Jaki filtr do Canona 100-400 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karczmarz
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Jaki filtr do Canona 100-400 L

Witam,

Niebawem stanę się szczęśliwym posiadaczem Canona 100-400. Jaki filtr ochronny do niego stosować i czy w ogóle?

pozdrawiam

j.
    www.karczmarzyk.com
    www.karczmarzyk.eu
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Zamieszczone przez karczmarz
    Witam,

Niebawem stanę się szczęśliwym posiadaczem Canona 100-400. Jaki filtr ochronny do niego stosować i czy w ogóle?
    Na forum było sporo o filtrach jako ochronkach na obiektywy. Jedni stosują (należę do tej grupy) inni nie, bo uważają, że od ochrony jest dekiel. Po zdarzeniu jakie miałem z jednym ze szkieł (upadł mi z wys. 1 m. na kamienną podłogę, dekiel poleciał na bok i stłukł się na szczęście tylko filtr) filtr UV mam na każdym obiektywie i odkręcam gdy chcę zastosować inny filtr.

Mam 100-400 i na stałe nakręconą na nim UV-kę HOYA SHMC Super. Jak wiesz, ta eLka to szkło za > 5 tys. Nie mam zamiaru ryzykować uszkodzenia przedniej soczewki a filtr tej klasy co wyżej nie obniża jakości fot.

Komentarz

• Felippe

Myślę, że powinieneś odpowiedzieć sobie na to pytanie na podstawie tego, w jakich warunkach będziesz używał tego obiektywu. Jeżeli robisz zdjęcia "w pośpiechu"(często zmieniasz szkła itp, jest groźba upadku obiektywu) w kurzu i i nnych niesprzyjających warunkach to taki filtr jest rozsądnym rozwiązaniem. Obiektyw jest z wysokiej półki, więc na filtrze nie ma co oszczędzać.
      W innym przypadku nie jest to IMHO bardzo potrzebny wydatek.

ps. na forum jest wiele info o rodzajach filtrów i ich wpływie na zdjęcia

Komentarz

• jharv
        Bywalec
        • 2005
        • 121

Zamieszczone przez karczmarz
        Witam,

pozdrawiam

j.

UV za 50zł (hoya, hama). Nie ma sensu kupować droższych i tak nie zauważysz różnicy.

Dobrego obiektywu przez to nie polepszysz (teoretycznie lepsze powłoki drogich filtrów), a słabego obiektywu nie ma sensu "usprawniać" takimi drogimi filtrami.
        Pewnie zaraz posypią się gromy właścicieli filtrów za 200-300zł i więcej, usiłujących wytłumaczyć swój drogi wydatek.

Komentarz

• perian
          Coś już napisał
          • 2005
          • 66

Zamieszczone przez jharv
          UV za 50zł (hoya, hama). Nie ma sensu kupować droższych i tak nie zauważysz różnicy.
          A jakie będą numerki dużego lotka w sobotę?
          350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4 | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...

Komentarz

• jharv
            Bywalec
            • 2005
            • 121

Zamieszczone przez perian
            A jakie będą numerki dużego lotka w sobotę?

3, 16, 21, 34 ,41, 12

Zagraj i wygraj, lecz pamiętaj, że za marzenia się płaci.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez p13ka
              Na forum było sporo o filtrach jako ochronkach na obiektywy. Jedni stosują (należę do tej grupy) inni nie, bo uważają, że od ochrony jest dekiel...
              Ja z kolei należę do tej drugiej grupy (ale nie mam L-ek :-))
              Poniżej link do mojej najulubieńszej wypowiedzi w tym temacie

Pozdrowienia,
              Tomek
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jharv
                Bywalec
                • 2005
                • 121

Taak szczególnie filtr canon, dobrze współgra z obiektywem canona. Najlepiej nie zakładać filtrów firm niezależnych bo się może sprzęt popsuć. To tak jak rozpuszczalnik nitro wlać do farby olejnej.

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Karczmarz, Bob Atkins napisał:

"Since UV filters look clear and neutral to the naked eye, some people also use them as a protective filter which they leave on their lens at all times. Some people think this is a good idea, other question the wisdom placing a $20 filter in front of a $1000 lens and potentially affecting image quality. Both schools of thought have some valid points. It's your choice."

I tym chyba można zakończyć ten wątek.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez jharv
                    Ja porownywalem Kinga, Hoya HMC i B+W MRC na 50 1.8 i wyraznie miedzy tymi trzema widzialem roznice.
                    Na eLce slynnej z ostrosci - powinna byc jeszcze bardziej zauwazalna.
                    Ale owszem... nie kazdy zauwazy ta roznice - tylko nie mozna tego tak odgornie zakladac i wmawiac ludziom czy cos zauwaza czy nie .

Komentarz

• karczmarz
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 76

Po tym co przeczytałem dochodzę do wniosku, że najlepiej będzie bez filtra. Może będę miał okazję potestować jakieś 2-3 filtry i wówczas sprawdzę ich wpływ na jakość obrazu.

pozdrawiam
                      j.
                      www.karczmarzyk.com
                      www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• jharv
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 121

Zamieszczone przez Vitez
                        Ja porownywalem Kinga, Hoya HMC i B+W MRC na 50 1.8 i wyraznie miedzy tymi trzema widzialem roznice.
                        Na eLce slynnej z ostrosci - powinna byc jeszcze bardziej zauwazalna.
                        Ale owszem... nie kazdy zauwazy ta roznice.

Ja bym nie zauważył nawet muchy na obiektywie.

Komentarz

• Nemeo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1757

Czy ktoś z was zakłada polar do 100-400 ?

Komentarz

Pracuję...