Jakie filtry ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marzan

Jakie filtry ?

Witam wszystkich!
    Już od dłuższego czasu zaglądam na forum, ale dopiero teraz postanowiłem się wpisać i uczestniczyć w nim...
    Mam pytanka skierowane do posiadaczy filtrów polaryzacyjnych.
    Czy możecie poradzić z jakiej firmy wybrać takowy filtr – hama, hoya itd. czy akurat w tej kwestii nie ma za bardzo znaczenia firma?
    No i czy można taki filtr nakręcić na filtr UV?
    Za wszelkie informacje z waszej strony oczywiście bardzo dziękuję.

No i jeszcze jedna wydaje mi się, że dobra wiadomość dla posiadaczy 300D
    Znalazłem ostatnio grip za jedyne 305zł. Na stronie www.e-notebook.pl
    To taniej niż w stanach! – prawdopodobnie oddzielany z zestawów promocyjnych - ale to już moje zdanie.
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

No i jeszcze jedna wydaje mi się, że dobra wiadomość dla posiadaczy 300D
    Znalazłem ostatnio grip za jedyne 305zł. Na stronie www.e-notebook.pl
    To taniej niż w stanach! – prawdopodobnie oddzielany z zestawów promocyjnych - ale to już moje zdanie.
    cos go nie widze jak znajdziesz to bezposredni link z tej stronki!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Marzan

O kurde faktycznie nie ma
      Wcześniej było to w okienku “produkty powiązane” na stronie z oferta 300D.
      Proponuję zadzwonić do nich (012) 623-26-69 i zapytać.
      Ja dosłownie 2 dni temu odebrałem przesyłkę i wszystko było ok grip w oryginalnym opakowaniu i fakturka na 305zł.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Re: Jakie filtry ?

Zamieszczone przez Marzan
        Mam pytanka skierowane do posiadaczy filtrów polaryzacyjnych.
        Czy możecie poradzić z jakiej firmy wybrać takowy filtr – hama, hoya itd. czy akurat w tej kwestii nie ma za bardzo znaczenia firma?
        No i czy można taki filtr nakręcić na filtr UV?
        Hoya seria co najmniej HMC, jak nie SHMC czy Pro.
        Chyba ze bardzo na szybko i tanio i na krotki okres (bo musisz np na wyjazd) to lepiej wziac Hame niz najtanszy Hoyi ktory jest bez powlok.
        I mozna bez problemu nakrecac na UV.

Komentarz

• Marzan

Dzięki Vitez

Komentarz

• lec
            Początki nałogu
            • 2004
            • 258

Ja mam pytanko odnosnie jakosci Hama vs Hoya. Majac na uwadze prawa fizyki dot. polaryzacji swiatla zastanawiam sie , jak to jest ze Hoya uuchodzi za dobry polar a Hama za byle jaki. I ni emowie to o Hamie za 30 zł tylk oo tej za srednio 100 zł z powłokami. Czy rzeczywiscie Hoya lepiej polaryzuje? Jesli tak to dlaczego ?
            EOS 50D +BG-E2N+ EFS 17-85 IS | EF 50mm 1.8 II | CF8GB U4| LPro: Nova180AW

Komentarz

• Marzan

Filtry to bardzo dobry temat, który niestety jest często zaniedbywany na różnych forach internetowych.

Jednak czytając w necie dowiedziałem się ze filtry polaryzacyjne to najtrudniejsze filtry do wykonania.
              Wiele osób w sieci poleca hoya HMC i SHMC z powodu powłok, które są nanoszone na owe szkiełka.
              I może dlatego hoya są lepsze.
              Moim zdaniem to jest tak jak z każdym produktem jeden jest gorszy a drugi lepszy .
              Za lepszym przemawiają takie cechy jak: wykonanie, materiał z jakich je stworzono itd.

np. wpadł mi w ręce filtr MATIN, który ogólnie nie przynosił żadnych rewelacyjnych efektów...

Ale właśnie zamówiłem filtr hoya HMC i niedługo podzielę się wrażeniami z używania.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Radzę uważać z nakręcaniem kilku filtrów, żeby nie zaczęło winietować. Przy 300D raczej to nie ma znaczenia, ale dobrze o tym pamiętać.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Marzan
                  Za lepszym przemawiają takie cechy jak: wykonanie, materiał z jakich je stworzono itd.
                  Wlasnie dlatego Hoya jest drozsza, a nie z powodu jakichs praw fizyki.
                  Po prostu: huta szkla z ktorej pochodzi i linia produkcyjna.

Komentarz

Pracuję...