sto-fen- pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GRZECHU
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 36

sto-fen- pytanie

Witam. Dzisiaj otrzymałem dyfuzor Omni-Bounce na lampę Canona 420 EX. Porobiłem kilkanaście fotek na sprawdzenie, ustawienia: ISO 200, tryb M, 1/60, F-5,6, palnik na wprost i od sufitu, warunki pokojowe. Zdjecia myślę wyszły nie najgorzej. Doradźcie czy takie ustawienia są w miarę poprawne czy może coś można zmienić. Dzięki za pomoc.
    50D; 17-50 2.8; 50 1.8; 70-200 4 IS L; Speedlite 580EX II
  • BooBoo
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 47

Jeśli chodzi o fotki z dyfuzorem, to raczej głowica powinna być pod kątem 45. Ani na wprost, ani całkiem w sufit. Wtedy osiągamy najlepsze efekty.

Pozdrowienia.
    Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• speed555
      Bywalec
      • 2005
      • 200

A jak w otwartym terenie?
      Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• BooBoo
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 47

Używanie dyfuzora w otwartym terenie raczej mija się z celem. Tam wymagany jest tylko jak najlepszy pomiar światła dla błysku wypełniającego.
        Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• perlpa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 350

Zamieszczone przez BooBoo
          Używanie dyfuzora w otwartym terenie raczej mija się z celem. Tam wymagany jest tylko jak najlepszy pomiar światła dla błysku wypełniającego.
          Zależy jakiego dyfuzora. Z niewielkiej odległości dyfuzor o wielkości sporo większej od głowicy lampy (np. Lumiquesta) powoduje delikatne zmiękczenie i wieksze błyski w oczach. Poza tym przecież dyfuzor nie wpływa w żaden sposób na precyzję pomiaru błysku.

Komentarz

• BooBoo
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 47

Zamieszczone przez perlpa
            Zależy jakiego dyfuzora. Z niewielkiej odległości dyfuzor o wielkości sporo większej od głowicy lampy (np. Lumiquesta) powoduje delikatne zmiękczenie i wieksze błyski w oczach. Poza tym przecież dyfuzor nie wpływa w żaden sposób na precyzję pomiaru błysku.
            Mówimy o Sto-Fenie. Prawdą jest, że dyfuzor nie wpływa na pomiar błysku, natomiast jego celem jest rozproszenie światła (jak sama nazwa wskazuje), a na powietrzu to ono się rozprasza w nicości osłabiając jedynie siłę błysku.
            Tak wynika z mojego doświadczenia. Może jest inaczej, to chętnie się czegoś dowiem.

Boo
            Konkurencja (lub nie...)

Komentarz

• perlpa
              Początki nałogu
              • 2005
              • 350

Zamieszczone przez BooBoo
              Mówimy o Sto-Fenie. Prawdą jest, że dyfuzor nie wpływa na pomiar błysku, natomiast jego celem jest rozproszenie światła (jak sama nazwa wskazuje), a na powietrzu to ono się rozprasza w nicości osłabiając jedynie siłę błysku.
              Tak wynika z mojego doświadczenia. Może jest inaczej, to chętnie się czegoś dowiem.
              Boo
              Jeśli mówimy tylko o Sto-Fenie to się zgadza. Ja do tej pory używałem softboxa Lumiquesta i małej odległości efekt był taki jak opisywałem.

Komentarz

• GRZECHU
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 36

A jak wygląda sprawa z ustawieniem aparatu w tybie M w warunkach domowych z użyciem Sto-Fena. Lampa pod kątem 45 stopni a w aparacie?

Komentarz

• perlpa
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 350

Zamieszczone przez GRZECHU
                  A jak wygląda sprawa z ustawieniem aparatu w tybie M w warunkach domowych z użyciem Sto-Fena. Lampa pod kątem 45 stopni a w aparacie?
                  A co ma kąt ustawienia głowicy do trybu pracy lampy. W trybie M sam ustawiasz moc lampy więc zważ że jak założysz bouncera i jeszcze odbijesz się od czegoś to ciężko bedzie ustalić poprawną moc - eksperymentalnie dojdziesz ale IMHO nie ma to dużego sensu.

Komentarz

• GoTo
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 163

Zamieszczone przez perlpa
                    A co ma kąt ustawienia głowicy do trybu pracy lampy. W trybie M sam ustawiasz moc lampy więc zważ że jak założysz bouncera i jeszcze odbijesz się od czegoś to ciężko bedzie ustalić poprawną moc - eksperymentalnie dojdziesz ale IMHO nie ma to dużego sensu.
                    Raczej chodzi o tryb M aparatu, a lampa w E-TTL. Zresztą pytający ma 420EX - w tej lampie nie da sie nic ustawic manualnie
                    Co nie zmienia faktu, że kąt ustawienia lampy nijak nie wpływa na ustawienia aparatu. Trzeba to sobie ustawić w zależności od aktualnych potrzeb.

Komentarz

• GRZECHU
                      Dopiero zaczyna
                      • 2004
                      • 36

Zgadza sie chodziło mi o ustawienia aparatu w trybie M w warunkach pokojowych: ISO, f, czas. Można poeksperymentować, ale zawsze mądra rada jest więcej warta. Poradźcie coś.

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Warunki pokojowe to 1/60-1/125, iso 100-400(800) i f/5.6-8. Jak sie komus podoba to moze oczywiscie przegiac cokolwiek w ktorakolwiek strone. Mimo ze w/g instrukcji to jest 45 stopni to czesto ustawiam go nieco inaczej (w zasadzie losowo).
                        ...

Komentarz

Pracuję...