70-200 f/2.8 L + Extender2x czy 100-400 f/4.5-5.6 L IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mikuś

70-200 f/2.8 L + Extender2x czy 100-400 f/4.5-5.6 L IS

Witam wszystkich to moje pierwsze wystąpienie przed tak szanownym gremium!

I tak jak w temacie chciałbym spytać którą z opcji wybrać. W którym przypadku bede miał lepsza jakośc zdjęc w dalszym zakresie ogniskowych.
    Obiektyw będzie podpięty do 20D a zastosowanie to fotografowanie zwierząt no i reporterskie gdy bede potrzebował durzego zbliżenia.
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

ktory zestaw lepszy to juz zalezy od Ciebie i od tego co fotografujesz. Wsrod moich znajomych fotoprzyrodnikow zdecydowanie czesciej jest wybierany zestaw 70-200/2,8 + TCx2 (sam go uzywam i sobie chwale). Natomiast 100-400 IS czesciej preferuja osoby specjalizujace sie w ptakach.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• toni
      Bywalec
      • 2005
      • 163

z moich doswiadczeń wynika że 70-200/2,8 w swiom zakresie jest poza konkurencja ale po dopieciu TCx2 jest zdecydowanie gorszy od 100-400....70-200 mam 100-400 kupuje...
      pozdrawiam
      [email protected]
      gg 1508208
      Toni Maola
      :wink:

Komentarz

• dan_sto
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 41

70-200 + TCx2

Nie powiedzial bym ze jest poza konkurencja.. testowalem dzis i moge powiedziec ze zdjecia wychodza dobre. Kolega moj ma 100-400 i nieraz od niego porzyczam.Musze powiedziec ze obiektyw ten jest bardzo dobry poza szczegolem ze sie wysowa i optyka nie jest stala.. Bardziej podatny na zniszczenia...wydaj mi sie rowniez ze po podpieciu TCx2 autofocus dziala tak jak by wolnie..ale moze to tylko moje wrazenie

ogolnie przychylam sie do wypowiedzi kolegi ze w zakresie 70-200 nie ma innej konkurencji IS dziala rewelacyjnie i rysowanie jest po prostu "wypas"

pozdr.
        1d Mark II | anon 24-70 f.2.8 | Cnon 70-200 f.2.8 IS | Caon 50mm f.1.4 | TCx2 | Lampka 580 EX | Stfen |LowePro Nature Trekker II | Lowepro Magnum AW i brak umiejetosci..

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Po pierwsze - temat był. Po drugie - jakość z 70-200 2.8 + 2x po przymknięciu do 8.0 jest bardzo dobra. Przy 5.6 jest lekkie mydełko.

Dawałem kiedyś sample przy 400mm (200x2) , oto on:

O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Dzygit-Dublin
            Uzależniony
            • 2005
            • 754

tu ktos sie bawil i testowal

100-400mm

Pozdrawiam
            pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• toni
              Bywalec
              • 2005
              • 163

problem porównania jest dla mnie taki ....70-200 mam 100-400 mam nadzieję że do jutra (tylko) pozyczam, a jak jutro bedę miał to zrobię zdjecia porównawcze
              ....chyba że przyjdzie taki jak mój 24-70 wtedy bedę płakał...
              pozdrawiam
              [email protected]
              gg 1508208
              Toni Maola
              :wink:

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
                tu ktos sie bawil i testowal

100-400mm
                Pozdrawiam
                Ten test jest kompletnie do kitu.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Cichy
                  Ten test jest kompletnie do kitu.
                  A mógłbyś rozwinąć? Bo dla mnie test jak test...
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Jasne.

Po pierwsze, zdjecia są pojechane jpg, co widać. Po drugie, nie napisane, jakim aparatem, mnie to wygląda na skany z odbitek z analoga. Po trzecie - chętnie bym zobaczył całe zdjęcia. Po czwarte - ten test to widziałem już chyba grubo ponad rok temu.

Ja wiem, że na 5.6 jest mydło i może nawet większe niż w tym "teście", ale po przymknięciu do 8-10 to jestem w stanie w dobrych warunkach wyciągnąć żyletkę ze swojego zestawu z TC 2x. Może kiedyś wpadnie mi w łapy 100-400 to zrobię jakieś sensowniejsze porównanie.

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez Cichy
                      Ja wiem, że na 5.6 jest mydło i może nawet większe niż w tym "teście", ale po przymknięciu do 8-10 to jestem w stanie w dobrych warunkach wyciągnąć żyletkę ze swojego zestawu z TC 2x.
                      No ale przecież to jest +/- właśnie wniosek z tego testu ;-) Otwarte - duża różnica, przymknięte o 2 działki - nieduża różnica (albo i wcale). Już nawet walić JPG, crop itp - nawet pomimo tego wszystkiego widać właśnie to
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Dzygit-Dublin
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 754

mi jak wpadnie w lapy 70-200 is 2,8 i zobacze roznice to swojego pogonie ale narazie -jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma .....................

Pozdrawiam
                        pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Poświeciłem się i zrobiłem mały test. niestety jak już wspomniałem, nie mam 100-400 dla porównania...

Center crop 100 %, statyw, 1/250 sek, lampa, manual focus

Komentarz

• mxdanish
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 632

Przy f/8 jest nieźle, a właściwie całkiem dobrze (crop z centrum kadru?)
                            f/5.6 raczej nie akceptowalne (i jakaś dziwna poświata się wdarła )
                            5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                            RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez mxdanish
                              Przy f/8 jest nieźle

No wlasnie... a oba 70-200 slyna ze swietnej jakosci przy pelnej dziurze... wiec wg mnie nie po to wywala sie kupe kasy w szklo o jasnosci 2.8 by wywalic mniejsza kupe kasy w TC ktory zmusi do uzywania f8

Tez zbieram na 100-400 . 70-200 - do uzywania przy 2.8 sluzy a nie z TC 8) , chyba ze ktos jest bardzo zdesperowany.

Komentarz

Pracuję...