Hot piksel na wyswietlaczu (300D)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RP
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 21

Hot piksel na wyswietlaczu (300D)

Witam po raz pierwszy :-)

i od razu pytanko - czy warto walczyc z serwisem - mam jeden hot piksel na wyswietlaczu (pieknie sie swieci)

niby nie przeszkadza w zwyklej pracy - ale w sprzecie za taka kase (wiem, wiem - i tak najtanszy dSLR na rynku) to raczej nie powinno wystepowac

co z takimi przypadkami robi serwis ?? (ktos moze mial juz cos takiego ??) - odpuscic sobie - czy jednak sprobowac z nimi zawalczyc ??

RP
  • hazan
    Zasłużeni
    • 2004
    • 1719

Re: Hot piksel na wyswietlaczu (300D)

Zamieszczone przez RP
    Witam po raz pierwszy :-)

i od razu pytanko - czy warto walczyc z serwisem - mam jeden hot piksel na wyswietlaczu (pieknie sie swieci)

niby nie przeszkadza w zwyklej pracy - ale w sprzecie za taka kase (wiem, wiem - i tak najtanszy dSLR na rynku) to raczej nie powinno wystepowac

co z takimi przypadkami robi serwis ?? (ktos moze mial juz cos takiego ??) - odpuscic sobie - czy jednak sprobowac z nimi zawalczyc ??

RP
    Wydaje mi sie ze jak masz tylko jeden to nie ma co walczyc - ale zawsze mozesz zadzwonic i sie spytac jakie jest ich podjescie - moze sie cos zmienilo ?
    Pozdrawiam
    Hazan
    Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• Danon
      Coś już napisał
      • 2004
      • 80

Zamieszczone przez RP
      - odpuscic sobie - czy jednak sprobowac z nimi zawalczyc ??
      Jeśli jest nowy, na gwarancji to wal do nich śmiało! Nie ma co się zastanawiać.
      Ostatnio znajomemu pojawił się taki pixelek w A70, zareklamował i dostał nowy egzemplarz, z tym że czekał chyba 2 tygodnie.

Komentarz

• RP
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 21

Zamieszczone przez Danon
        Zamieszczone przez RP
        - odpuscic sobie - czy jednak sprobowac z nimi zawalczyc ??
        Jeśli jest nowy, na gwarancji to wal do nich śmiało! Nie ma co się zastanawiać.
        Ostatnio znajomemu pojawił się taki pixelek w A70, zareklamował i dostał nowy egzemplarz, z tym że czekał chyba 2 tygodnie.
        sprzet ma ledwo tydzien (i od poczatku ma taka wade - nie zauwazylem jak bralem ze sklepu :-( )

wiec chyba sie pokusze do Canon'a i zobacze co powiedza

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

przejzyj to co malym druczkiem w intrukcji.. obawiam sie, ze jesli serwisant bedzie mial zly nastrooj to ci tego nie uzna..

podobnie sprawa ma sie w innych firmach - wszystkie podaja, ze przebarwione pixele na wyswietlaczu nie stanowia o wadzie aparatu... i nie maja wplywu na wykonywane zdjecia..

ale mozesz zajsc do serwisu i grzecznie z nimi porozmawiac... bo jak zaczniesz im wygrazac lub cos w tym stylu, to cie kopna w tylek.. i beda mieli do tego prawo
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

W laptopach hot piksele sa uznawane tylko w liczbie 9 i wiecej, lub zgrupowanie 3 i wiecej w jednym miejscu .
            Podejrzewam ze nie masz co walczyc ale sprobowac nie zaszkodzi.

Komentarz

• (mec)

Zamieszczone przez Vitez
              W laptopach hot piksele sa uznawane tylko w liczbie 9 i wiecej, lub zgrupowanie 3 i wiecej w jednym miejscu .
              w laptopach hot-piksele nie niszczą informacji, ot po prostu jej nie wyswietlają. Inaczej zgoła rzecz się ma z matrycą w aparacie. Tam niestety informacja jest tracona.
              Kiedyś miałem Olympusa C3020 i tam było kilka pojedynczych hot-pixeli, szkoda mi było go oddawać do serwisu, bo 2 tygodnie bez sprzetu, ale pod koniec gwarancji go oddałem i po dwóch tygodniach dostałem go z powrotem (oczywiście w pełnie sprawny) bez szemrania, co więcej, dostałem kolejny rok gwarancji

Komentarz

• Klosiu
                Bywalec
                • 2004
                • 232

Zamieszczone przez (mec)
                Zamieszczone przez Vitez
                w laptopach hot-piksele nie niszczą informacji, ot po prostu jej nie wyswietlają. Inaczej zgoła rzecz się ma z matrycą w aparacie. Tam niestety informacja jest tracona.
                Kiedyś miałem Olympusa C3020 i tam było kilka pojedynczych hot-pixeli, szkoda mi było go oddawać do serwisu, bo 2 tygodnie bez sprzetu, ale pod koniec gwarancji go oddałem i po dwóch tygodniach dostałem go z powrotem (oczywiście w pełnie sprawny) bez szemrania, co więcej, dostałem kolejny rok gwarancji
                chyba nie czytasz uwaznie bo dyskusja jest o hotpixelu na wyswietlaczu lcd a nie ma matrycy
                5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• santiblue
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 322

Zamieszczone przez Vitez
                  To zalezy od producenta. Toshiba od 5 reklamuje nawet rozrzuconych lub 3obok siebie
                  dSLR + coś tam...

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez (mec)
                    Zamieszczone przez Vitez
                    Gratuluje "spostrzegawczosci" .
                    Hint - przeczytaj chociazby temat watku, zanim w nim cos napiszesz .

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

vitez.. nie czytasz uwaznie? przeciez juz mu klosiu zwrocil uwage.. :P
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Mori
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 411

W laptopach hot piksele sa uznawane tylko w liczbie 9 i wiecej
                        W moim LCD Viewsonic wystarczą 3 pixele na całej matrycy lub 2 obok siebie.
                        Nikon od 14/09/09
                        ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                        http://photography.moridin.pl
                        http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Aszu
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 707

Kiedyś na notebooku HP miałem 2 czarne punkty na matrycy.

Pan z KAREN powiedział że jak w okolicy 1cm2 pojawi mi sie następny to dopiero wtedy mi wymienią matrycę, albo jak w sumie na całym wyświetlaczu pojawi sie 9 sztuk, czarnych, lub białych kropek.
                          Czekałem na to 4 miesiące i martwy pixel się pokazał. Matryce mi wymieienili.

Tak więc do serwisu podejść można popytać, ale co do efektu końcowego, to nie gwarantuje.

//mj

Komentarz

• Shadow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1572

Mówicie o dead pixel czy hot pixel ?

Komentarz

Pracuję...