Canon EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ciepły
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 48

Canon EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS

Witam!!

Zainteresował mnie obiektywik Canona EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS, wygląda ciekawie ma szeroki zakres ogniskowych, stabilizację, tylko jak współpracuję z 10D, jakie zdjątka wychodzą, jaka ostrość?
    Czy ktoś ma taki obiektywik, czy ktos moze o nim coś słyszał, czy ma ktoś jakieś doświadczenia, czy może w zamian tego Canon 70-200 f/2,8 i telekonwerter 2x.
    Pozdrawiam Paweł
    Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Re: Canon EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS

Zamieszczone przez Ciepły
    Zainteresował mnie obiektywik Canona EF 100-400 f/4,5-5,6 L IS, wygląda ciekawie ma szeroki zakres ogniskowych, stabilizację, tylko jak współpracuję z 10D, jakie zdjątka wychodzą, jaka ostrość?
    Też niedawno miałem dylematy przy wyborze tele-zooma. 100-400L to dobry obiektyw, często go widuję na airshows. Jednak ma dwie wady: push-pull zoom i jasność. Jeżeli Ci to nie przeszkadza - ptaszki, samoloty itp., to kupuj w ciemno Ja ostatecznie zdecydowałem się na 70-200/2.8 IS (który już na mnie czeka w Polsce ) i ewentualne dokręcanie telekonwertera.
    W tym wątku jest trochę o długich zoomach.
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

A ja od siebie dodam ze jeden z uzytkownikow forum wlasnie testuje sobie ten obiektyw i moze sie na niego przesiadzie 8) .
      Ale nie bede zapeszal i poczekamy az sam sie pochwali

Komentarz

• Ciepły
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 48

To jestem bardzo ciekaw tego obiektywu szczególnie jakie robi zdjęcia, jak jest z ostrością i jak działa IS. Mam nadzieje że kolega który testuje ten obiektyw podzieli się spostrzeżeniami i uwagami.

Szczególnie kusi mnie stabilizacja zastanawiam się nad wyborem L 70-200 f/2,8 i konwerter 2x lub właśnie powyższy obiektyw. Przy założeniu konwertera dostaje tą samą ogniskową, te same światło, ale tu mam przewagę stabilizacji, no i nie wiem jak z jakością zdjęc bo co do 70-200 to sprawa jasna.

Pozdrawiam
        Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Ciepły
          Szczególnie kusi mnie stabilizacja zastanawiam się nad wyborem L 70-200 f/2,8 i konwerter 2x lub właśnie powyższy obiektyw. Przy założeniu konwertera dostaje tą samą ogniskową, te same światło, ale tu mam przewagę stabilizacji, no i nie wiem jak z jakością zdjęc bo co do 70-200 to sprawa jasna.
          Ja myślałem podobnie, i doszedłem do wniosku że 70-200/2.8 z konwerterem jest lepszy niż 100-400. Przy długich ogniskowych (>200) te zestawy są porównywalne (odrobinę ciemno, stabilizacja, ciągle nienajgorsza jakość), jednak po zdjęciu konwertera 70-200 raczej już będzie 100-400 bił na głowę.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez muflon
            Ja myślałem podobnie, i doszedłem do wniosku że 70-200/2.8 z konwerterem jest lepszy niż 100-400.
            Mowisz o wersji 70-200 2.8 z IS ?
            Porownaj jego cene + konwerter do ceny samego 100-400. W tym jest glowny problem takiego rozwiazania.

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Vitez
              Mowisz o wersji 70-200 2.8 z IS? Porownaj jego cene + konwerter do ceny samego 100-400. W tym jest glowny problem takiego rozwiazania.
              Mówię o 70-200/2.8 jako takim (z IS czy bez) z ewentualnym TC - doszedłem (przy Twoim zresztą udziale :-)), do wniosku, że to lepsze rozwiązanie od czegoś z większym zakresem, ale ciemniejszego. Funkcjonalnie - aspekt cenowy pomijam

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Mówię o 70-200/2.8 jako takim (z IS czy bez) z ewentualnym TC - doszedłem (przy Twoim zresztą udziale :-)), do wniosku, że to lepsze rozwiązanie od czegoś z większym zakresem, ale ciemniejszego. Funkcjonalnie - aspekt cenowy pomijam
                Ale... masz jakis statyw?

Bo tego 100-400 4-5.6L to ja bym jeszcze probowal utrzymac z reki.
                Ale 70-200 x1.6 i x2 = 224-640 a swiatlo masz 5.6 ... ciezko bez IS (800mm utrzymalem przy 5.6 i pochmurnej pogodzie na iso1600 i -2 EV ).

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Vitez
                  Ale... masz jakis statyw?
                  Mam, mam... Już na mnie w Polsce czeka (razem z obiektywem) Manfrotto 190PRO+460MG. Odliczam dni

Zamieszczone przez Vitez
                  Bo tego 100-400 4-5.6L to ja bym jeszcze probowal utrzymac z reki. Ale 70-200 x1.6 i x2 = 224-640 a swiatlo masz 5.6
                  Na pokazach lotniczych, albo pod lotniskiem (spotting) często widuję 100-400, trzymane właśnie z ręki. 70-200 rzeczywiście z konwerterem jeszcze nie widziałem i zgadzam się, że to może być już za dużo.

Zamieszczone przez Vitez
                  ... ciezko bez IS (800mm utrzymalem przy 5.6 i pochmurnej pogodzie na iso1600 i -2 EV ).
                  Toteż zakupiłem 70-200 IS Nie ma to jak trochę ćwiczeń na ręce - body+BP+lens pewnie jakieś 3 kilo. Przyda mi się, bo dziadzieję za biurkiem ;-)

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Toteż zakupiłem 70-200 IS Nie ma to jak trochę ćwiczeń na ręce - body+BP+lens pewnie jakieś 3 kilo. Przyda mi się, bo dziadzieję za biurkiem ;-)
                    Jeżeli mogę się wtrącić - wspomniane wcześniej 460MG ma max. load 3kg, proponowałbym 029 (tej używam, 7.5 kg) z tym że teraz to chyba po jabłkach ;-)
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez Krzychu
                      Jeżeli mogę się wtrącić - wspomniane wcześniej 460MG ma max. load 3kg, proponowałbym 029 (tej używam, 7.5 kg) z tym że teraz to chyba po jabłkach ;-)
                      Kiedyś na pewno (i lepsze nogi). Jednak ten zestaw ma być do noszenia w góry.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Toteż zakupiłem 70-200 IS
                        Wlasnie dlatego pytalem czy piszesz o wersji z IS czy bez IS. Z IS - nie ma problemu, biegaj se i z reki trzaskaj z konwerterem. Bez IS - problem moze byc utrzymac 640mm przy swietle 5.6 .
                        I zgodze sie co do glowicy do statywu - wlasnie dlatego zrezygnowalem z 460MG (nogi te same, po gorach nie laze) - biorac pod uwage ze planuje ok 1.5kg Sigme 70-200 2.8 na niego klasc ... stad wlasnie glowica 141RC.

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Witam wszystkich!
                          Pobawiłem się tym obiektywem. Zrobiłem kilka zdjęć w ZOO oraz prywatnych. Był założony filtr UV. Wszystkie zdjęcia były zrobione z ręki. Na stronie http://republika.pl/p13ka/ZOO/ znajdziecie przykłady zdjęć z krótkim wycinkiem EXIF'ów na dole każdej fotki. Foty są w max. wielkości w jpeg, konwertowane z TIF, z konwersją 90%. Fotka z dziewczynką była zrobiona od razu w jpeg'u i nie była upiększana żadnym programem. Niektóre pozostałe przeszły przez Neat Image. Jeżeli ktoś chciałby dostać fotkę surową (RAW) to proszę o info. Wyślę na mail'a (ok. 5 MB). Jakość oceńcie sami. Zdjęcia zwierząt robiłem w godz. 16:00-18:00. Czasem z niedoświetleniem a potem z wyciąganiem w Breeze Browser (technika podpatrzona-wyczytana u Viteza ). Wydaje mi się, że IS sprawdza się. Najdłuższy czas, przy którym moim zdaniem efekt wyszedł dobry, to 1/80 s. chociaż parę zdjęć wywaliłem bo były jak dla mnie zbyt poruszone. Pewnie to mój brak wprawy bo w końcu dla IS amplituda drgań też ma swoje granice. W najniższych wartościach przysłony zdjęcia są trochę miękkie. Chyba dobrym sposobem jest focenie przy preselekcji czasu dzięki czemu można pilnować się, aby nie stosować zbyt długich czasów przy zdjęciach z ręki. No chyba, że jest słoneczny dzień to wtedy można bawić się GO (zdjęcie z dziewczynką). Nie miałem okazji aby wypróbować tryb IS'a przy panoramowaniu. Nigdy jeszcze nie robiłem takich ujęć a wiem, że trzeba tu niezłej wprawy.

Komentarz do samego obiektywu:
                          Pomimo innego niż zwykle rozwiązania (push-pull) zoomuje się wygodnie. Przyzwyczaiłem się do tego dosyć szybko. Śmiem stwierdzić, że jest to szybszy sposób zoomowania niż obracanie pierścieniem. Obiektyw ma blokadę zoomu co bardzo się przydaje. Zakres 100-400 jest naprawdę bardzo wygodny w porównaniu do np. Sigmy 170-500. Wykonanie obiektywu jest pancerne co przekłada się na wagę (prawie 1,4 kg). AF działa bardzo szybko i cicho w pełnym zakresie (od 1,8m). Można mu zmniejszyć zakres ostrzenia przełączając AF na min. 6m.
                          Wziąłem ten obiektyw na próbę, do testów, i postanowiłem go zatrzymać i dalej szlifować swoje umiejętności w jego obsłudze. Jest dobry tak do ptaszków i zwierzątek jak i do portretów. Przyda się też na różnych pokazach typu airshow lub zawodach sportowych. Ale faktem jest, że gdyby nie miał IS to bym go oddał. Dla mnie IS w tym obiektywie to największa wartość dodana.

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

Wszyskie zdjęcia z wyjątkiem hipopotama są według mnie poruszone. Twoje zdjęcia z ZOO potwierdzają to co przeczytałem w Popular Photography (numer Sierpień 2004), odnośnie najkrótszych możliwych czasów. Dla ogniskowej 400mm najkrótszy czas przy którym wychodzi dobra jakość zdjęcia to 1/160 (najkrótszy przy którym można jeszcze zaakceptować jakość to 1/80). Oba czasy uwzględniają crop factor 1.6. Nie mniej jednak na zdjęciu hipopotama widać klasę obiektywu. Gdybyś gdzieś miał zdjęcie robione z dużej odległości (pow. 25 metrów) to byłbym zainteresowany obejrzeniem RAW-a (cały czas nie mogę się zdecydować czy 70-200L + TC, czy 100-400L , a może sigma + TC?)

Pozdrawiam,
                            Arkan
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

Zamieszczone przez Arkan
                              Wszyskie zdjęcia z wyjątkiem hipopotama są według mnie poruszone. Twoje zdjęcia z ZOO potwierdzają to co przeczytałem w Popular Photography (numer Sierpień 2004), odnośnie najkrótszych możliwych czasów. Dla ogniskowej 400mm najkrótszy czas przy którym wychodzi dobra jakość zdjęcia to 1/160 (najkrótszy przy którym można jeszcze zaakceptować jakość to 1/80). Oba czasy uwzględniają crop factor 1.6. Nie mniej jednak na zdjęciu hipopotama widać klasę obiektywu. Gdybyś gdzieś miał zdjęcie robione z dużej odległości (pow. 25 metrów) to byłbym zainteresowany obejrzeniem RAW-a (cały czas nie mogę się zdecydować czy 70-200L + TC, czy 100-400L , a może sigma + TC?)

Pozdrawiam,
                              Arkan
                              To są moje pierwsze doświadczenia z IS tak więc wybaczcie mi. Chciałem wybadać IS i możliwie najdłuższe czasy. Użytkownicy na photographyreview pisali, że spokojnie można robić z 1/125 s.
                              Dziewczynka chyba nie jest poruszona. Lwica była robiona z odległości 36 m. Załaduję jeszcze raz geparda bo chyba był kłopot z jego obejrzeniem a wydaje mi się, że wyszedł nieźle.
                              Chociaż krucho u mnie z czasem i właściwie wchodzą w grę tylko weekendy (i też nie każde), postaram się wkrótce porobić następne testy zdjęć z ręki, tym razem z krótszymi czasami i może z wyższymi czułościami.

Pozdrawiam,
                              p13ka

Komentarz

Pracuję...