Tamron 70-200 2,8 LD - co to jest ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thorin
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1990

Tamron 70-200 2,8 LD - co to jest ?

Witam, googlowalem, sprawdzalem wyszukiwarke, i nie znalazlem nic lub prawie nic, zadnych testow porownan itd dlatego pytam, bo byc moze ktorys z forumowiczow spotkal sie z tym szklem, ja znalazlem je dzis na allegro

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72166845

gdzie to szklo umiejscowic ? Pomiedzyj sigma 70-200 2,8 a Canonami serii L czy raczej nie warto sobie nim zawracac glowy bo to jakas totalna kupa ? pierwszy raz sie z tym spotykam i niewiem czy jest spadkobierca optyki uzytej w "oslawionym" 28-75 2,8 czy raczej wiele wiecej ma wspolnego z seria 3,5-5,6 na co wskazywalaby chociaz jego obudowa...

pozdrawiam krzysiek

• Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

staroć, może mieć problemy ze współpracą z nowymi puszkami. I do tego kiepskawy optycznie - do wspomnianej Sigmy to mu lata świetlne brakuje. Acha - na dodatek pierońsko wolny.
    Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

dzieki Kuba, bo juz zglupialem, na niemieckich stornach ze sprzetem foto zycza sobie za niego wlasnie tyle ile za sigme, czyli 1000 Ojro a profi sprzedawca - bog marketinga zachweala pod niebiosa

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

pewnie znajda się i zapaleńcy ego sprzętu, ale naprawdę dobrze radzę - jeśli już chcesz oszczędzać a mieć f2.8 kup sigmę. Wszystkie wady i zalety masz opisane w moim wątku w dziale testy. W USA zapłacisz dzisiaj około 2400PLN.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• thorin
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1990

no wlasnie na allegro wolaja podobna sume zaraz zajrze do Twojego watku, dzieki wielkie...

Komentarz

• jharv
            Bywalec
            • 2005
            • 121

Zamieszczone przez Kubaman
            staroć, może mieć problemy ze współpracą z nowymi puszkami. I do tego kiepskawy optycznie - do wspomnianej Sigmy to mu lata świetlne brakuje. Acha - na dodatek pierońsko wolny.

Co do prędkości to się zgodzę, bardzo wolny. Co do jakości optycznej to obiektywy tokina, sigma, tamron (o tym zakresie og. i świetle) są do siebie bardzo zbliżone, nie jest to kiepski optycznie zoom. Co do współpracy z cyfrówkami nie powinien mieć żadnych problemów.

Komentarz

• jharv
              Bywalec
              • 2005
              • 121

Zamieszczone przez thorin
              bog marketinga zachweala pod niebiosa

Ten obiektyw nie jest tak wspaniały żeby go zachwalać pod niebiosa, ale na pewno nie jest zły optycznie. Prędkość ??? Sigma o niebo (2 nieba) lepsza/

Komentarz

• Pawel Woo
                Bywalec
                • 2005
                • 177

Duży, wolny. Kiedy podpinałem na próbę do 10D - mydło.
                Pozdrowienia
                Pawel Woo

Komentarz

• vbel
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 130

Rok temu w FJ był za 2700zł

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

Zamieszczone przez jharv
                    Co do jakości optycznej to obiektywy tokina, sigma, tamron (o tym zakresie og. i świetle) są do siebie bardzo zbliżone
                    o bardzo przepraszam, ale to tak jak powiedzieć, że Tamron 28-75 optycznie jest jak analogiczne Sigma i Tokina. Nieprawda.

TA Sigma wymiata konkurencję i tylko Canon może jej podskoczyć na f2.8
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• jharv
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 121

Zamieszczone przez Kubaman
                      o bardzo przepraszam, ale to tak jak powiedzieć, że Tamron 28-75 optycznie jest jak analogiczne Sigma i Tokina. Nieprawda.

TA Sigma wymiata konkurencję i tylko Canon może jej podskoczyć na f2.8

Porównując zdjęcia z sigmy i tamrona w małym obrazku praktycznie nie da się rozróznić. Mogę się założyć, że jakbyś zobaczył zdjęcia z tego i tego to nierozróżnilibyśmy czym były robione. Poniżej link na podparcie moich słów polecam photozone, chociaż uważam, że testy nie zawsze pokazują prawdę o obiektywie.

Komentarz

• K2_verti
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 214

znajomy zakupił ten obiektyw z FJ.
                        wiedziałem że pożyczy i pożyczył :-)
                        zrobiłem kilka zdjęć i ręka odpada. dla mnie jest za ciężki, a po drugie jak już wspomniane - trochę za wolny. ze zdjęć nie byłem zadowolony.
                        kiedys był test w jednym z magazynów foto (z 5 lat temu) i był porównywany z Nikosiem, Canonem i Minoltą. Werdydkt ostatnie miejsce, co zrozumiałe.
                        Obiektyw współpracuje bez problemu z cyfrą. Podpięty działa z 10d, 300d, d60...
                        D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• jharv
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 121

Zamieszczone przez K2_verti
                          znajomy zakupił ten obiektyw z FJ.
                          wiedziałem że pożyczy i pożyczył :-)
                          zrobiłem kilka zdjęć i ręka odpada. dla mnie jest za ciężki, a po drugie jak już wspomniane - trochę za wolny. ze zdjęć nie byłem zadowolony.
                          kiedys był test w jednym z magazynów foto (z 5 lat temu) i był porównywany z Nikosiem, Canonem i Minoltą. Werdydkt ostatnie miejsce, co zrozumiałe.
                          Obiektyw współpracuje bez problemu z cyfrą. Podpięty działa z 10d, 300d, d60...

Mam tylko pytanie, czy obiektyw był testowany w małym obrazku, czy też dslr aps-c

Komentarz

• K2_verti
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 214

mam z 5-6 fotek zrobionych na d70, z pełną dziurą i testy na 5,6 i 8. podrzucę dziś wieczorem.
                            co do canona podpiąłem go pod eosa30 pełna klatka, ale nie mam zeskanowanego żadnego zdjęcia, więc nie powieszę żadnego. 30+70-200 sprawdzałem w extremalnych warunkach z czasami 1/30-1/15 dla 200mm + monopod.

http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=744291 tutaj jest zdjęcie zrobione przez tego znajomego, tym obiektywem i kolejne:

http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=730113 to zrobione w warunkach 2,8 i 1/15
                            D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• thorin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1990

kurcze K2_verti, to ostatnie zdjecie wyglada cokolwiek smakowicie, czekam z niecierpliwoscia na wiecej fotek pozdrawiam...

Komentarz

Pracuję...