Canon 50 F/1,8 + zdjęcia z koncertu...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Canon 50 F/1,8 + zdjęcia z koncertu...

Witam

Pstrykałem ostatnio koncert 50-tką i przeszedłem duże rozczarowanie
    Nie wiem, czy to wina fizyki - w takich warunkach oświetleniowych tak wychodzi - czy wina obiektywu. Wybrałem najostrzejsze zdjęcie:

Paramatry to:
    Tryb: M
    Przysłona:F/3,5
    Czas:1/80
    ISO:400
    Balans: AUTO

Dodam, że po raz kolejny coś nie tak ze zdjęciami w takich warunkach mi wyszło - poprzednio też nie najostrzejsze wyszły. Czy sądzicie że to wina obiektywu?

[email protected]
  • twilight
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 45

Przyczyn moze byc kilka.Po pierwsze to jest bardzo zacne szkielko ale dopiero przy dosc znacznym przymknieciu,jak ono Ci rysuje przy 5,6 -8? Po drugie zdjecie moze byc nieznacznie poruszone,po trzecie-nie masz zalozonego jakiegos kiepskiego filterka ?

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Przeprowadziłem dość szczegółowy test mojej 50-tki przy którym stwierdziłem, że najlepiej ostrzy między 3,5 a 5,6 - tu są "szczyty" ostrości. Przy świetle dziennym wypada naprawdę nieźle - "bije" mojego KIT'a. Filtru nie miałem żadnego założonego. Nie wiem czy CZAS nie był powodem tej nieostrości - być może należałoby zrobić przy 1/100? Sam nie wiem, czy to co widać to wina poruszenia...

[email protected]

Komentarz

• twilight
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 45

Jesli przy swietle dziennym rysuje ok to najprawdopodobniej poruszenie,1/80 to czas graniczny przy ktorym juz mozna sie nie wyrobic.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1709

Hmm... To jakie Twoim zdaniem powinny być parametry ustawienia trybu M w tym wypadku?

[email protected]

Komentarz

• twilight
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 45

Jesli z reki to czas bedzie priorytetem- nie dluzszy niz 1/100 a i tak trzeba zwracac uwage na stabilne trzymanie aparatu.Mysle ze tutaj najlepszym wyjsciem bylby statyw lub chociaz monopod,co znacznie rozszerzyloby pole manewru parametrami ekspozycji.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. Zrobiłem teraz test - podobne warunki oświetleniowe i podobne ustawienia aparatu. Ostry ma być kwiatek. Pierwsze zdjęcie:

Ustawiłem ostrość w punkcie AUTOFOCUSA na środku, ale punkt wyboru ostrości na prawo od środka był na wysokości okna - jasne światło.
              Drugie zdjęcie:

Ustawiłem ostrość w punkcie AUTOFOCUSA na środku, ale punkt wyboru ostrości na prawo był już na wysokości ramki od okna. Zdjęcie wyszło ostre na kwiatku. Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?

Dodam że test na FF/BF wypadł świetnie....
              Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• twilight
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 45

IMO absolutnie niemozliwe,cos mi to wyglada na specyficzne wlasciwosci odwzorowania obrazu przez matryce.To juz nie moje rejony,niech sie wypowiedza Koledzy biegli w cyfrze

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez tomurbanowicz
                  Paramatry to:
                  Czas:1/80
                  IMO poruszone, mi ostatnio poruszone wyszło na kicie @44mm, f/8, 1/125 !!!
                  the silence is deafening

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Zamieszczone przez gietrzy
                    IMO poruszone, mi ostatnio poruszone wyszło na kicie @44mm, f/8, 1/125 !!!
                    toż to musiało byc wydarzenie
                    na jakiej imprezie byłeś? gdzie tyle adrenaliny aplikują?
                    sigpic

Komentarz

• Maciej
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 175

Zgadzam się z przedmówcą - szczególnie u prezenterki widać wyraźnie poruszenie - przy takich zdjęciach i tej ogniskowej konieczny przynajmniej monopod i konkretne oparcie np. o filar czy ściane - sam się wiele razy o tym przekonałem. Zauważyłem też że jak się fotografuje pod wpływem emocji, kiedy się chce uwiecznić chwilę która na nas bardzo oddziałuje to wtedy bardzo łatwo o poruszenie - to nie matryca tylko brak statywu lub monopodu.
                      https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez tomurbanowicz
                        Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. ..... Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?
                        Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle. Nie wiem ile wynosi ta granica - podejrzewam, że coś około 3-4 EV. Poniżej to juz duże kłopoty. Silne źródło swiatła w pobliżu punktu AF to tragedia. AF działa na zasadzie pomiaru kontrastu wiec silne kontrastowe oświetlenie może go ogłupiac.

W takich warunkach to chyba robiłbym wszystko w manualu ze statywu - wolałbym wydłużyć czas do np. 1/30 i przymknąc obiektyw trochę mocniej - to da większą GO. Ostrość TEZ w manualu nawet tylko na skale na obiektywie i tak jest z reguły lepiej niż na AF. Chyba, że ostrzenie AF na jasny kontrastowy punkt i potem szybkie kadrowanie z "zamrożonym" AF.

Janusz

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• twilight
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 45

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle.
                          Zakres dzialania AF w dobrym lustrze to +/- EV 0-18 przy ISO 100 wiec w scenach ktore dotycza watku autofocus spokojnie powinien sie wyrobic.Jesli warunki sa zbyt trudne dla automatyki to obiektyw zwykle jezdzi w te i spowrotem,ale jezeli juz wyostrzy ,to po prostu powinno byc ostro

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

ostrość wydaje się ok. przy takim światle stanowczo AF powinien wyrabiać. 50 nie rysuje najlepiej na pełnej dziurze i pewne poruszenie też może być, ale przecież zdjęcia nie powinno się oglądać na pełnym powiększeniu! W standardowym rozmiarze jest ok.

Być może zdjęcie ma przejarany czerwony kanał. Gdzieniegdzie powstają takie dziwne zafarby.

Druga polowa zdjęć http://212.33.73.85/tomaszg/foto/05Kopysc/index.html jest z 50. Obejrz, porównaj czy Twoje jest typowe.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1709

Z tym powiększeniem to trochę nie tak - po takim powiększeniu można przekonać się o jakości zrobionego zdjęcia.
                              No i chyba znalazłem przyczynę tej nieostrości... Zawsze robiłem kompaktem, w którym nie ma migawki no i lustra Stabilniej się przez to robiło, teraz muszę dać rękę do kalibracji imadłowej Po kilkudziesięciu próbach zdjęcia już wychodzą ostre, ale i tak jeszcze muszę poćwiczyć, żeby przy wciskaniu spustu delikatnie nie poruszyć. No nic, trening czyni mistrza ;-) Dziękuję i pozdrawiam.

[email protected]

Komentarz

Pracuję...