350d niestabilnyz gripem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

350d niestabilnyz gripem

Witam,

Po zamocowaniu gripa do 350d i zamocowaniu na statywie całość jest mało stabilna. Daje się zauważyć lekkie drganie na płaszczyźnie łączącej puszkę z gripem. Czy da się temu jakoś zaradzić?

Poza tym jasność w celowniku o tej porze jest makabryczna :-( Wziąłem na chwilę do ręki analogową puszkę (eos 5) i dopiero widać koloslaną różnicę.

pozdrawiam
    jarek
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

U mnie nie ma takiego efektu. Dokreciles do konca?

Jeśli jest jakis luz to wsadz miedzy grip a aparat warstwe jakiejs bibułki albo czegoś co zabezpieczy przed "gibaniem". Trzeba sobie radzić
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Wg mnie tu chodzi bardziej o to, ze jak dokrecisz gripa, to podwyzsza Ci sie srodek ciezkosci przez Co statyw sie bardziej 'koleboce '
      Zmien statyw

Komentarz

• karczmarz
        Coś już napisał
        • 2005
        • 76

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
        Wg mnie tu chodzi bardziej o to, ze jak dokrecisz gripa, to podwyzsza Ci sie srodek ciezkosci przez Co statyw sie bardziej 'koleboce '
        Zmien statyw
        może jest w tym problem. używam manfrotto 055PROB + 141RC. Może stabilniej będzie z głowicą kulową?

jarek
        www.karczmarzyk.com
        www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez karczmarz
          może jest w tym problem. używam manfrotto 055PROB + 141RC. Może stabilniej będzie z głowicą kulową?
          zestaw masz niezly ...powinien dawac rade a z jakim szklem podpinasz ta 350tke?

Komentarz

• karczmarz
            Coś już napisał
            • 2005
            • 76

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
            zestaw masz niezly ...powinien dawac rade a z jakim szklem podpinasz ta 350tke?

dzisiaj podpinałem tamrony 17-35 i 28-75 oraz canona 50-kę. Jedynie z 50-ką było bez zarzutu. Natomiast z Jupiterem i pierścieniami do macro jest to te`z zauważalne. Na razie trochę pomaga blokowanie lustra.

jarek
            www.karczmarzyk.com
            www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Ja nie zauważyłem jakiejś niestabilności z powodu gripa. A podpinałem grzmota w postaci Tokiny 28-80. Aparat na spodzie jest twardy i płaski, a grip na górze ma blachę. Śruba ściska to razem aż miło, zero luzów czy poddawania się.

Może coś Ci się przyczepiło do którejś z tych płaszczyzn? Jakiś paproch, utrudniający dobre przyleganie? A może ta dziurka do ktorej wchodzi wypustka z gripa jest czymś zatkana?
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• karczmarz
                Coś już napisał
                • 2005
                • 76

Zamieszczone przez piast9
                Może coś Ci się przyczepiło do którejś z tych płaszczyzn? Jakiś paproch, utrudniający dobre przyleganie? A może ta dziurka do ktorej wchodzi wypustka z gripa jest czymś zatkana?
                Witaj,

Nie wydaje mi się, żeby to był problem przyczepienia się czegokolwiek. Wynika to raczej z tego, że jest to kolejny element w zestawie. Wiadomo, im więcej elementów tym większe ryzyko, że coś nie zagra. Spróbuję dociągnąć śrubę. Rozumiem, że nie ma ryzyka uszkodzenia czegokolwiek przy dokręcaniu (nie jestem osiłkiem więc jej nie urwę ;-) ?

jarek
                www.karczmarzyk.com
                www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• kocis
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 472

Uwaga!
                  Wbrew pozorom bardzo łatwo uszkodzić koło zębate w pokrętle.
                  Przy mocnym dokręcaniu uważaj!
                  300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Jakie koło zębate? Wydaje mi się, że to za co się kręci jest bezpośrednio połączone ze śrubą.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• kocis
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 472

Mogę się mylić, ale jedynego gripa jakiego miałem to był grip do 300D i tam było pokrętło z kołem zębatym (plastik) napędzające pośrednio wrzeciono z gwintem 1/4". Koło na wrzecionie jest stalowe, koło pośrednie jest z brązu. Tak jest w 300D. Napisałem ostrzeżenie w dobrej wierze. Myślę, że inne gripy mają podobną konstrukcję. Jeśli jest inaczej, to sorki.
                      300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Sprawdziłem dokładnie - w BG-E3 kręci się bezpośrednio śrubą. Może Canon wyciągnął wnioski z BG-E1 i już nie daje trybików.

Komentarz

• Aszu
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 707

karczmarz>> a czego się spodziewałeś po aparacie serii 3xx??

Stabilności????
                          //mj

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Aszu
                            karczmarz>> a czego się spodziewałeś po aparacie serii 3xx??

Stabilności????
                            NIE KARMIC !!!

Komentarz

Pracuję...