Kłopoty z jakością/trwałością danych na nośnikach cyfrowych/dyskach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b'Art
    Początki nałogu
    • 2005
    • 370

Kłopoty z jakością/trwałością danych na nośnikach cyfrowych/dyskach

Witajcie. Ostatnio usłyszałem - moim zdaniem bzdurę, mianowicie o samoistnym "kasowaniu się" danych z nośników optycznych i dysków. Jasne, rozumiem dyskietki, kasety VHS, stawianie ich koło telewizorów i głośników - jasne, pole magnetyczne i jego konsekwencje... Pytam o sytuacje niezwiązane z nieumiejętnym przechowywaniem danych (płyty w samochodzie na przedniej półce itp.).

Moim zdaniem poprawnie przechowywanej i traktowanej płycie CD lub DVD (ciemno i temp pokojowa) i dyskowi w kopie oddalonego od silnych pól magnetycznych NIC się nie stanie ("twardy" jest przecież ekranowany). Mi się jeszcze takie sytuacje nie zdarzały (kłopoty z odzyskiem, czytaniem plików), ale "storuję" dane dopiero kilka lat.

Nie piszmy o ekstremach typu - "skasowała mi się" kaseta VHS a miałem w szafce przy telewizorze, pękła mi dyskietka i takie tam pierdy...

Chodzi mi tylko o powyższe i/lub najnowsze nośniki (bądź w Waszej opinii najlepsze)

Jakie są Wasze opinie?
    • 2004
    • 8623

Stare płyty CD bardzo źle działają. Degenerują się jakieś warstwy w środku. Dotyczy to zwłaszcza kiepskich nośników: BTC, platiniumy, Emtec (100% awarii z mojego doświadczenia).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• b'Art
      Początki nałogu
      • 2005
      • 370

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Stare płyty CD bardzo źle działają. Degenerują się jakieś warstwy w środku. Dotyczy to zwłaszcza kiepskich nośników: BTC, platiniumy, Emtec (100% awarii z mojego doświadczenia).
      Oczywiście nie są porysowane (?) Gratuluje avatarka! Ten najlepszy Kurcze może i ja sie ujawnię...

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

b'art -> awatary sa dyskutowane tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=6994

plyty nie sa porysowane, tylko stare. kiedys byl tu watek na ten temat, mozesz poszukac. nie pamietam niestety tytulu
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• fredi
          Bywalec
          • 2005
          • 153

Ja bym "stare" ujal w cudzyslow. Mnie padaly po roku, inne "dobre" po 5-ciu latach. Jak to sie ma do trwalosci negatywow/slajdow? Oczywscie nie wszytkie, ale co z tego? Padlo, to padlo, co na nich - przepadlo. Teraz kopiuje ponownie co jakis czas i mam wszytko w zapasie na twardzielu.

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Na 100% to nie jest bzdura. Plyty CD i DVD kiepskiej jakosci po pewnym czasie moga sie "utlenic". Efekt jest rozny ... od widocznych plam powstajacych na zapisywalnej czesci nosnika po zupelnie niewidoczne uszkodzenia ktore wychodza na jaw dopiero przy probie jego odczytu. Gdzies mialem takie utlenione badziewia jak znajde to wrzuce foty. Co do dvd to w tamtym roku nagralem kilka plytek ... zaraz po nagraniu dzialaly calkiem przyzwoicie ... dzisiaj nie moge ich odczytac na 3 roznych napedach.
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Aha dobre plytki potrafia wytrzymac i po 8-10 lat. Mam do dzisiaj takie nagrywane na mojej pierwszej nagrywarce SCSI Teac'u x4 ktore chodza jak burza. Tyle ze ciezko te dobre rozpoznac bo nawet renomowane firmy miewaja wpady

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• SimOn!
                Początki nałogu
                • 2005
                • 371

Zgadzam się dodam jescze marke Hawk i kilka innych. Z mojego doświadczenia Verbatimy są najtrwalsze pod kilkoma warunkami:
                - nagrywać na jak najniższych prędkościach (X4, X8 ) wtedy płyta jest lepiej/dokładniej/trwalej "rzeźbiona"
                - przechowywać w odpowiednich warunkach
                - nie "zgrzewać" płyt przez mielenie ich przez kilka godzin w CD-ROMie ( zgrać na HDD co trzeba i płytke wyjąć) temperatura im nie służy
                Najbardziej zauważalne są takie uszkodzenia / starzenie sie przy płytach audio, bo przy danych często korekcją błędów CD-ROMa nadrabia ale do czasu...
                [...nie gnieść, nie niszczyć, kilka lat posłuży...]
                podpis...

Komentarz

• fredi
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 153

Zamieszczone przez McKane
                  Aha dobre plytki potrafia wytrzymac i po 8-10 lat. Mam do dzisiaj takie nagrywane na mojej pierwszej nagrywarce SCSI Teac'u x4 ktore chodza jak burza. Tyle ze ciezko te dobre rozpoznac bo nawet renomowane firmy miewaja wpady
                  ZTCW technologie sie zmienily, i to w strone minimalizacji kosztow. Np. takie Verbatim Data Life Plus jest cieniem siebie samego sprzed 5 lat.

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Zamieszczone przez fredi
                    ZTCW technologie sie zmienily, i to w strone minimalizacji kosztow. Np. takie Verbatim Data Life Plus jest cieniem siebie samego sprzed 5 lat.
                    No niestety dlatego warto nagrywac po kilka razy to samo i o ile jest naprawde wazne

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

Z mojego doswiadczenia Platinium trzyma bardzo dobrze, niektore plyty maja juz pare lat i nadal dzialaja (czesto je uzywam). Moze to zalezy od partii albo od nagrywarki ?

Tych innych nie uzywalem wiec sie nie wypowiem.
                      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                      Troche moich knotow

Komentarz

• sail0r
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 198

z tego co słyszałem to płytki atakuje jakiś grzyb i dlatego ich trwałość jest znacznie niższa niż zakładano
                        z mojego doświadczenia wiem, że trzeba spróbować kilku napędów zanim spisze się płytkę na straty, mam też gdzieś jakiś mały programik, który potrafi wiele odczytać z bardzo dobitej płyty
                        jeżeli chodzi o dyski hdd to też nie są idealnym rozwiązaniem bo po długim czasie leżenia w szufladzie mogą się rozmagnesować samoistnie (wiem, że tak było w starszych modelach i nie wiem czy czegoś nie wymyślili nowego)
                        S45 user

Komentarz

• b'Art
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 370

Zamieszczone przez sail0r
                          z tego co słyszałem to płytki atakuje jakiś grzyb i dlatego ich trwałość jest znacznie niższa niż zakładano
                          Beztlenowce?
                          Tam przecież nie ma nic do jedzenia? Może pomyliłeś z zawilgoceniem podczas przechowywania?

Komentarz

• b'Art
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 370

Zamieszczone przez McKane
                            No niestety dlatego warto nagrywac po kilka razy to samo i o ile jest naprawde wazne
                            Zgadzam się. Ważne dane kopiuję na dobre (IMHO) dyski TDK DVD, kilka razy na kilka dysków - fotki są dla mnie ważne. Mam tylko kłopoty z rosnącą lawinowo wielkością backup'ów! Coraz większe pliki itd... ale to never ending story..

Natomiast szybkie kopie , dla labów itp. przegrywam na "badziewie" z 3 grosze - potem wywyalam.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez Polaco
                              Z mojego doswiadczenia Platinium trzyma bardzo dobrze, niektore plyty maja juz pare lat i nadal dzialaja (czesto je uzywam). Moze to zalezy od partii albo od nagrywarki ?
                              Z platiniumami rzeczywiście strzeliłem (bo nigdy nie używałem ), ale moje problemy z niektórymi starymi niewątpliwie mogą być spowodowane nagrywarką - sony 2x. Precz z sony.

BTW. Smieszna to nagrywarka była, na starość, żeby pracować musiała zwisać z kompa pod kątem 45st w dół :>

Komentarz

Pracuję...