[kika20] Kochany Sanok

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kika20
    • 2010
    • 13

[kika20] Kochany Sanok

Dzień dobry.
    Chciałabym pokazać kilka swoich zdjec rodzinnego miasta, oraz zapytac jak w zdjeciu nr 4 poprawić, jak je powinnam wykonać aby budynki sie nie waliły.
    Czytałam rózne artykuły jak temu zapobiegać ale jakoś mi to nie wychodzi , a może rynek jest krzywy

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. dziękuje.

1.ISO 80 , f/4 czas ekspozycji 1/800s , ogniskowa 11mm

2..ISO 80 , f/4,5 czas ekspozycji 1/1000s , ogniskowa 28mm

3..ISO 80, f/5 czas ekspozycji 3,2s , ogniskowa 9mm

4.ISO 80 , f/4 czas ekspozycji 1/60 , ogniskowa 6 mm

ps. dlaczego forum tak psuje zdjęcia ??
    SX 20 + raynox 250 DCR

“Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
  • Rincon
    Coś już napisał
    • 2010
    • 70

No więc moja amatorska opinia brzmi następująco
    1. Ładniej by to wyglądało jak byś zrobił zdjęcie całej budowli.
    2. Nie ciekawe + szumy, albo mi się wydaję.
    3. Fajnie by wyszło jak byś zrobił to zdjęcie z innej perspektywy.
    4. zwykła focia , rzeczywiście krzywa.

Nie podawaj się rób dalej zdjęcia w końcu jak na razie ja też nie jestem na lepszym poziomie, ale się staram.
    Jutro wylatuje na 2 tyg do Egiptu i postaram się zrobić kilka ładnych fotek : ).
    Pozdro....

Komentarz

• smigaczka
      Bywalec
      • 2010
      • 148

Zanim zaczniemy robić zdjęcia architektury polecam jakikolwiek podręcznik kadrowania, bo dwa pierwsze zdjęcia, które nam tutaj pokazujesz, ale są failami jeśli chodzi o kadrowanie.
      fajnie, że niebo w tamte popołudnie było niebieskie, ale taka jego ilość na zdjeciu + krzywo wykadrowana wiezyczka to przesada.
      jako tako wygląda 3 zdjęcie. Czwarte... gdyby było jasniejsze tez dałoby w miarę radę.

Komentarz

• pietro.s
        Bywalec
        • 2007
        • 140

hej
        Jeśli chodzi o walące się budowle to jednym z rozwiązań jest program typu Photoshop do zmiany perspektywy, zniekształcenia czy rozciągnięcia zdjęcia.
        Drugim rozwiązaniem jest robienie fotografii z wyższego poziomu, np z 2-3 piętra budynku po przeciwnej stronie.
        Jest też drogie rozwiązanie typu obiektyw tilt-shift. Patrząc po ogniskowych na jakich robiłaś te zdjęcia wynika, że to raczej aparat kompaktowy/hybrydowy czy może Olympus? to wtedy ta ostatnia rada nie ma zastosowania.

Co do samych zdjęć to popracuj nad doświetleniem i kadrowaniem zdjęć tak jak radzą poprzednicy.
        Piotrek S.

Komentarz

Pracuję...