Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Szukałem po forum ale niczego się nie doszukałem
Ostatni czasy robiąc zdjęcia wychodzą jakieś nieostre. Robiłem na 9 AiAF ale i na centralnym ustawianiu ostrości - no i jak dla mnie to jest lipa. >>TUTAJ PRZYKŁAD <<
I tu pytanie do użytkowników A80 (ale nie tylko) czy coś podobnego mają u siebie czy zaczyna mi aparat warjować i czeka mnie wysyłka do serwisu
Mozesz dla porownania pokazac zdjecie o podobnej tresci ale wg ciebie ostre?
Nie wiadomo w takim widoczku na co chciales lapac ostrosc... po lekkim wyostrzeniu zdjecie jest OK, GO duza (jasne slonce, wiec przyslona 8) wiec ostrosc masz praktycznie wszedzie .
Btw... chyba przylapales Przemka w czasie treningu?
Wiedząc, że AiAF może wariować ustawiłem sobie ostrość centralnie i ostrzyłem na zawodnika zawsze, żeby głównie na nim była ostrość.
Nie mam innego zdjęcia do pokazania - chyba, że się gdzieś doszukam
Co do przesłony to i tak ustawiona była korekcja na - 1/3, ISO 50, a wartości pozostałe (czas i przesłona) na auto - i wyszło jak wyszło
Nie wiem - może się doszukuje ale czy wg Was to zdjęcie jest ostre
Zamieszczone przez Vitez
Btw... chyba przylapales Przemka w czasie treningu?
Wg mnie coś aparat mi głupieje - wiem, że zaraz będzie odpowiedż, że to nie aparat robi zdjęcia - ale to aparat ostrzy - nie zawsze jest czas na manualne ustawienia wszystkiego, żeby zrobić zwykłe zdjęcie.
A większość ostatnich zdjęć jest nieostrych i przepalonych
wysłałem już maila do serwisu - zobaczymy co Oni na to.
- to pewnie kolega Przemek gdzieś tam z aparatem biegał :wink:
Co do AF to dostałem maila z serwisu, żeby wysłać aparat do sprawdzenia - no i chyba tak zrobie - tylko jak dam rade 14 dni bez aparatu
Mozesz robic nieostre fotki lub poczekac i sie upenic ze ze sprzete jest ok - ja wymienialem w A60 matryce po 2 tygondiach od zakupu - wiec wiem co znaczy jak nie mozna pobawic sie swoja nowa zabawka 8)
Nie mam innego zdjęcia do pokazania - chyba, że się gdzieś doszukam
Nie chodzi mi o inne zdjecie z tej imprezy, ale o zdjecie z twojego aparatu robione w podobnych warunkach/nastawach a ktorego jestes pewien ze jest ostre - nie znam zdjec z A80 i rownie dobrze mozna powiedziec ze z tego aparatu takie zdjecia wychodza... pokaz jakies ostre z podobnymi nastawami.. i Exif by sie przydal - wtedy nie mowilbys "na auto - wyszlo jak wyszlo" tylko podalbys dokladne nastawy jakie dobral aparat.
Nie wiem - może się doszukuje ale czy wg Was to zdjęcie jest ostre
Po lekkim Unsharp Mask wyglada na w miare ostre zdjecie z duza glebia ostrosci i bez sprecyzowanego, konkretnego punktu ostrosci.
Pokaz zdjecia, ktore uwazasz za ostre, pokaz exify (z tego zdjecia jak i z ostrych) a bedzie latwiej ocenic.
Choc wg mnie panikujesz 8) - ciezko wymagac zyletki od takiego aparatu w takiej sytuacji i to w dodatku gdy sie robi w trybie auto .
Qrcze może i panikuje ale zrobiłem nim ponad 3000 zdjęć i widziałem ładne jak i złe - ostatnio jakoś więcej złych >> ostre << - jedno z pierwszych zdjęć od tak sobie (180 zdjęcie) na auto F-2.8, 1/400 s (cały EXIF jest na zdjęciu) >>nieostre<< - zdjęcie ostatnie 2 dni temu godzina 19.00 więc ładna pogoda, jasno F-2.8, 1/80 dobry czas - zdjęcie nie może być poruszone - a wygląda tragicznie
To są moje porównania. (pełne EXIFy w zdjęciach)
Qrcze może i panikuje ale zrobiłem nim ponad 3000 zdjęć i widziałem ładne jak i złe - ostatnio jakoś więcej złych >> ostre << - jedno z pierwszych zdjęć od tak sobie (180 zdjęcie) na auto F-2.8, 1/400 s (cały EXIF jest na zdjęciu) >>nieostre<< - zdjęcie ostatnie 2 dni temu godzina 19.00 więc ładna pogoda, jasno F-2.8, 1/80 dobry czas - zdjęcie nie może być poruszone - a wygląda tragicznie
To są moje porównania. (pełne EXIFy w zdjęciach)
Obejrzalem... i chyba serwis sie klania . Wyglada jakby aparat ci czasem sam ostrzyl na nieskonczonosc .
Zrob/znajdz jeszcze kilka podobnych ujec z podobnymi nastawami i wraz ze zdjeciami sprzet do serwisu - wysylka lub przywiez do Warszawy (moge w ramach pocieszenia piwo postawic ).
Komentarz