Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich,
jestem przed zmianą obiektwu do canona 20D. mam 3 alternatywne możliwości i proszę o poradę co wybrać.
1. Canon EF 24-105mm f/4L IS USM - trochę niewiadoma ze względu na te początkowe problemy
2. Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM - jakiś używany ze względu na wysoką cenę
3.Canon EF 17-40mm f/4L USM
Canon EF 70-200mm f/4L USM
(dwa obiektywy - niestety z "dziurą" 40-70).
ps.
obiektyw będzie wykorzystywany amatorsko, do reportaży, portretów, trochę sportu. zarówno w środku jak i na zwenątrz.
żadnych krajobrazów czy architektóry albo przyrody.
zależy mi głównie na ostrości i szybkim AF.
Proszę o jakąś radę - co byście polecali. Co może być najlepszym rozwiązaniem.
Zaznaczam że trochę już poczytałem o wybranych obiektywach dlatego biorę je pod uwagę. Chodzi o krótką poradę o najlepszy zestaw.
ps2
czy może ktoś wie kiedy znów będzie w ofercie 24-105?
Zaznaczam że trochę już poczytałem o wybranych obiektywach dlatego biorę je pod uwagę. Chodzi o krótką poradę o najlepszy zestaw.
ps2
czy może ktoś wie kiedy znów będzie w ofercie 24-105?
dziękuję i pozdrawiam
Hej Przemo
dzisiaj będę grzeczny
aha, jaki obiektyw zmieniasz? kit'a ?
czytałeś na naszym forum, tak? Jeśli tak to ok. Z tego co tu jest napisane to dowiesz się jakie są felery, co jest nie tak z danym obiektywem, ale tak naprawdę to wyboru nikt za Ciebie nie podejmie i wybór np. zakresu ogniskowch musisz dokonać SAM.
SAM też musisz wiedzieć do czego będzie Ci to służyć. Jeśli twój wojaż z fotografią ma dopiero początek to nie martw się, cokolwiek byś kupił, po jakimś czasie stwierdzisz, że mogłeś inaczej. Taka kolej rzeczy
Pierwsze zakupy są, że tak powiem ryzykowne.
Znam to z własnego dośw. Gdybym poczytał dobrze forum to bym kupił od razu Tamrona, a nie EF-S i nie byłbym teraz kilka stów w plecy
Wszystko też zależy ile kasy ostatecznie chcesz na to przeznaczyć.
Ja zbieram na 17-40 więc jakby coś Ci zostało to wal na PM.
Niezawiele, ale tyle miałem do powiedzenia. Pewnie ktoś zaraz to skomentuje Ostatnio takie zwyczaje...
Ad PS2. Nie słyszałem, żeby 24-105 zniknęło z rynku? Skąd ta informacja?
Ponoć pierwsze 1000 sztuk było skopane, ale np. bebop niczego nie zauważył.
Do reportażu 24 może być za wąsko, do sportu z kolei to zdecydowanie z tego zestawu 70-200, niestety jest pewne "ale" - do wnętrz f4 może być za ciemny.
Nie piszesz ile kasy chcesz przeznaczyć na szkła, więc doradzanie Ci trochę mija się z celem. Kolejna rzecz to to, że wiele razy te lub podobne tematy były wałkowane na forum.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
jak dla mnie ten zestaw bedzie najlepszy, a co do:
Zamieszczone przez przemek80
obiektyw będzie wykorzystywany amatorsko, do reportaży, portretów, trochę sportu. zarówno w środku jak i na zwenątrz.
żadnych krajobrazów czy architektóry albo przyrody.
zależy mi głównie na ostrości i szybkim AF.
To jeszcze bym polecal 50-tke F/1,8 (szczegolnie do portretow). Bedziesz mial wiecej zmieniania szkiel, ale za to wiekszy adres ogniskowych
Dzięki za porady.
Na zakup mogę wydać do 4500-5000. Więc stać mnie będzie jedynie na zakup któregoś z punktów.
Wiem ze 70-200 f/4 jest trochę ciemnu do wnętrza ale na 2,8 mnie niestać.
MArcin cieszę się że bebop niec nie zauważył choć próbował
ale ja już się wstępnie dowiadywałem o ten obiektyw i w sklepach czy TIPach w których pytałem mówią że nie ma na rynku bo narazie wycofali. czekam na info jak będzie żeby zrobić jakiś test jak się uda. podobno ma być pod koniec listopada dostępny szerzej ale nie mam potwierdzenia więc myślę też nad innymi rozwiązaniami.
Ja jezeli moge doradzic to bierz zestaw nr 3. Mialem taki zestaw i moge z czystym sumieniem polecic. Jakosciowo nic lepszego niedostaniesz !!
Ja osobiscie dziury w ogniskowych nieodczuwalem, dopiero teraz kiedy zamienilem 70-200 na 100-400. Jezeli chodzi o wnetrza to f4 moze okazac sie za ciemno, ale pamietaj ze masz iso 800, a w 20D az tak mocno nie szumi.
POZDRAWIAM !!!
Moja rada w temacie jest taka:
17-40 jest swietny !!!! i nie przesadzam. Bardzo polubilem to szklo. Masa, wielkosc, ostrosc, kolory, jakosc wykonania - nie mam slow. Wprawdzie to szeroki kat, ale pamietaj, iz przy cropie robi sie z tego prawie 24-70 - czyli zakres najczesciej uzywany. Minus - to swiatlo. Jesli chcesz robic w pomieszczeniach to polecam lampe zewnetrzna. Zdjecia wtedy, w tym zakresie ogniskowych wychodza bardzo ladnie.
Natomiast co do 24-70 i 24-105 - to ja wybralem 24-70. Dlaczego? Poniewaz wole jasniejsze szklo bez IS-a a nie ciemniejsze z IS-em. Zamierzam rowniez kupic 70-200 dlatego zakres od 70 w gore bede mial i tak pokryty.
Jednak wybor nalezy do Ciebie ;-)
Na zakup mogę wydać do 4500-5000...
Wiem ze 70-200 f/4 jest trochę ciemny do wnętrza ale na 2,8 mnie nie stać...
czy ktoś jeszcze coś poradzi?
Jeśli Ci ciemny f/4 to moze Sigma 70-200/2,8 EX HSM? Po przymknięciu do f/4 nie odstaje zbytnio od Canona, a tego z kolei do f/2,8 nie otworzysz :-)
A na dole Sigma 18-50/2,8 EX. Wprawdzie cropnięta, ale jak wejdziesz w FullFrame to ją puscisz razem z 20D, a na jej miejsce weźmiesz Tamrona 28-75/2,8 i nawet filtry Ci zostaną :-)
Miałbys też dwa szkiełka, ale jaśniejsze, niezłej jakości i z mniejsza dziurą w ogniskowych (50-70mm)
Do celów o ktorych wspominasz: "amatorsko, do reportaży, portretów, trochę sportu. zarówno w środku jak i na zewenątrz" aż się prosi o jasniejsze szkiełka, a przecież skoro amatorsko, to chyba nie muszą być aż tak koniecznie L-ki.
Jeśli Ci ciemny f/4 to moze Sigma 70-200/2,8 EX HSM? Po przymknięciu do f/4 nie odstaje zbytnio od Canona, a tego z kolei do f/2,8 nie otworzysz :-)
A ja odradzam Sigmy 70-200 f2,8, poniewaz przy 2,8 jest bardzo kiepska ostrosc i bedziesz jej unikał (chyba ze ja trafilem na wadliwą sztuke). Od f/4 sa juz porownywalne jakosciowo, a poco dzwigac taki ciezki obiektyw skoro masz polowe lzejszego Canona.
A ja odradzam Sigmy 70-200 f2,8, poniewaz przy 2,8 jest bardzo kiepska ostrosc i bedziesz jej unikał (chyba ze ja trafilem na wadliwą sztuke). Od f/4 sa juz porownywalne jakosciowo...
To już napisałem, a jeszcze raz zwracam uwage, że Canona do f/2,8 nie otworzysz.
Są jednak sytuacje, że lepiej mieć nienajostrzejsze zdjęcie przy f/2,8 niż niedoświetlone przy f/4. Poza tym mogą się zdażyć warunki, że przy f/2,8 jeszcze AF będzie działać, a przy f/4 juz mu będzie za ciemno.
Zamieszczone przez Valentino
po co dzwigac taki ciezki obiektyw skoro masz polowe lzejszego Canona.
Za to sigma jest czarna :-) A co do ciężaru, to rzecz względna (hint: stabilność)
Zestaw nr 3. A jak bedzie ciemno to iso1600 i NeatImage i jazda 8) .
Potem dozbieraj na lampe (430EX) oraz Sigme 20 1.8 i Canona 50 1.8 - te trzy rzeczy przydaja sie gdy jest ciemno.
Często jak jest ciemno przydaje się też noktowizor, czasami wystarczy jednak zwykła latarka.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Osobiście poleciłbym ten zestaw:
Dziura 40-70 nie powinna Ci przeszkadzać.
Niestety cena zestawu będzie dośc wysoka.
Taaa... ja też się dałem na to nabrać sprzedając 28-135 po kupnie 70-200. Ta dziura w przeciętnych zastosowaniach (spacerki, dzieci, ulica) przeszkadza i to cholernie :-(
Taaa... ja też się dałem na to nabrać sprzedając 28-135 po kupnie 70-200. Ta dziura w przeciętnych zastosowaniach (spacerki, dzieci, ulica) przeszkadza i to cholernie :-(
szczerze mówiąc to rzadko korzystam z tego zakresu, ale moze komuś się przydaje.
Mam właśnie zestaw 3. I tak jak muflon stwierdził brakuje czegoś na spacery. Na razie nie wchodzi w grę 24-70 2.8 , raczej Tamron 28-75 2.8
Ale pierwsze chciałbym dozbierać na Canona 100-400 bo też powyżej 200 z czasem czegoś brakuje.
Jak dla nieprofesjonalisty (dla mnie) zestaw 3 jest wystarczający.
Pozdrawiam
A jeszcze jedno - jakiś czas temu chciałem tę dziurę uzupełnić Canononem 17-85 IS i tak się stało ale na krótko.
Komentarz