View Full Version : Duże transfery forum - ograniczenia ?!

hazan
02-08-2004, 19:56
Ponieważ forum osiąga coraz większe transfery ok 10GB /miesiac dlatego w celu zoptymalizowania ich (troche brakuje funduszy na doplacanie) planuje wdrożyć dwa pomysły które chciałbym żebyście przemyśleli :

- zablokowanie albumu i zostawienei jedynie na konkursy - pomysl mniej drastyczny.
- wywalenie portalu (nie wiem jak wiele osób tam zagląda ? )
- zablokowanie forum do przegladania dla niezarejestrowanych - pomysl bardziej drastyczny ale za to podejrzewam ze bardzo efektywny - na pewno zminiejszy znacznie transfer.

Moze wy macie jeszcze jakies propozycje ? jakie sa wasze opinie na w/w pomysły ?

Jarbas
02-08-2004, 20:19
Sam tekst nie generuje tyle kb co grafika. Wywalić zdjęcia z postów.. pozwolić na linkowanie na innych serwisach. Najwięcej dokłada do pieca grafika. Galeria dobry pomysł. Myślę, że za jakiś czas transfer będzie coraz większy gdyż forum się rozwija, pojawia się coraz więcej osób.... i coraz więcej jest do klikania....
Problem transferu przerabiałem :D na własnej skórze :D

hazan
02-08-2004, 20:27
Sam tekst nie generuje tyle kb co grafika. Wywalić zdjęcia z postów.. pozwolić na linkowanie na innych serwisach. Najwięcej dokłada do pieca grafika. Galeria dobry pomysł. Myślę, że za jakiś czas transfer będzie coraz większy gdyż forum się rozwija, pojawia się coraz więcej osób.... i coraz więcej jest do klikania....
Problem transferu przerabiałem :D na własnej skórze :D

No tak ale niezarejestrowani jesli tylko przegladaja forum - to za kazdym przeladowaniem tez jest tego troche (forum to niestety nie nalezy do oszczednych jesli chodzi o transfer)

Zastanawiam sie czy zamkniecie forum dla niezarejestrowanych jest takim wielki bledem ?

Jarbas
02-08-2004, 20:35
Porejestrują się i na to samo wyjdzie :roll:

hazan
02-08-2004, 21:36
Porejestrują się i na to samo wyjdzie :roll:
Tak ale przynajmniej beda zarejestrowani - i moze cos beda pisac a nie tylko czytac:)

Jarbas
02-08-2004, 22:17
Pisząc naprodukują materiału do jeszcze większego transferu :)
Może ograniczyć ilość postów na tydzień?

hazan
02-08-2004, 22:23
Pisząc naprodukują materiału do jeszcze większego transferu :)
Może ograniczyć ilość postów na tydzień?

Chodzi mi o to zeby forum sie rozwijalo - chce rowniez zeby bylo wiecej userow itp - to normalne - nie chce natomiast ponosic koszto dla niezarejestrowanych userow poniewaz oni nie sa użytkownikami tego forum.

Mysle ze sprawdze wszystkie metody - ale tez na forum przema pisza ze dobrym roziwazaniem jest blokada forum dla niezarejestrowanych.

JaW
02-08-2004, 23:24
Są serwery bez ograniczeń transferu miesięcznego, 50 albo 100MB miejsca - chyba wystarczy? Cena za 100MB wynosi 250zł/miesiac. Zobacz tutaj. (http://www.tpi.pl/index.php?page=oferta/internetbiznes/biznes) Wszelkie ograniczenia w rozwoju forum mogą zatrzymac jego rozwoj, to takie eksperymentowanie na zywym organizmie - ryzyko.

hazan
02-08-2004, 23:26
Cena za 100MB wynosi 250zł/miesiac

A skad ja mam brać taka kase ? :shock: na wlasne hobby ?

JaW
02-08-2004, 23:33

Moze więc początkowe pytanie było niewlasciwe? Zamiast: jak ograniczyc transfery nalezaloby zapytac forumowiczów: skąd wziac kase na dobre konto bez limitu miesiecznego?

Czacha
02-08-2004, 23:58
mysle ze jak 10 osob przesle po te 10zl to juz bedzie cos...

a co do pomyslow - wywal portal.. raczej zbedny..
a i galeria moze isc rowniez w odstawke IMO

zas koniecznosc logowania - czemu by nie.. :)

muflon
03-08-2004, 00:12
Zablokowanie "lokalnej" grafiki to jest jakiś pomysł.. jednak w sumie to ten HTML generowany przez phpBB jest na tyle spuchnięty, że może się równać z niejednym obrazkiem :) Poza tym wydaje mi się, że główną rzeczą generującą ruch jest jednak tekst - tu naprawdę udało się zgromadzić sporo przydatnych informacji :) a galerie są tylko dodatkiem do merytorycznej wartości.

Forum tylko dla zarejestrowanych - ja byłbym za, ale z dokładnością do dwóch rzeczy: w tej chwili można łatwo podać linka w wątku np. na pl.rec.foto.cyfrowa który dotyczy czegoś co tu wałkowaliśmy (albo koledze który ma dylematy). Druga rzecz - nie wiem czy Ci zależy na tym żeby Google indeksowały zawartość forum. Jeżeli tak - no to sprawa oczywista.

Pomysł ze zrzutką po parę złotych jak najbardziej popieram.

hazan
03-08-2004, 00:40

Moze więc początkowe pytanie było niewlasciwe? Zamiast: jak ograniczyc transfery nalezaloby zapytac forumowiczów: skąd wziac kase na dobre konto bez limitu miesiecznego?

Wiesz troche nie wieze w konta bez ograniczeń transferu - swojego czasu szukalem sponsora na www.post-nuke.pl i szczesliwie znalazlem ale zaden profesjonalny hosting nie mial opcji z nieograniczonym transferem.

piotrkula
03-08-2004, 01:06
mi najbardzie podoba sie pomysl zbiorki kasy na "transfer",zamiast wylaczania galerii czy portalu, lub tez koniecznosci logowania, mysle ze czesc osob moze to odstraszyc od forum, tzn zanim ktos sie zarejestruje lubi "przekartkowac" co sie na danym forum znajduje i czy w ogole warto.
jak przesles konto bede pierwszy ktory ci przesle pieniazki, mysle ze znajdzie sie wiecej osob ktore zrobia to samo :!:

santiblue
03-08-2004, 01:18
Zrób demokratycznie. Ankieta z różnymi możliwościami i wybierzesz powiedzmy 2 na które najwięcej osób zagłosowało.

hazan
03-08-2004, 01:21
Zrób demokratycznie. Ankieta z różnymi możliwościami i wybierzesz powiedzmy 2 na które najwięcej osób zagłosowało.

Niestety ale ten wybor nie bedzie demokratyczny :)

Tomasz Golinski
03-08-2004, 01:51
Jakie to niepostępowe, kierować się rozsądkiem, a nie wynikami głosowania ;)

Zgodze się z piotrkula, że niezarejestrowani powinni móc przegladać forum. Album i portal osobiście wydają mi się zbędne. Ponadto byłbym skłonny do organiczania wodotrysków samego forum (nie wiem, na ile się da) -> jakieś żarówki pod nickiem, własny awatar na górze, przyciski z ikonami, strona na wczytywanie... Ponadto zgadzam się z Muflonem, obejrzałem kod stronki i rzeczywiście phpBB nieźle go rozdyma, ale tak pewnie musi być.

Zauważyłem w dziale "statystyka", że jest opcja "kompresja gzip". Może warto włączyć? Może pomóc na ten przehtmlowany tekst.

Możnaby również zalecać użytkownikom, żeby nie cytowali tak namiętnie całych wiadomości, gdyż tworzy się sporo nadmiarowych bajtów.

hazan
03-08-2004, 02:29
Jakie to niepostępowe, kierować się rozsądkiem, a nie wynikami głosowania ;)

Zgodze się z piotrkula, że niezarejestrowani powinni móc przegladać forum. Album i portal osobiście wydają mi się zbędne. Ponadto byłbym skłonny do organiczania wodotrysków samego forum (nie wiem, na ile się da) -> jakieś żarówki pod nickiem, własny awatar na górze, przyciski z ikonami, strona na wczytywanie... Ponadto zgadzam się z Muflonem, obejrzałem kod stronki i rzeczywiście phpBB nieźle go rozdyma, ale tak pewnie musi być.

Zauważyłem w dziale "statystyka", że jest opcja "kompresja gzip". Może warto włączyć? Może pomóc na ten przehtmlowany tekst.

Możnaby również zalecać użytkownikom, żeby nie cytowali tak namiętnie całych wiadomości, gdyż tworzy się sporo nadmiarowych bajtów.

Wiesz znaczki ikonki to drobiazgi - ja mysle o tym jak na forum bedzie przybywac 3tys postow miesiecznie lub wiecje mam nadziej :) - tak naprawde to jeszcze pobadam rozne techniki - nie bede sie z niczym spieszyl.

Zaczne od albumów.

santiblue
03-08-2004, 02:39

Niestety ale ten wybor nie bedzie demokratyczny :)

A no to chyba ze tak:)
Wywalic galerie, wywalic ulubione emotikony Viteza;) Forum tylko dla zarejestrowanych. Amen

piotrkula
03-08-2004, 04:21
pytanko: jaki mamy teraz limit transferu? moze by mis ie udalo znalezc server na ktory np mozna by bylo galerie i portal wrzucic, limit na serverze bylby 200G na miesiac, ale nie wiem jakie transfery bylyby do polski.
probe mozna wykonac.

[ Dodano: 2 Sierpień 2004 ]
dodam ze miejsca na serwerze byloby do 1G

wrzucam dwa zdjecia do sprawdzenia transferu:
http://adam.ipfusion.com/images/kula/Kacper_w_wannie_1_male.jpg - ok 80k
http://adam.ipfusion.com/images/kula/Kacper_w_wannie_1_g.jpg -2M

to nie sa zdjecia do oceny :mrgreen: , tylko do testu transferu, zeb sie zaden nie odwazyl komentowac :!: :!: :!:

santiblue
03-08-2004, 09:01
U mnie transfer od Ciebie smiga na poziomie 90kb/s

hazan
03-08-2004, 10:14
pytanko: jaki mamy teraz limit transferu? moze by mis ie udalo znalezc server na ktory np mozna by bylo galerie i portal wrzucic, limit na serverze bylby 200G na miesiac, ale nie wiem jakie transfery bylyby do polski.
probe mozna wykonac.

dodam ze miejsca na serwerze byloby do 1G

wrzucam dwa zdjecia do sprawdzenia transferu:
http://adam.ipfusion.com/images/kula/Kacper_w_wannie_1_male.jpg - ok 80k
http://adam.ipfusion.com/images/kula/Kacper_w_wannie_1_g.jpg -2M

to nie sa zdjecia do oceny :mrgreen: , tylko do testu transferu, zeb sie zaden nie odwazyl komentowac :!: :!: :!:

Narazie mam wykupione na pół roku więc nie bardzo bym chciał się przenosić bo bez forum nie wykorzystam tego co mam czyli 10GB / miesiac

Aszu
03-08-2004, 11:27
Hazan, nie powinieneś wyłączać opcji przeglądania forum przez gości.
Owszem, generują oni wokół siebie całkiem spory ruch, ale to sa potencjalni zarejestrowani uzytkownicy, a to dzięki nim forum sie rozwija.
Jesli wejdzie taki NN - gość i zanim co kolwiek zobaczy - będzie musiał się zarejestrować, to odejdzie.

Co do galerii, to proponuje zostawić ją tylko na konkursy.
Każdy kto jest na forum ma gdzieś swoja stronę z fotami, umieszczoną pod znaczkiem WWW. Starczy. Ograniczysz ruch i rozmiar forum.

hazan
03-08-2004, 11:30
Hazan, nie powinieneś wyłączać opcji przeglądania forum przez gości.
Owszem, generują oni wokół siebie całkiem spory ruch, ale to sa potencjalni zarejestrowani uzytkownicy, a to dzięki nim forum sie rozwija.
Jesli wejdzie taki NN - gość i zanim co kolwiek zobaczy - będzie musiał się zarejestrować, to odejdzie.

Co do galerii, to proponuje zostawić ją tylko na konkursy.
Każdy kto jest na forum ma gdzieś swoja stronę z fotami, umieszczoną pod znaczkiem WWW. Starczy. Ograniczysz ruch i rozmiar forum.

TAk tez planowalem - nie chciałem od razu drastycznych posunięci - mam nadziej ze to pomoze.

Czacha
03-08-2004, 12:41
to moze te konkursy zrobic deczko ambitniejsze.. bo na "zapalke" to chyba szkoda miejsca..

hazan
03-08-2004, 13:01
to moze te konkursy zrobic deczko ambitniejsze.. bo na "zapalke" to chyba szkoda miejsca..

W konkursie nie chodzi o ambicje a o ciekawy pomsyl - a jak na razie nawalu zdjec nie ma wiec przezyje.

Tomasz Golinski
03-08-2004, 14:50
Przeglądając tą stronę dochodzę do wniosku, że dużo dałoby jednak wywalenie cytowania.
Koło 20-30% tekstu to cytaty, a ponadto są one opakowane dużą ilością html-a. A przydatne tak rzeczywiście to nie są, przecież czytanie tego samego dwa razy nic nie daje.

Co do ikonek. Tekst tej strony zajmuje 90kb. ikonki 25kb (bez przegladarek i OSów) + 70kb na logo+30kb na skrypty+10kb na awatary oraz 8kb na style. Moja przeglądarka sprawia wrażenie, jakby za każdym razem to przeładowywała, więc są to ilości nietrywialne. Gdyby zmniejszyć ikonki, wywalić skrypty, zmniejszyć logo to zysk już mógłby być spory. Może też jakiś skromny styl?

[ Dodano: 03-08-2004 ]
Trochę bardziej drastyczne -> możnaby wywalić okienko szybkiej odpowiedzi. Trudno wyczuć czy zmniejszy, czy zwiększy transfer, ale raczej zmniejszy, gdyż postów jest dużo mniej niż wyświetleń.

JaW
03-08-2004, 15:09
Wiesz troche nie wieze w konta bez ograniczeń transferu - swojego czasu szukalem sponsora na www.post-nuke.pl i szczesliwie znalazlem ale zaden profesjonalny hosting nie mial opcji z nieograniczonym transferem.

No coż - nic prostszego jak zadzwonic i zapytac. Zakladalem niedawno takie konto: 100MB za 250 zł/mies, bez zadnych limitów. Placisz, dostajesz fakture i regulamin. Mysle, ze nie byloby problemu z zebraniem takiej kasy wsrod forumowiczow a problem bylby rozwiazany.
Galerie mozna wyciac, bo i tak nie beda sie cieszyc powodzeniem, ale bez sensu jest patrzyc z przerazeniem jak wzrasta aktywnosc uzytkownikow - tym nalezy sie cieszyc. I nawet konto z limitem 50 GB/mies bedzie tylko półśrodkiem. A kiedy zrobi się 10 000 forumowiczow, to Canon Europa grzecznie poprosi o umieszczenie swojej reklamy na forum płacąc za to grubą kase, i wszyscy beda żyli długo i szczęśliwie :D

[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 1:19 pm ]
Ale to przeciez taka idea konkursu... Ty bys chciał od razu przejsc do aktów albo reportazu z Iraku, a mnie sie bardzo spodobał pomysł pokazywania zwykłych przedmiotów w niecodzienny sposób. Pobudza wyobraznie, pomysłowosc, kreatywnosc... i nie dyskryminuje uzytkownikow tanszych aparatów wobec posiadaczy wypasionych lustrzanek.
Czekam na fotke zapałki made by Czacha i z radoscia ocenie najwyzej, jesli bedzie na to zaslugiwała. 8)

hazan
03-08-2004, 15:45
A kiedy zrobi się 10 000 forumowiczow, to Canon Europa grzecznie poprosi o umieszczenie swojej reklamy na forum płacąc za to grubą kase, i wszyscy beda żyli długo i szczęśliwie

Mam nadziej ze sie doczekam takiej chwili :)
Co do składki 250 PLN / miesiac to nie wieze ze sie uda zebrac - moze na pierwszy miesiac tak ale nastepen ?

JaW
03-08-2004, 16:00
A kiedy zrobi się 10 000 forumowiczow, to Canon Europa grzecznie poprosi o umieszczenie swojej reklamy na forum płacąc za to grubą kase, i wszyscy beda żyli długo i szczęśliwie

Mam nadziej ze sie doczekam takiej chwili :)
Co do składki 250 PLN / miesiac to nie wieze ze sie uda zebrac - moze na pierwszy miesiac tak ale nastepen ?

Juz jest ponad 600 forumowiczow. Niechby 100 zdecydowalo sie placic skladkę (mozna to zbadac za pomocą ankiety). Wysokosc zrzuty - niewiele, moze np 10 zł/kwartał, co daje w sumie 1000 zł. Z tego wydajesz 3 x 250 zł na konto 100MB, a pozostałą kase przeznaczasz na nagrody w konkursach, moze jakies reklamy CanonBoard na innych stronach albo zapraszasz forumowiczów do knajpy. Oczywiscie nalezy pomyslec nad jakims wyróżnieniem forumowiczów płacących składki, ale nie ograniczac w zaden sposób forumowiczów niepłacących.

santiblue
03-08-2004, 16:13
A ja sie obawiam ze jak zacznie sie placic to zaczna sie problemy i duzo osob bedzie Hazanowi na rece patrzyc i sie czepiac na co kasa idzie. Nie to ze nie chce palcic. Bo z checia zaplace skladke. NIe ma problemu. Ale to doswiadczenie z innych forum i innych klubow. Gdzie kasa sie zaczyna zaczynaja sie klotnie.
I tu sie wstrzymam od glosu czy wprowadzic oplaty czy nie. Wiem i rozumiem ze Hazanowi bedzie latwiej bo z jakiej racji ma ze swoich pieniedzy wszystko utrzymywac a koszta rosna. Ale problemiki z niektorymi urzytkownikami tez beda.

muflon
03-08-2004, 16:22
A ja sie obawiam ze jak zacznie sie placic to zaczna sie problemy i duzo osob bedzie Hazanowi na rece patrzyc i sie czepiac na co kasa idzie. Nie to ze nie chce palcic. Bo z checia zaplace skladke. NIe ma problemu. Ale to doswiadczenie z innych forum i innych klubow. Gdzie kasa sie zaczyna zaczynaja sie klotnie.
Tu masz rację - też widywałem takie przepychanki. No ale może mozna temu w prosty sposób zaradzić - definiując pieniądze jako "całkowicie dobrowolną i niezobowiązującą zrzutkę na piwo dla admina/zabawki dla jego dzieci, czy też co innego co tam sobie uzna za stosowne" :)

santiblue
03-08-2004, 16:34
I zaplaci tylko pare osob :]

DoMiNiQuE
03-08-2004, 16:44
hmmm to moze niech Hazan wprowdzi podatek od wartosci podanego sprzetu w stopce, np 1%/miesiac ?? :mrgreen:

Czacha
03-08-2004, 17:35
oki... moge po zlotowce dawac na sklade i co tydzien :D

co do wywalania szybkiej odpowiedzi itp.. bez przesady.. to bardzo fajna funkcja..
IMO powinien zniknac portal oraz galeria.. no juz niech zostanie ta konkursowa.. ale tez jakies ograniczenie co do wielkosci pliku..

avatary sa na wszystkich forach i nikt nigdy nie nazekal ze duzo zajmuja.. wiec nie przesadzajmy Tomku :)

wogle mam zdanie iz forum mozna by udchodzic z bajerow ktore sa malo przydatne - czyli okienko ladowania strony, te wszystkie informacie o przegladarkach, podobnie jak szybkie cytowanie selektywne i jakies tam inne pierdoolki ... jak np. wygasniecie watku za iles tam dni... na co to komu.. ?

mozna wywalic to co pojawia sie u gory po prawej.. czyli avatar.. przeciez kazdy wie jaki ma ;-)

doskonale bysmy sobie radzili gdyby forum stalo na czystym szablonie + skorka kolorystyczna.. jedna... i tyle.. bez zadnych udziwnien...

Tomasz Golinski
03-08-2004, 17:39
Czacha, ja mówiłem o tym awatarku na górze. Każdy swój powinien zatrzymać. A pod resztą twojej wypowiedzi podpisuję się całkowicie.

MichałJ
03-08-2004, 17:44
wogle mam zdanie iz forum mozna by udchodzic z bajerow ktore sa malo przydatne
Muszę przyznać, że nie jedno forum widziałem ale to jest bardzo mocno rozbudowane - może właśnie za mocno :?:
W forum ważne jest to co jest pisane a nie to jak mocno rozbudowane - więc śmiało kasować co się da :)

P.S.
No i jak forum tylko Canona to kolorystyka czerwono/biała - jak Canona :D

muflon
03-08-2004, 17:55
wogle mam zdanie iz forum mozna by udchodzic z bajerow ktore sa malo przydatne - czyli okienko ladowania strony, te wszystkie informacie o przegladarkach, podobnie jak szybkie cytowanie selektywne i jakies tam inne pierdoolki ... jak np. wygasniecie watku za iles tam dni... na co to komu.. ?
Taktaktak, koniecznie wywalić tą tonę javascriptu! Ja to czasem muszę przeglądać starym Netscapem na Solarisie.

Tomasz Golinski
03-08-2004, 17:58
Muflon, ja się rejestrowałem spod Lynxa :twisted:

DoMiNiQuE
03-08-2004, 18:00
Muflon, ja się rejestrowałem spod Lynxa :twisted:

hehe ale galerii foto to chyba pod Lynx'em nie ogladasz ?? :mrgreen:

Tomasz Golinski
03-08-2004, 18:01
Właśnie spostrzegłem: Strona wygenerowana w 0.86 sekundy. Zapytań do SQL: 230. Po co to komu? z 30bajtów razy 200 odsłon tej strony razy ilość topików ;) Ziarnko do ziarnka.

piotrkula
03-08-2004, 18:17
Narazie mam wykupione na pół roku więc nie bardzo bym chciał się przenosić bo bez forum nie wykorzystam tego co mam czyli 10GB / miesiac

to jak nie chcesz tylko galerii, to przenies cale forum ze wszytskim, limit 1G pojemnosci i 200G transferu chba na jakis (dlugi czas wystarcza), poza tym to nie sa granice mozliwosci, kumpel udostepnia mala czesc tego co server moze , (limit transferu 1500G, pojemnosci nie zanam ale 1G na dlugo powinno wystarczyc).
mozemy to zrobic po tym polrocznym okresie ktory juz masz wykupiony.

Tomasz Golinski
03-08-2004, 18:18
Dominique, wyobraz sobie, ze nie ;) Ale i tak cale forum wyglada smiesznie.

[ Dodano: 03-08-2004 ]
Ooo, forum nie ma ikonki na lynxa. Jak wesolo. Ciekawe czy mialoby na mosaica...

hazan
03-08-2004, 18:36
Odpowiem na wszystko w sktórcie.
Modyfikacja by przemo zawiera bardzo sporo dodatkow - jedne przydatne drugie nie - lecz one w wiekszosci sa wylaczone i nie generuja transferu.

Wszystkie wasze propozycje w stylu wuwalenia javy, szybkiej odpowiedzi (choc nie wie jak to moze generowac wiekszy transfer ) czy modyfikacji jakich czesci forum sa dla mnie nie wykkonalne dlatego ze :
- nie znam tak dobrze php
- nie chce mieszac w kodzie - bo jak przyjdzie aktualizajca (ktore sa dosc czesto ) to sie wszystko wysypie - jestem za kozystaniem ze standardu i konfiguracji.

W plana mam najpier wylaczyc almumy - co tez dzis zrobie (tylko dam chwile zeby wszyscy zainteresowani sie wypowiedzieli)

Co do zmiany serwera to - opcja ta wchodzi oczywiscie w gre - ale jest to duze zamieszanie poniewaz na razie mam jeszce oplacone 0,5 roku .

Sprawa zbiorki pieniedzy jest w symie do przemyslenia - ale boeje sie tez klimatu jaki spowoduje zbieranie pieniedzy - oczywiscie dosc latwo jest sie rozliczyc i opublikowac dowoy przelewow ale ... zawsze ktos sie znajdzie.

No i na koniec dodam - ze moim celem jest rozwijanie tego forum a optymalizacje jakie chcialbym zrobic musza byc jak najmniej dokuczliwe dla jego urzytkownikow.

na koniec oto porady z jednego z interentowych automatow do sprawdzania tranferu strony

TOTAL_OBJECTS - Warning! The total number of objects on this page is 19 - consider reducing this to a more reasonable number. Combine, refine, and optimize your external objects. Replace graphic rollovers with CSS rollovers to speed display and minimize HTTP requests.
TOTAL_IMAGES - Warning! The total number of images on this page is 17 , consider reducing this to a more reasonable number. Combine, refine, and optimize your graphics. Replace graphic rollovers with CSS rollovers to speed display and minimize HTTP requests.
TOTAL_SIZE - Warning! The total size of this page is 123041 bytes, which will load in 24.52 seconds on a 56Kbps modem. Consider reducing total page size to less than 30K to achieve sub eight second response times on 56K connections. Pages over 100K exceed most attention thresholds at 56Kbps, even with feedback. Consider contacting us about our optimization services.
TOTAL_SCRIPT - Congratulations, the total number of external script files on this page is 1 . External scripts are less reliably cached than CSS files so consider combining scripts into one, or even embedding them into high-traffic pages.
HTML_SIZE - Caution. The total size of this HTML file is 75491 bytes, which is above 20K but below 100K. With a 10K ad and a logo this means that your page will load in over 8.6 seconds. Consider optimizing your HTML and eliminating unnecessary features. To give your users feedback, consider layering your page or using positioning to display useful content within the first two seconds.
IMAGES_SIZE - Caution. The total size of all your images is 21182 bytes, which exceeds 15K. Consider optimizing and creatively cropping your images, and combining them where appropriate. Even better, replace graphic text and form controls with styled text to eliminate unnecessary HTTP requests. Ideally each image should be less than 1160 bytes, to easily fit into one TCP-IP packet.
SCRIPT_SIZE - Warning! The total size of your scripts is 26368 bytes, which is over 4K. Consider optimizing your scripts for size, combining them, and using compression where appropsiate for any scripts placed in the HEAD of your documents.

Tomasz Golinski
03-08-2004, 18:44
Szybka odpowiedz generuje ruch, bo to spory kawalek kodu doklejany do kazdej strony. A przeciez nie wszystkie odslony koncza sie od razu postem. Ale skoro sie nie da, to trudno. A co z ta kompresja gzip? To tylko na serwerze?

hazan
03-08-2004, 18:48
Szybka odpowiedz generuje ruch, bo to spory kawalek kodu doklejany do kazdej strony. A przeciez nie wszystkie odslony koncza sie od razu postem. Ale skoro sie nie da, to trudno. A co z ta kompresja gzip? To tylko na serwerze?

Nie wiem czy jest to bezpieczna operacja wlaczyc kompresje na juz dzialajacym forum - jeszcze sprawdze - ale z tego co wiem to kompresja ma wplyw na wielkosc bazy a chyba nie na transfer.

Co do samych gadzetow - to tez nie ma co przesadzac pusty ekran z ramka to nie jest na pewno cos co generuje duzy trnasfer :)

muflon
03-08-2004, 18:51
Sprawa zbiorki pieniedzy jest w symie do przemyslenia - ale boeje sie tez klimatu jaki spowoduje zbieranie pieniedzy - oczywiscie dosc latwo jest sie rozliczyc i opublikowac dowoy przelewow ale ... zawsze ktos sie znajdzie.
Wręcz przeciwnie! Niech zbiórka będzie anonimowa - kto "się poczuwa", to się dołoży, a kto nie.. to będzie musiał się z tym gryźć do końca życia a potem diabli w kotle smoły mu wytłumaczą ;-) A podziękować możesz prywatnie.

[ Dodano: 03-08-2004, 17:53 ]
Nie wiem czy jest to bezpieczna operacja wlaczyc kompresje na juz dzialajacym forum - jeszcze sprawdze - ale z tego co wiem to kompresja ma wplyw na wielkosc bazy a chyba nie na transfer.
Tomkowi chodziło chyba o kompresję gzip na poziomie HTTP - chyba wszystkie przeglądarki to teraz obsługują i to może rzeczywiście zmniejszyć ruch - zwłaszcza, że sporo jest nie-grafiki.

Czacha
03-08-2004, 19:06
hazan, wlaczaj bez obaw..

Vitez
03-08-2004, 19:18
- zablokowanie albumu i zostawienei jedynie na konkursy - pomysl mniej drastyczny.

Vote yes (nie uzywam, nie zagladalem, tylko przy konkursie zajrzalem do albumow po raz pierwszy od dluuugieeego czasu).

- wywalenie portalu (nie wiem jak wiele osób tam zagląda ? )
Vote yes (ze dwa razy tam zajrzalem od czasu powstania forum :roll: )

- zablokowanie forum do przegladania dla niezarejestrowanych - pomysl bardziej drastyczny ale za to podejrzewam ze bardzo efektywny - na pewno zminiejszy znacznie transfer.

Vote no - nie zamykajmy sie w getcie. Kazdy niezarejestrowany to potencjalny zarejestrowany, a zmuszanie do rejestrowania to zly chwyt psychologiczny.

Moze wy macie jeszcze jakies propozycje ? jakie sa wasze opinie na w/w pomysły ?

Dobrowolna, anonimowa i tajna skladka. Kto ufa adminowi i chce pomoc ten wplaci. Mozesz ogloszenie dac ze dane do wplaty (konto itp) podajesz na PM i tyle.
Zadnego pozniejszego rozliczania, ewentualnie mozesz krzyknac "w tym miesiacu wystarczy - na razie nie wplacajcie" (zalezy od twojej uczciwosci :mrgreen: ).
Zadnego wyrozniania wplacajacych, deklarowania sie czy chwaleni uzytkownikow w stylu "ja wplacilem, a wy?" , zadnego wytykania sobie jak male dzieci kto wplacil kto nie, dzielenia na lepszych czy gorszych, zadnego publikowania listy wplacajacych bo pozniej zaczna sie teksty z gatunku "place to wymagam" i jakies niestosowne wymagania od placacych mozesz dostawac ewentualnie inne prosby o rozliczenia.
Rowniez z punktu widzenia skarbowego itp rozliczen taka skladka jest najlepsza jako zwykla darowizna a nie jakas zrzutka fundacyjna, zapomoga czy cos ;) .
Dobrowolna, wiec jak ktos wplaci a bedzie potem cos wymagal to mozesz mu powiedziec : "przed wplaceniem wiedziales ze to dobrowolne wiec nie wymagaj".

Poza tym odchudzaj jak mozesz, ale np proponowane przez Tomka wywalenie cytowania to bardzo zly pomysl - ciezko byloby sie wtedy orientowac komu i w jakiej sprawie dana osoba odpowiada w watku.
Rowniez odnoszenie sie do konkretnych punktow wypowiedzi (jak ja powyzej robie kilkoma quotami) byloby niemozliwe i utrudnialoby zrozumienie.

Jeszcze co do ewentualnej skladki - jesli juz placic to za konto bez limitow miesiecznych, tak wiec jesli poprosisz o skladke dobrowolna to dopiero po przeniesieniu na serwer bez takich limitow (np propozycja JaW-a).

muflon
03-08-2004, 19:22
Ciach cytat, bo bajtów szkoda :)
Jeszcze co do ewentualnej skladki - jesli juz placic to za konto bez limitow miesiecznych, tak wiec jesli poprosisz o skladke dobrowolna to dopiero po przeniesieniu na serwer bez takich limitow (np propozycja JaW-a).
Zgadzam się ze wszystkim z wyjątkiem powyższego. Jeżeli zrzutka wystarczy do utrzymania forum w obecnym miejscu, to szkoda Hazana (i pewnie nie tylko) pracy.

Tomasz Golinski
03-08-2004, 19:24
Vitez, cytowanie używane z umiarem jest ok, ale gdy cytuje się całą wypowiedź, to wydaje mi się zbędne. Np. gdybym ja przed tym tekstem zacytował cały twój post :) . Często wystarczy rozpoczęcie postu od nicka osoby, do której się zwracasz.

Vitez
03-08-2004, 19:45
Ciach cytat, bo bajtów szkoda :)
Zgadzam się ze wszystkim z wyjątkiem powyższego. Jeżeli zrzutka wystarczy do utrzymania forum w obecnym miejscu, to szkoda Hazana (i pewnie nie tylko) pracy.

Ja stosuje zasade "place i wymagam" ;) . Jesli placic za cos to lepiej by bylo to lepsze niz gorsze. Dlatego lepiej placic za konto bez ograniczen niz za konto z ograniczeniami :roll:

Vitez, cytowanie używane z umiarem jest ok, ale gdy cytuje się całą wypowiedź, to wydaje mi się zbędne. Np. gdybym ja przed tym tekstem zacytował cały twój post :) . Często wystarczy rozpoczęcie postu od nicka osoby, do której się zwracasz.

Cytowanie jest bardzo przydatnym i potrzebnym do dobrego zrozumienia, odnoszenia sie do czyjejs wypowiedzi. Osob ktore nie umieja cytowac jest niewielka ilosc, tak samo jak cytatow calych postow. Jest to na tyle niewielka ilosc ze nie ma powodu by "karac" pozostalych uzytkonikow za nich psujac wygode korzystania z forum poprzez zlikwidowanie mozliwosci cytowania - to nie jest sposob na nauczenie ludzi poprawnego cytowania :roll: .
Lepsza cierpliwa edukacja niz radykalne zasady "bo tworzy sie za duzy ruch" - gdy przesadne cytowanie jest marginalnym zjawiskiem.

hazan
03-08-2004, 19:48

Dobra ludziska nie popadajmy w paranoje z tymi ograniczeniami.
Jak bedzie trzeba to wierze ze wspolnie cos wymyslimy na razie wywalilem album - wywale portal i zobaczymy za miesiac jak sie sytuacjia przedstawia.

Proponuje EOT - do nastpnego miesiaca

hazan
03-08-2004, 19:50
Tomkowi chodziło chyba o kompresję gzip na poziomie HTTP - chyba wszystkie przeglądarki to teraz obsługują i to może rzeczywiście zmniejszyć ruch - zwłaszcza, że sporo jest nie-grafiki.

Tutaj prosze o wtajemniczenie w temat ?

Tomasz Golinski
03-08-2004, 19:52
Vitez, co do cytowania to nie jestem pewien. Np. Twoje cytaty w ostatniej wiadomości możnaby łatwo i oszczędnie zastąpić tylko nickiem osoby, do której się zwracasz. A już Twój pierwszy cytat to wybitnie przykład złego cytowania. Po co to zagnieżdżenie?

hazan
03-08-2004, 19:54
Vitez, co do cytowania to nie jestem pewien. Np. Twoje cytaty w ostatniej wiadomości możnaby łatwo i oszczędnie zastąpić tylko nickiem osoby, do której się zwracasz. A już Twój pierwszy cytat to wybitnie przykład złego cytowania. Po co to zagnieżdżenie?

Litosci - ta dyskusja nie jest na temat poprawnego badz nie cytowania !!

Tomasz Golinski
03-08-2004, 19:55
hazan, jeśli chodzi o gzip, to sam tylko zgaduje. Może Muflon wie więcej. Chodzi o to, że serwer wysyła skompresowaną treść strony i przeglądarka to odkompresowuje. Wszystkie skrypty itd. bardzo istotnie się zmniejszą. Nie wiem, jak to włączyć, bo to raczej nie jest tamten gzip, o którym mówiłem (pewnie rzeczywiście pakuje bazę). Przypuszczam, że to musi być opcja serwera http.

muflon
03-08-2004, 20:08
hazan, jeśli chodzi o gzip, to sam tylko zgaduje. Może Muflon wie więcej
Forum obsługuje Apache 2.x, w którym mod_deflate powinien być "z buta". Kilka linków:
http://httpd.apache.org/docs-2.0/mod/mod_deflate.html
http://webcompression.org/deflate-compress.html

Ogólnie idea jest mniej więcej taka:

- przeglądarka wysyłając request HTTP zaznacza, że np. Accept-Encoding: gzip, deflated albo jeszcze coś innego
- serwer wiedząc to, odsyła jej stronę skompresowaną

Można to ładnie konfigurować, np. żeby serwer nie męczył się gzipując jpegi :)

Ja z Apache 2.x nie miałem jeszcze dużo do czynienia, także z pamięci nie powiem dokładnie co i jak. Wiem że w 1.3.x też coś takiego było, ale chyba nie by default.

hazan
03-08-2004, 21:59
hazan, jeśli chodzi o gzip, to sam tylko zgaduje. Może Muflon wie więcej
Forum obsługuje Apache 2.x, w którym mod_deflate powinien być "z buta". Kilka linków:
http://httpd.apache.org/docs-2.0/mod/mod_deflate.html
http://webcompression.org/deflate-compress.html

Ogólnie idea jest mniej więcej taka:

- przeglądarka wysyłając request HTTP zaznacza, że np. Accept-Encoding: gzip, deflated albo jeszcze coś innego
- serwer wiedząc to, odsyła jej stronę skompresowaną

Można to ładnie konfigurować, np. żeby serwer nie męczył się gzipując jpegi :)

Ja z Apache 2.x nie miałem jeszcze dużo do czynienia, także z pamięci nie powiem dokładnie co i jak. Wiem że w 1.3.x też coś takiego było, ale chyba nie by default.

czyli rozumiem ze to sa ustawienia servera na które nie mam zadnego wplywu:)

hazan
05-08-2004, 22:33
Kompresja gzip chyba pomogla :)

3/8/2004
461.94 MB
4/8/2004
179.96 MB

Tomasz Golinski
06-08-2004, 01:01
Jak rozumiem, te liczby to dzienny transfer? Niezle.

Aszu
13-08-2004, 15:30
Transwer dość pokaźny

plluszak
17-08-2004, 12:40

Heh tu nie ma demokracji. Powinienes zrobic tak aby nie dokładac do interesu (zbyt wiele) oto moje rady:
- Usun galerie.
- Wymog rejestracji uwazam za blad. Na wlasnym przykładzie. Dopiero jak sie zorientowalem ze na tym forum jest cos ciekawego sie zarejestrowalem. W innym wypadku nie wiem czy by mi sie chcialo.
- Zaproponuj jakis baner reklamowy: firmom, e-sklepom foto, ksiazki foto itp.

Czacha
17-08-2004, 13:06
baner to chyba najlepsze rozwiazanie - forum jest na tyle duze i czesto odwiedzane, iz mozna sie o to poqsic..

hazan
17-08-2004, 13:34
Transwer dość pokaźny

Transfer zostął zmniejszony o połowe - problem został rozwiazany :)

Czacha
17-08-2004, 14:33
ale moze jednak jakis banerek, zeby za kase z niego domenke bardziej ludzka wyqpic? :)

md0512
17-08-2004, 14:51
Cześć :!:

Bannerki to ostatnia rzecz jaką bym chciał widzieć na tym forum (nie cierpię reklamy). O wiele chętniej zaakceptowałbym składkę w niewielkiej wysokości - na domenę...

Czacha
17-08-2004, 14:56
md0512 , poczepiam sie jeszcze tak przy okazji ;-)
dzieki ze juz nie dajesz tego scrolla.. :D ale tak wogle to nie trzeba pisac w kazdym poscie "czesc" ... do tego z wykrzyknikiem ;-)

JaW
17-08-2004, 15:00
md0512 , poczepiam sie jeszcze tak przy okazji ;-)
dzieki ze juz nie dajesz tego scrolla.. :D ale tak wogle to nie trzeba pisac w kazdym poscie "czesc" ... do tego z wykrzyknikiem ;-)

LOL
Wlasnie za to Cie lubie, Czacha :D

md0512
17-08-2004, 15:05
:!: :!: :!: Cześć :!: :!: :!:

md0512 , poczepiam sie jeszcze tak przy okazji
dzieki ze juz nie dajesz tego scrolla.. ale tak wogle to nie trzeba pisac w kazdym poscie "czesc" ... do tego z wykrzyknikiem

No właśnie... Czepiasz się, oj czepiasz... :lol: . Pisząc posta - witam się z biorącymi udział w dyskusji. Na innym forum mam to latające Cześć i nikt nie marudzi. Cóż, taki mam styl pisania w phpBB i jak dotąd było OK :roll:
No ale nic - Ty tu jesteś szefem, może jakoś od tego Cześć się odzwyczaję... :roll:

Czacha
17-08-2004, 15:07
to raczej prosba osobista, nie z "urzedu" :) mnie to np. drazni.. pomimo ze to grzeczne i wogle ;-) nie wiem jak inni? :)

no dobra.. koniec OT.. sorry Hazan ;-)

hazan
17-08-2004, 15:19
ale moze jednak jakis banerek, zeby za kase z niego domenke bardziej ludzka wyqpic? :)

Płatne banerki to chyba nie ta liga ( ilosc wizyt, odsłon za mała).
Domenę też bym chętnie jakąs zakupił tylko już nie za swoją kasę. :mrgreen:

Tomasz Golinski
17-08-2004, 18:45
Platny bannerek + adblock w netscapie dla md0512 ;)

plluszak
17-08-2004, 20:14

Domeny polskie w Home.pl są od 100zł a .com od 50 zł rocznie. Spokojnie by Ci sie zwrociło z banerka. I nie chodzi o ilosc odsłon tylko o efekt marketingowy ktory w przypadku e-sklepow foto byłby bardzo trafiony. Moglbys nawet zaproponowac banerek grossmanowi z allegro i podobnym rzetelnym sprzedawcom (za kesz + banerek na ich stronie-aukcji co podniesie takze popularnosc forum). No ale to tylko takie moje głosne myslenie.

hazan
17-08-2004, 20:16

Domeny polskie w Home.pl są od 100zł a .com od 50 zł rocznie. Spokojnie by Ci sie zwrociło z banerka. I nie chodzi o ilosc odsłon tylko o efekt marketingowy ktory w przypadku e-sklepow foto byłby bardzo trafiony. Moglbys nawet zaproponowac banerek grossmanowi z allegro i podobnym rzetelnym sprzedawcom (za kesz + banerek na ich stronie-aukcji co podniesie takze popularnosc forum). No ale to tylko takie moje głosne myslenie.

Jesli znasz jakies adresy pod ktore mozna sie zglosic to podaj bo ja szczerze mowiac sie na tym nie znam i nigdy nie szukalem.

plluszak
17-08-2004, 20:30
Rozwiniecie myśli:
Mozna spytac dział marketingu fotojokera. Nie jest to sklep wysyłkowy ale dawac dodatki do prasy lubia czyli w reklame inwestuja. Napisz ze prowadzisz takie i takie forum o takiej i takiej odwiedzalnosci. Potem moglbys powysylac maile do sklepow internetowych ale tych lepszych zeby nie bylo nieprzyjemnosci ze ktos kogos oszuka itp.
Grossman z allegro ma strone aparaty.ua.pl tylko ze teraz ma wakacje. To chyba na allegro nr 1. jezeli chodzi o sprzedaz aparatow. Moglbys także reklamowac szkole fotografowania national geographisc lub jakas ksiazke po uzgodnieniu z wydawca.
Tanie domeny są w firmie home.pl poczytaj szczogóły, nie mam w tym doswiadczenia ale wiem ze ludzie z tego forum (heh ciekawe czy ten co czyta wie o kogo chodzi 8) ) są zadowoleni.
Prawdomodobnie posiadanie lepszej domeny od obecnej (dosyc dziwnej) bedzie plusem w zalawieniu reklamodawcy.

hazan
17-08-2004, 20:49
Rozwiniecie myśli:
Mozna spytac dział marketingu fotojokera. Nie jest to sklep wysyłkowy ale dawac dodatki do prasy lubia czyli w reklame inwestuja. Napisz ze prowadzisz takie i takie forum o takiej i takiej odwiedzalnosci. Potem moglbys powysylac maile do sklepow internetowych ale tych lepszych zeby nie bylo nieprzyjemnosci ze ktos kogos oszuka itp.
Grossman z allegro ma strone aparaty.ua.pl tylko ze teraz ma wakacje. To chyba na allegro nr 1. jezeli chodzi o sprzedaz aparatow. Moglbys także reklamowac szkole fotografowania national geographisc lub jakas ksiazke po uzgodnieniu z wydawca.
Tanie domeny są w firmie home.pl poczytaj szczogóły, nie mam w tym doswiadczenia ale wiem ze ludzie z tego forum (heh ciekawe czy ten co czyta wie o kogo chodzi 8) ) są zadowoleni.
Prawdomodobnie posiadanie lepszej domeny od obecnej (dosyc dziwnej) bedzie plusem w zalawieniu reklamodawcy.

OK - w przypływie wolnego czasu zobacze - ale temat jest raczej cięzki poniewąż jest odsłon forum jest raczej nie za dużo.

Co do domeny i jej zakupu to raczej proces mam przeciwczony - tylko kasy brak :mrgreen:

Czacha
17-08-2004, 22:33
akurat z FJ nie jestem pewien czy wam sie to uda.. ale sprobowac mozna..