Tamron 28-75/2.8 vs Tokina ATX 28-70/2.8 Pro SV

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grippen
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 22

Tamron 28-75/2.8 vs Tokina ATX 28-70/2.8 Pro SV

Witam!

Niedlugo chce kupic szklo do 10D i tak sie zastanawiam miedzy jednym a drugim obiektywem. Wiem ze tamron jest dobry ale czy ta Tokina nie jest warta swojej ceny???? Tokine moge miec za 1250zl (nowa) a Tamrona za 1600. Czy jakosc tych obiektywow nie jest juz wystarczajaca i czy dokladanie kolejnych kilkuset zl to nie czysty snobizm? Wydaje mi sie ze roznice beda raczej niezauwazalne... ma ktos moze doswiadczenia z jednym i drugim obiektywem? lub jakis link do testow?

pozdr
    Radek
    Canon EOS 40D+Grip, 10D+Grip, EOS 30+Grip, Canon EF 24-105/4 IS L, Tamron 28-75/2.8 + Sigma 50/1.4 + Sigma 50-500 + 430EX + 3 x 4GB CF & 2 x 8GB + 055ProB+141RC + inne duperele no i może troszkę umiejętności
  • Klosiu
    Bywalec
    • 2004
    • 232

warto dopłacic kilka setek i kupic tamrona
    tutaj kilka suchych faktow
    http://www.photozone.de/2Equipment/easytxt.htm#Zstd

jak znajde test w przykladowymi zdjeciami to podesle linka

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Sie 07, 2004 11:23 am ]
    zgodnie z obietnica podsyłam linka
    http://kontsevoy.com/lenses/index.htm

test chyba jest jednoznaczny i nie budzi watpliwosci co wybrac 8)
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• Rafalski
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 46

Witam, to mój pierwszy post
      Leci do mnie właśnie zza morza ta Tokina ATX 28-70/2.8 270 AF Pro II.. Zobaczymy. Chwalicie tutaj intensywnie Tamrona 28-75, a co z Sigmą 24-70? Nie jest lepszym rozwiązaniem ze względu na szerokość? Wiem, w tabelce z photozone wypada słabiej. Może ktoś ma osobiste doświadczenia z obydwoma szkłami?

Komentarz

• miszka
        Bywalec
        • 2004
        • 132

Jeśli nie Tamron to co ?(Tamron 28-75 vs. Tokina 28-70 vs.?)

Witam po przerwie,

Przymierzam sie do wymiany szkla. W chwili obecnej mam Canona 35-135 USM i kitowe szklo 18-55 USM.
        Myslalem o Tamronie, jednak w tescie photozone.de wypada bardzo kiepsko jezeli chodzi o szybkosc ostrzenia. Musze przyznac ze juz kilka obiektywow zakladalem do mojej 300, ale USM'y sa zabojczo szybkie.
        Podobna sprawa z Tokina, tez w miare dobre szklo, ale predkosc porownywalna do Tamrona. Slyszalem tez, ze Tokina w cyfrowych lustrzankach nieco gorzej ostrzy niz Tamron.

Zatem jaka jest alternatywa ? Szybkie i dobre szklo ? Czy rzeczywiscie Tamron nie jest demonem predkosci ? Czy Tokina gorzej ostrzy ?

Prosze o rady

Pozdrawiam,
        Mikolaj
        3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
        "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
        www.jopczynski.art.pl

Komentarz

• Cychol
          Początki nałogu
          • 2005
          • 398

A dlaczego nie chcesz Canona 28-80 USM, albo 28-90 USM, albo 28-105 USM?
          pozdrawiam

Komentarz

• miszka
            Bywalec
            • 2004
            • 132

Zamieszczone przez Cychol
            A dlaczego nie chcesz Canona 28-80 USM, albo 28-90 USM, albo 28-105 USM?
            No chyba zartujesz, ze porownujesz Tamrona czy Tokine (wspomniane modele) do tych szkiel (noo w ostatecznosci 28-105). Trudno, zebym zmienial 35-135 na 28-105

Poza tym, to nie ta klasa

Pozdrawiam,
            Mikolaj
            www.jopczynski.art.pl

Komentarz

• Cychol
              Początki nałogu
              • 2005
              • 398

No tak nie zajażyłem, że chodzi Ci o obiektywy ze stałym światłem , czytając Twój post skupiłem się na szybkości ostrzenia
              pozdrawiam

Komentarz

• miszka
                Bywalec
                • 2004
                • 132

Zamieszczone przez Cychol
                No tak nie zajażyłem, że chodzi Ci o obiektywy ze stałym światłem , czytając Twój post skupiłem się na szybkości ostrzenia
                Dwa pierwsze z wymienionych przez Ciebie tez nie sa zbyt dobre jezeli chodzi o szybkosc.

M.
                www.jopczynski.art.pl

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Zamieszczone przez miszka
                  Czy rzeczywiscie Tamron nie jest demonem predkosci ? Czy Tokina gorzej ostrzy ?
                  Miałem swego czasu i jedno i drugie szkło. W mojej ocenie Tamron ostrzy wystarczająco szybko. Pewnie, nie jest to USM ale bez przesady, jest szybki.
                  W opinii użytkowników w sieci możesz znaleźć na ten temat takie stwierdzenia:
                  "AF pretty quick and not as noisy as I anticipated"
                  "quiet accurate autofocus(not quite a USM, but not a Sigma either"
                  "Good build and fast AF action"
                  Co prawda są i malkontenci...
                  Tu, na naszym forum są użytkownicy tego Tamrona i mogą się wypowiedzieć autorytatywnie. Radziłbym pójść do jakiegoś sklepu, przykręcić do body i sprawdzić organoleptycznie.

Tokina również jest szybka i gorzej nie ostrzy, powiedziałbym raczej, że zapewnia fotki o niższej jakości zdjęć w porównaniu do Tamrona. Z moich porównań wychodziło, że fotki z Tokiny były mniej kontrastowe i dosyć miękkie w przedziale f/2.6-4.5 (miałem wersję ze zmiennym światłem f/2.6-2.8 ). Tamrona wystarczyło lekko przymknąć i było OK. Ale za to wykonanie Tokiny jest pancerne (bardzo to lubię)

Komentarz

• filip71
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 250

ja focę Tamronem już 8 miesięcy i mając dwie L-ki jednak jego używam najczęściej. Używałem go w różnych sytuacjach i nie narzekam a szybkość oceniam na "wystarczającą" mimo tego, ze jest wolniejszy od reszty moich szkieł.

[ Dodano: 11-03-2005 ]
                    jedyne "ale" to zakres x 1,6 gdyż w pomieszczeniach zamkniętych już trzeba się troche nachodzić i nakombinowac aby wykonać zdjęcie np. wszystkim biesiadnikom.
                    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez filip71
                      jedyne "ale" to zakres x 1,6 gdyż w pomieszczeniach zamkniętych już trzeba się troche nachodzić i nakombinowac aby wykonać zdjęcie np. wszystkim biesiadnikom.
                      Ja bym w takich sytuacjach zapial 17-40 4L . Ze ciemno? To iso1600 - w koncu masz 20D 8)

Komentarz

• filip71
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 250

Zamieszczone przez Vitez
                        Ja bym w takich sytuacjach zapial 17-40 4L . Ze ciemno? To iso1600 - w koncu masz 20D 8)
                        I po to właśnie niedawno kupiłem 17-40.
                        Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• ukasz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 595

No coż, polecam Tokinę 28-80 f.2,8 Pro.

Po pierwsze dlatego że sam takową mam. Nie, nie chce sprzedać
                          Po drugie dlatego że ma przywoitą jakość optyczną (jak na zoom w tej cenie) tj. ostra od f4, od f5,6 żyleta.
                          Po trzecie, jak na obiektyw nie-Canona bardzo szybko i cicho ostrzy. Wyraźnie lepiej od 28-70 f2,6-2,8, którą to p13ka porównuje z Tamronem 28-75 f2,8 (pod względem szybkości AF, rzecz jasna
                          Po czwarte, pierścień nastawiania ostrości jest nieruchomy w czasie ostrzenia.
                          Po piąte, żeby przełaczyć na manual, wystarczy przesunąć ów pierścień.
                          Po szóste, nie wysuwa sie w czasie zoomowania.
                          Po siódme, nie traci ostrości po przezoomowaniu

A, no i prawie bym był zapomniał.

Jakość wykonania

Ok, wiem że to sformułowanie na tym forum jest zastrzeżone dla eL-ek, ale każdy kto miał w ręku tą Tokinę będzie wiedział o czym mówię.

Komentarz

• Czankra
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 37

Zamieszczone przez p13ka
                            Tamrona wystarczyło lekko przymknąć i było OK.
                            To tak na potwierdzenie (ogniskowa 50mm czas 1/250):

"Ciężko pracuj i staraj się, jak możesz...wtedy nam pozostałym będzie lżej" - Garfield
                            EOS20D | EF 17-40mm f/4 USM | EF 24-105mm f/4 IS USM| 580EX

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

no tak ...ale ta Tokina 28-80 f2.8 kosztuje 2x tyle co Tamron

Komentarz

Pracuję...