[agent] pierwszy ślubniak

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • agent
    Coś już napisał
    • 2007
    • 71

[agent] pierwszy ślubniak

Wyszedł trochę brak doświadczenia i kilka ujęć minąłem takich że aż żal. No ale jakoś poszło, następnym razem się poprawię =) zależy mi na krytyce, opiniach, radach etc, nie krępujcie się

Pierwsza dziesiątka (na podglądzie coś widzę, że w b&w ostrość siadła po resamplingu imageshacka, nie chce mi sie ładować jeszcze raz):

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX
  • agent
    Coś już napisał
    • 2007
    • 71

Druga dziesiątka:

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i końcówka:

21.

22.

23.

24.
    Ostatnio edytowany przez agent; 14081. Powód: Automerged Doublepost
    ---

Komentarz

• mzieli
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 40

Generalnie całość mi podeszła do gustu. Na 13 jakaś dziwna winieta - czy to tak miało być? 19 i 20 jakoś lecą, jedno w lewo drugie w prawo. Obróbka całkiem fajna, ale notorycznie rzuca się w oczy brak ostrość na BW. W sumie jednak całkiem przyjemnie się patrzy.
      Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

• Piotrfoto
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 34

Mój typ nr.18

Komentarz

• agent
          Coś już napisał
          • 2007
          • 71

No tak jak pisałem z ostrością na b&w (no może z wyjątkiem 2 i 12) jest wszystko ok, tylko coś ten resampling z imageshacka popitolił :/ Na 13stce taka winietka mi spasowała jak się połączyła z cieniami więc zostawiłem bo wygląda interesująco =)
          ---

Komentarz

• photographus
            Początki nałogu
            • 2007
            • 434

Witaj!
            Moim zdaniem B&W są mało ciekawe (za mało kontrastowe i zbyt nachalnie winietowane). Ale to mniejszy ból. Niestety bardziej przeszkadza mi brak pomysłu na zdjęcie (w większości) i nieumiejętne kadrowanie. Poza tym na wielu zdjęciach bałagan w kadrze. Mam nadzieję, że potraktujesz to co napisałem nie jako przypieprzanie się ale jako przemyślenia starszego kolegi.
            pozdrówka
            regulamin pkt 8

Komentarz

• agent
              Coś już napisał
              • 2007
              • 71

photographus po pierwsze serdecznie dziękuję za Twoją opinię, częściowo muszę się zgodzić (jeśli chodzi o winietowanie), co do bałaganu to może nie do końca - lubię jak jest szeroko, a jak jest szeroko to zawsze coś się złapie w kadrze, czego może być nie powinno, nie uważam tego jednak za błąd - dla mnie to reportaż, nie staram się kontrolować sytuacji w kadrze, chwytam to co jest, tak robię zdjęcia i pewnie ciężko będzie mi to zmienić, może jak zacznę częściej podpinać dłuższe szkiełka To samo tyczy się pomysłu na zdjęcie - zostawiam to na plener, który ma być gdzieś niedługo więc zajrzyj za tydzień albo dwa, zapraszam

Odnosnie kontrastów, taki to już kościół był, że jeszcze większe podbicie kontrastów robi ze zdjęcia czarnobiałą mozaikę, w której ciężko znaleźć młodą parę. Kiedyś nachalnie podbijałem kontrasty, ale już się z tego wyleczyłem

Mimo wszystko dzięki za uwagi, na pewno jeszcze nie jeden raz zastanowię się nad tym co napisałeś. Pozdrawiam
              ---

Komentarz

• stdanielo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1081

tak się zastanawiam czy ktoś jeszcze robi zdjęcia bez winiety??
                www.kondereszko.pl
                https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Chyba nikt nie robił w ogóle zdjęć bez winiety, bo w każdym szkle jakaśtam mała winietka sobie jest...

Komentarz

• xsardas
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 731

Zamieszczone przez agent
                    co do bałaganu to może nie do końca - lubię jak jest szeroko, a jak jest szeroko to zawsze coś się złapie w kadrze, czego może być nie powinno, nie uważam tego jednak za błąd - dla mnie to reportaż, nie staram się kontrolować sytuacji w kadrze, chwytam to co jest
                    Oj bardzo nieciekawe podejście. Reportaż wcale nie polega na tym, ażeby skierować aparat w jakąś stronę i nacisnąć spust migawki. Reportaż polega na kontrolowaniu sytuacji w kadrze bez wpływania na nią, a używanie szerokiego kąta jeszcze bardziej wymusza konieczność kontrolowania tego co się w kadrze dzieje. Niestety z tego co napisałeś wynika bezmyślne pstrykanie.

Zamieszczone przez agent
                    Odnosnie kontrastów, taki to już kościół był, że jeszcze większe podbicie kontrastów robi ze zdjęcia czarnobiałą mozaikę, w której ciężko znaleźć młodą parę.
                    Następnym razem zrób inne BW, takie które po podciągnięciu kontrastu w górę nie sprawi, że fotki będą przypominały czarno-białą mozaikę.

Komentarz

• agent
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 71

xsardar z całym szacunkiem, ale pokaż mi zdjęcie w zakresie ogniskowych 8-28mm, w którym masz wszystkie elementy kadru idealnie skomponowane Może źle zrozumiałeś to co napisałem, staram się w miarę możliwości kontrolować kompozycje kadru, ale nie zamierzam kontrolować tego co się dzieje w otoczeniu (typu: "Pan kościelny troszkę w lewo i proszę się chwilkę nie ruszac") no bez przesady, ślub to nie sesja na maxmodels
                      ---

Komentarz

• betuel
                        • 2008
                        • 9

tak na szybko - James Nachtwey:

Komentarz

• Loome
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1008

Podoba mi się ósemka - krzyż a pod nim piwo
                          ogolnie tak jak ludzie pisali - kadry są jakies zabałaganione niestety. obróbka tez raczej troche do poprawy - winieta jest na sile, czasem pół zdjecia czarne, duzo zdjec nieostrych (nie wiem czy poruszone czy niewyostrzone - opera mi jakos exify pokaszaniła), za duzo BW dla mnie - troche jak stypa ten ślub,
                          z pozytywów - dosc ladnie u mnie prezentują się kolorki, zwlaszcza na pierwszych zdjeciach. Nr 1 mi się nawet bardzo podoba, na trojce juz winieta przeszkadza. 9 - fajna ostrosc, ale tło troche znowu przeszkadza.

jezeli chodzi o grupowe foto - sam sobie strzeliłes gola. część ludzi w ostrym słońcu, część w cieniu.

Komentarz

• agent
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 71

no na porządek w mieszkaniu to ja już nie mam wpływu thx Loome za opinie, zdziwiło mnie, że podobają Ci się kolory, bo szczerze mówiąc bałem się o zafarby (obrabiane na lapku z kiepską matrycą). Winieta na siłę zgadzam się, bo troche przesadziłem. Ostrość na b&w tak jak pisałem wcześniej padła po resamplingu (resize z imageshacka), co do ilości B&W, młodym w tym przypadku oddaję większość zdjęć w dwóch wersjach kolor & bw, więc do albumu będą mogli sobie wybrać zdjęcia wg własnego widzimisię. Następny ślubniak za 2 tyg, postaram się lepiej postarać
                            ---

Komentarz

• Czapa
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 179

kurcze aale winieta. Na niektórych jest przeciez wiecej winiety niż zdjęcia ,)
                              ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

Pracuję...