Viggen nad Krakowem 16.11.05

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Scaramanga
    Początki nałogu
    • 2004
    • 272

Viggen nad Krakowem 16.11.05

Jutro jest ostatnia szansa uwiecznic Saaba w powietrzu.
    Z eksploatacji w szweckim lotnictwie 37-ki wychodza w przyszlym roku.
    Obsluga techniczna juz przyleciala i nie moze sie doczekac aby wydlubac
    z mysliwca pare gadzetow,co uczyni go nielotem na dlugie lata...
    http://www.zyciekrakowa.pl/nowahuta/.../view/1031/73/

Ostatnio edytowany przez Scaramanga; 515.
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

A mnie tam się te szwedzkie wygibasy nigdy nie podobały A Viggen już chyba najmniej z serii - już Drakken jest ładniejszy, a Grippen to nawet wręcz niebrzydki No ale de gustibus...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• jharv
      Bywalec
      • 2005
      • 121

Zamieszczone przez muflon
      A mnie tam się te szwedzkie wygibasy nigdy nie podobały A Viggen już chyba najmniej z serii - już Drakken jest ładniejszy, a Grippen to nawet wręcz niebrzydki No ale de gustibus...

Bo się nie znasz Jest bardzo ładny

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Kiedys mielismy kupowac Grippeny nawet gen.Gotowala sobie troche polatal akrobacji :-)
        Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
        Instagram

Komentarz

• Scaramanga
          Początki nałogu
          • 2004
          • 272

Zamieszczone przez Jac
          Kiedys mielismy kupowac Grippeny nawet gen.Gotowala sobie troche polatal akrobacji :-)
          W 2000 bodajze roku bylem na DOL-u kolo Swidwina.Fajnie sie prezentowaly.Obsluga naziemna szybko i sprawnie tankowala maszyny.
          Niestety tylko Czesi sobie polataja szwedzkim mysliwcem,a my dostaniemy 30-letni zlom(technologicznie oczywiscie,bo swieze maszyny skrecaja w konfiguracji dla nas za oceanem).W telewizji wszyscy "spuszczaja sie" jaki to swietny samolot i w ogole trening w Arizonie nie przypomina niczego z czym mieli do czynienia piloci z 1 PLM...chyba puszczali tylko u nas latawce.
          Rosjanie np. dostosowuja juz Su-27 do wektorowego ciagu,ktory jest przyszloscia mysliwcow.Konstrukcyjnie F-16 w momencie przekazania go do muzeum w Krakowie bedzie mial na karku pol wieku (sic!).Kocham amerykanskie krazowniki szos,ale z samolotami zrobili nas w konia.Offset sie opoznia i watpie aby nam zwrocili odsetki za zwloke.Jaki narod taki samolot...
          Ostatnio edytowany przez Scaramanga; 515.
          Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez Scaramanga
            Jutro jest ostatnia szansa uwiecznic Saaba w powietrzu.
            Z eksploatacji w szweckim lotnictwie 37-ki wychodza w przyszlym roku.
            Obsluga techniczna juz przyleciala i nie moze sie doczekac aby wydlubac
            z mysliwca pare gadzetow,co uczyni go nielotem na dlugie lata...
            Mozesz przyblizyc, gdzie i o ktorej bedzie go mozna zlapac? (rozumiem, ze laduje na lotnisku obok muzeum?)
            Gdzie Ci sie udalo ta fotke pstryknac?
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Adam_Max
              Coś już napisał
              • 2005
              • 83

muflon a co ci się najbardziej podoba z nowoczesnych samolotów Dla mnie najładniejszy to SU27 z jego dalszymi wersjami.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Adam_Max
                muflon a co ci się najbardziej podoba z nowoczesnych samolotów Dla mnie najładniejszy to SU27 z jego dalszymi wersjami.
                Bo ja wiem.. z tych bardziej znanych to chyba: F16, F14 i MiG-29 - bez żadnej konkretnej kolejności

Komentarz

• gonzo44
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1304

Niepytany napisze:
                  Ze moje ulubione to A-10 , B1B i F14. Wszystkie trzy sa bardzo fotogeniczne choc zdjec nie mialem szansy im jeszcze robic :-)
                  Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

...a Grippen to nawet wręcz niebrzydki
                    Mnie to tam zwisa, bo ja się nie znam, ale piszę z innego powodu. Widziałem kiedyś pokaz Grippena na lotnisku w Babich Dołach (to za Gdynią). Pokaz dotyczył tylko i wyłącznie przelotu z minimalną możliwą prędkością. Grippen leciał chyba tak pod kątem 45 stopni; dziób zadarty w górę, a ogon do dołu. Leciał chyba jakieś 200 m nad ziemią i widać było doskonale jak drży niesamowicie, tak jakby za moment miał się rozpaść. Po prostu przechodziły ciarki po plecach...
                    http://plieth.com

Komentarz

• gonzo44
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1304

Bo samolot mysliwski jest do innego latania.
                      Rowerem tez mozna jechac z minimalna predkoscia, ale latwo nie jest i ciarki po plecach tez przechodza ;-)
                      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez gonzo44
                        Bo samolot mysliwski jest do innego latania.
                        Wiadomo.
                        A czy wiecie co przy takim przelocie jest najbardziej "obciążone" w samolocie?
                        Komputery!
                        http://plieth.com

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                          Grippen leciał chyba tak pod kątem 45 stopni; dziób zadarty w górę, a ogon do dołu. Leciał chyba jakieś 200 m nad ziemią i widać było doskonale jak drży niesamowicie, tak jakby za moment miał się rozpaść. Po prostu przechodziły ciarki po plecach...
                          To mniej więcej standardowy element takich pokazów dla myśliwców Ja ostatnio widziałem tak lecące F18 w górach, a wcześniej też F16 i MiGa-29.

Jurek, aż strach pomyśleć jakie miałbyś uczucie widząc Harriera robiącego w powietrzu zawis, jak helikopter, przy akompaniamencie ogłuszającego ryku silników Albo lecącego do tyłu z prędkością kilkanaście km/h ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Takie B2 to lata praktycznie wyłącznie na komputerach. Skrzydła to tylko niewielki dodatek
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• sfw
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 184

Zamieszczone przez Scaramanga

Niestety tylko Czesi sobie polataja szwedzkim mysliwcem,a my dostaniemy 30-letni zlom(technologicznie oczywiscie,bo swieze maszyny skrecaja w konfiguracji dla nas za oceanem).
                              Czesi sobie polatają? Ano polatają jak im Szwedzzi z Brytolami bryczki ponaprawiają bo na razie to większość czasu spędzają na ziemi.

W telewizji wszyscy "spuszczaja sie" jaki to swietny samolot i w ogole trening w Arizonie nie przypomina niczego z czym mieli do czynienia piloci z 1 PLM...chyba puszczali tylko u nas latawce.
                              Rosjanie np. dostosowuja juz Su-27 do wektorowego ciagu,ktory jest przyszloscia mysliwcow.Konstrukcyjnie F-16 w momencie przekazania go do muzeum w Krakowie bedzie mial na karku pol wieku (sic!).Kocham amerykanskie krazowniki szos,ale z samolotami zrobili nas w konia.Offset sie opoznia i watpie aby nam zwrocili odsetki za zwloke.Jaki narod taki samolot...
                              Rozumiem że masz do czynienia z lotnictwem w jakiś sposób i nie opierasz tego co napisałeś na li tylko i wyłącznie swoich sympatiach bądź antypatiach?
                              A po kolei:
                              F16 to jest bezsprzecznie jeden z najbardziej nowoczesnych, uniwersalnych i zaawansowanych technologicznie samolotów bojowych. Żaden rosyjski czy radziecki sprzęt w klasie samolotów wielozadaniowych nie jest w stanie mu
                              dorównać. Prostym argumentem za dlaczego takjest może być jego zastosowanie z doskonałym skutkiem we wszystkich bez wyjątku konfliktach na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci. Jeśli piszesz o wektorowaniu ciągu przez Rosjan sprawdź najpierw co się dzieje w tej materii u konkurencji.
                              Co do ofsetu ... hmm jedynymi których należy winić za jego realizację jesteśmy my sami, to nasz rząd nie wie do końca na co wydać te dolce, spóźnia się z dokumentami i żeby było śmieszniej to właśnie Amerykanie starają się poganiać naszyh polityków i wojskowych aby dotrzymywali warunków umowy.

pzdr

Komentarz

Pracuję...