Wiem, co kupuję: akumulatory i baterie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aqua
    Uzależniony
    • 2004
    • 727

Wiem, co kupuję: akumulatory i baterie

Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : PORADNIK KUPUJĄCEGO : Wiem, co kupuję: akumulatory i baterie - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
  • sprocket73
    Początki nałogu
    • 2008
    • 489

Przeczytałem i jedna rzecz mnie zaskoczyła:

Litowo-jonowe (LiIon)
    Unikajmy całkowitego rozładowania, gdyż zmniejsza ono żywotnść baterii. Korzystniejszych jest kilka częściowych cykli rozładowania/naładowania niż jeden głęboki (całkowity). Pamiętajmy, że nie grozi im efekt pamięciowy!

Przyznam się, że do tej pory myślałem że lepiej rozładować do końca i dopiero ładować. Pewnie gdzieś to wyczytałem. Tutaj piszą zupełnie odwrotnie.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Handelson
      Uzależniony
      • 2009
      • 789

Zamieszczone przez sprocket73
      Przeczytałem i jedna rzecz mnie zaskoczyła:

Litowo-jonowe (LiIon)
      Unikajmy całkowitego rozładowania, gdyż zmniejsza ono żywotnść baterii. Korzystniejszych jest kilka częściowych cykli rozładowania/naładowania niż jeden głęboki (całkowity). Pamiętajmy, że nie grozi im efekt pamięciowy!

Przyznam się, że do tej pory myślałem że lepiej rozładować do końca i dopiero ładować. Pewnie gdzieś to wyczytałem. Tutaj piszą zupełnie odwrotnie.
      Było przecież już o tym nie raz na forum

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Dzięki za wątek, aqua

Niechcący zwrócił moją uwagę i przed chwilą zamówiłem zapasowy akumulatorek do mojej nowej zabaweczki. W dwóch sklepach foto BP1310 wyceniony na 249zł, a po chwili grzebania znalazłem sklep z częściami zamiennymi producenta, efekt - cena 140zł.
        Jak przyjdzie, sprawdzę czy to nie podróba i dam znać
        C-F-K - forever

Komentarz

• sprocket73
          Początki nałogu
          • 2008
          • 489

Zamieszczone przez Handelson
          Było przecież już o tym nie raz na forum
          Poniższy tekst sprzedawcy akumulatorków mnie zmylił:

"Akumulator jest wstępnie naładowany. W celu zapewnienia maksymalnej wydajności wymaga wstępnego formatowania: Należy włożyć akumulator do aparatu i rozładować go. Następnie akumulator należy ładować w dedykowanej ładowarce przez 6-12h. Pełny cykl rozładowania i ładowania należy wykonać trzykrotnie."

Jakoś tak z rozpędu utrwaliło mi się to rozładowywanie do końca...
          SPROCKET
          80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
          Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Poniższy tekst sprzedawcy akumulatorków mnie zmylił
            Zależy jakich akumulatorków. Nie wszystkie są Li-ion.

Komentarz

• Mellan
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1851

Zamieszczone przez Mellan
              [...] W dwóch sklepach foto BP1310 wyceniony na 249zł, a po chwili grzebania znalazłem sklep z częściami zamiennymi producenta, efekt - cena 140zł.
              Jak przyjdzie, sprawdzę czy to nie podróba i dam znać
              Kropka w kropkę oryginał, różniący się jedynie nr seryjnym. Pudełko "techniczne" - biały kartonik, żółta etykietka, żadnych cudów na kiju.
              :-D
              C-F-K - forever

Komentarz

• rauf
                Początki nałogu
                • 2008
                • 371

Poniższy tekst sprzedawcy akumulatorków mnie zmylił:

"Akumulator jest wstępnie naładowany. W celu zapewnienia maksymalnej wydajności wymaga wstępnego formatowania: Należy włożyć akumulator do aparatu i rozładować go. Następnie akumulator należy ładować w dedykowanej ładowarce przez 6-12h. Pełny cykl rozładowania i ładowania należy wykonać trzykrotnie."

Jakoś tak z rozpędu utrwaliło mi się to rozładowywanie do końca...
                O akumulatorach i ich traktowaniu najobszerniej czytałem na jakieś stronie o RC (zdalniesterowane zabawki).
                W ładowarce (tzw.procesorowej) można zostawić pakiet mimo sygnału naładowania bo będzie go dopychał niewielkim prądem i ponoć to służy.

A i mówi się o FORMOWANIU, formatowanie to tekstu albo dysku...
                papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

Pracuję...