JAK CZĘSTO formatujecie karty?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

JAK CZĘSTO formatujecie karty?

właśnie czytając o nowym tanku zauważyłem, że zalecają częste formatowanie karty, najlepiej po kazdym zrzucie na tanka by nie dochodziło do popaprania danych na karcie

w 300D robiłem to po kazdym zrzucie bo w ten sposób najszybciej pozbywałem się danych z karty, usuwanie trwało za długo, a wejście w menu do format było bardzo szybkie,

w 20D jest trudniej, bo trzeba kółkiem kręcić i przez to wolniej się do formatu dochodzi, ale także z tego korzystam

i teraz pytanie -> jak i czy w ogóle częste formatowanie wpływa niekorzystnie na kartę???
    20Dset
    maj łeb...
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

jak zgrywam karte w czytniku to na koniec zawsze z niej kasuje dane... jak zapomne skasowac i mam ja juz w aparacie to formatuje bo jest szybciej i kasuja sie z niej katalogi...kasuja zdjecia zostaja puste katalogi ktorych nie lubie
    Instagram

Komentarz

• djtermoz
      Uzależniony
      • 2004
      • 995

Ja z kolei nigdy nie formatuje kart i jeszcze mi sie zadne dane nie porypaly. Fotki zawsze kasuje z aparatu, nigdy w czytniku.

Czy przypadkiem nie jest tak ze formatowanie wyzeruje licznik? Bo mam ustawione na zliczanie ciagle wiec przynajmniej wiem ile juz moja migawa sie napstrykala...
      djtermoz@pbase

Komentarz

• birez
        Uzależniony
        • 2005
        • 609

Zamieszczone przez djtermoz
        Ja z kolei nigdy nie formatuje kart i jeszcze mi sie zadne dane nie porypaly. Fotki zawsze kasuje z aparatu, nigdy w czytniku.

Czy przypadkiem nie jest tak ze formatowanie wyzeruje licznik? Bo mam ustawione na zliczanie ciagle wiec przynajmniej wiem ile juz moja migawa sie napstrykala...
        Przy naliczaniu ciaglym nie wyzeruje. Przynajmniej u mnie nie zeruje.

A formatuje jakos tak co drugi raz.

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Tez formatuje po kazdym zrzucie karty. Co prawda nie zrzucam na tank a do kompa, ale to w sumie wszystko jedno. Najszybsza metoda na oproznianie.
          ...

Komentarz

• oszołom
            Początki nałogu
            • 2005
            • 301

Ja też formatuję za każdym razem jak fotki zgrywam do kompa. A co do trwałości kard, raczej nie powinieneś się martwić tym. Szybciej powinien ci wysiąść aparat , niż zepsuje ci się karta od zgrywania bądż formatowania karty.
            Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Nie formatuję prawie wogóle. Zdjęcia "zrzucam" w czytniku i tam robię porządki na karcie. Praktycznie formatuję tylko jak zapomne zrobic porządki albo jak mam wgrać nowy firmware.

Traktując sprawę "historycznie" to jak miałem karty po 256MB to leciałem format prawie za każdym razem. Odkąd używam naprzemiennie dwóch 2GB + jedna 1GB jako rezerwa formatowanie praktycznie się nie zdarza.

Janusz

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

formatuję zawsze po zrzucie.nie fformatuję z kompa tylko z aparatu :-)

Komentarz

• Coronado
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 291

Zamieszczone przez Tytus
                  i teraz pytanie -> jak i czy w ogóle częste formatowanie wpływa niekorzystnie na kartę???
                  Oczywiscie, ze nie. Formatowac trzeba tak czesto jak to tylko mozliwe. Karty flash memory maja trwalosc na okolo 100 tys operacji read/write... Zawsze formatuj jak zmieniasz karte miedzy roznymi aparatami (no chyba, ze masz tam zdjecia). Format szybko usuwa Ci pliki i przy okazji odtwarza wszystkie ustawienia systemowe na karcie.

Pozdrawiam
                  Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                  Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Oczywiście Coronado ma rację :-) Pamiętać należy również o tym , że formatoownie karty z poziomu komputera , może prowadzić do błędów w zapisie . Niiie wiem jakich kart to dotyczy , jednak bespieczniej jest formatować kartę w urz ądzeniu , w ktorym będzie używana :-)

Komentarz

• pazurek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1294

Jak wracam z pleneru i chce zgrac fotki, to robie po kolei:
                      1. kopiuje (lub przenosze) fotki z karty przez czytnik na usb
                      2. formatuje (nawet jak nie ma na niej plikow) karte w aparacie
                      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Venio
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1084

po kazdym zgraniu fotek na kompa daje format w aparacie.

Komentarz

• speed555
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 200

ja tak samo
                          Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• PALOMBO
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 136

Zamieszczone przez Venio
                            po kazdym zgraniu fotek na kompa daje format w aparacie.
                            I ja tak czynię :grin:

ps.
                            popieram poprzedników , należy formatować kartę w aparacie nie na kompie .
                            20D , latarka i jakieś szkło

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Ja podobnie jak większość - po każdym zapełnieniu karty (format w aparacie). Co mnie trochę wkurza, to brak formatowania w databanku.
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...