Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przejsciówka Eos/m42 - Pytanie O Blokadę Popychacza ??
Przejsciówka Eos/m42 - Pytanie O Blokadę Popychacza ??
Witam
Chciałem dowiedzieć się czy w takiej przejściówce typowej, dostępnej na Allegro jest blokda popychacza przysłony?? Czy trzeba popychacz blokować w obiektywie??
A mam takie pytanko jeszcze, jak wam się współpracuje ze szkłami Analogowymi np. z 350D ? Czy wizjer nie jest za mały i za ciemny? Jak jest z ostrzeniem?
Jak dla mnie nie było z tym problemu. Na pikniku lotniczym fociłem samoloty za pomocą Jupitera 135 i przesłoną ustawioną na 5, lub 6. Generalnie nie było problemu z patrzeniem przez wizjer, ale tutaj dużą rolę odbywało słońce, które mocno świeciło. Oczywiście, dość dużo zdjęć odpadło przez nietrafiony focus, ale to było coś koło 30%. Przy pochmurnej pogodzie, to te procenty pewnie by wzrosły.
W normalnym użytkowaniu, kiedy ma się dużo czasu, zawsze można ustawić ostrość przy minimalnej przesłonie i dopiero potem ustawić przesłonę.
A mam takie pytanko jeszcze, jak wam się współpracuje ze szkłami Analogowymi np. z 350D ? Czy wizjer nie jest za mały i za ciemny? Jak jest z ostrzeniem?
a no wlasnie dlatego sprzedalem dobrego Sonnara 135mm - bo ostrzenie w tym malym tuneliku to tragedia. poprzenio mialem analoga 650 i bylo super-bez problemu - a w nowym 300d (mimo korekcji dioptrii!) lipa. nie polecam wiec manualnych szkiel - no chyba,ze do bardzo powooolnej fotografi
Ja jestem zdania że jednak strasze szkła Carl Zeissa mają swoje dzisiejsze odpowiedniki AF dopiero na wysokich półkach cenowych. Wygrywają nieporównywalnia z tanimi szkłami współczesnymi. Kiedyś do analogów bardziej sie przykładano.
Co powiecie na zmianę matówki na taką z klinem? Kto takiego zabiegu by sie podjął ?
Ja jestem zdania że jednak strasze szkła Carl Zeissa mają swoje dzisiejsze odpowiedniki AF dopiero na wysokich półkach cenowych. Wygrywają nieporównywalnia z tanimi szkłami współczesnymi. Kiedyś do analogów bardziej sie przykładano.
nie wiem, co Ty nazywasz wysoka polka cenowa - bo moj 100-300USM w cenie ok. 900 zl na tym forum nie zalicza sie do takiej polki - a zrobilem test porownawczy 100-300USM vs Carl Zeiss 135mm (oba @135mm) i wyszlo,ze sa tak samo ostre! brak roznicy! oczywiscie - roznice sa w innych parametrach - CZ ma przeslone od f3.5, moj Canon @135 ma f4.5, CZ nie mial dobrych powlok na szkle, C ma, w C jest AF i szeroki zakres zoom-a, w CZ nie... IMO to wszytko rekompensuje 3-4x wzrost ceny Canona do CZ. dodatkowo podkresle jeszcze raz: baaardzo ciezko ostrzyc w 300d na manualnym szkle - zbyt maly wizjer !
eee ja tam nie mam problemu oczywiście jak nie ma dobrego światła to gorzej ja z 300d nie mam żadnych problemów może dlatego że mam wzrok sokoła który nawet lekarze w szkole mi zazdrościli (a chodziłem do szkoły gdzie badano wzrok 1 na rok) ... podsumowując foce TYLKO na manualach i mam ZNACZNIE lepsze efekty niż na szkłach typu hiper zoom czy podobnych ze zmiennym światłem, co prawda są pewne ograniczenia trudno focić bardzo dynamiczne sceny ale coś za coś za ok 1000PLN mam komplet idealnych dla mnie obiektywów (polecam szkła z SIX-a masakryczna jakość osiągalna tylko w obiektywach a gruuuuubą forsę)
jednak 350 to już inna historia nie widziałem ale okienko rzeczywiście jest malutkie podobno
gdzie się sprawdzają bardzo dobrze : macro !!! z śmiesznie tanim mieszkiem za 50-100 pln (pytanie ile kosztuje na bagnet 1000 może więcej ) , krajobraz, portret,
plastyka i kolory mogą powalić ... mi udało się osiągnąć powtarzalną jakość o jakiej tylko mogłem wcześniej tylko pomarzyć...
Poza tym z manualami można się nauczyć podstaw fotografii w ekspresowym tempie bo wymuszają one rozumienie wielu rzeczy
gawryl co do ostrzenia to masz rację ale wśród pozytywnych aspektów które potwierdził popmart dochodzi jeszcze wspomniane macro w które można się "bawić" mając plewy w kieszeni, a efekty są znakomite.
Komentarz