby zrobić tą fotkę:

(Ekwiwalent 200mm, 1/6s, 20D. Dla jasności: ten samolot właśnie ląduje :-) Muszę się znowu wybrać na takie zabawy z jedynką - tu 8fps zrobi sporą różnicę )

Ale w ogólności słyszałem znacznie więcej głosów przeciw niż za. A tak naprawdę, to o ile dobrze kojarzę, to "generacje" stabilizatorów są trzy:

- pierwsza: "dodająca" dwa EV do reguły na nieporuszone zdjęcia, tylko pozycja on/off (np. pierwsze 75-300, 28-135)
                        - druga: j.w., ale z możliwością stabilizacji tylko w poziomie (panoramowanie) - np. 100-400,
                        - trzecia: "dodająca" trzy EV, ze stabilizacją w poziomie i potrafiąca samodzielnie "wykryć" statyw i wyłączyć IS - np. 70-200IS.

Komentarz

• feder
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 203

A jak wyglada to technicznie? Skąd obiektyw wie, że jest założony na statyw?
                          Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez feder
                            A jak wyglada to technicznie? Skąd obiektyw wie, że jest założony na statyw?
                            zmienia sie amplituda drgan pionowych... poziomych zreszta tez
                            Instagram

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Zamieszczone przez Jac
                              zmienia sie amplituda drgan pionowych... poziomych zreszta tez
                              To by znaczeło że jak położysz aparat na stole (lub czymś równie stabilnym) to obiektyw potraktuje to jak podpięcie do statywu. Trochę to naciągane.
                              Canon

Komentarz

Pracuję...