Głowice statywowe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

Głowice statywowe

Zachęcam do dyskusji na temat głowic statywowych; takich standardowych z wajchami jak np. 141RC i kulowych. Manfrotto czy też inne, jak tak to jakie?

Będę stał za niedługo przed wyborem nowej głowicy, wiem, że napewno będzie to Manfrotto z tym, że nie wiem czy kupować taką jak miałem czyli odpowiednik 141RC Manfrotto czy np. wybrać coś z repertuaru głowic kulowych?

Pewnie niepoprawnie zadane to jest pytanie, ale które są lepsze?

Z tego co mi się wydaje, to kulowe są gabarytowo mniejsze, i szybciej pewnie ustawia się dane położenie.

Co przemawia na + za kulowymi a co z tymi z wajchami.
    Domyślam się, że wybór głowicy należy do wyborów indywidualnych każdego użytkownika.

Mimo wszystko zapraszam do dyskusji.
    sigpic

• Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Kupiłem ostatnio kulową 486 RC2 (Manfrotto) - istne cudo. Komfort pracy, malutkie rozmiary, nie ma żadnych wajch no i bardzo stabilny.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Zamieszczone przez marcingreen
      Co przemawia na + za kulowymi a co z tymi z wajchami.
      Domyślam się, że wybór głowicy należy do wyborów indywidualnych każdego użytkownika.
      Mimo wszystko zapraszam do dyskusji.
      Zasada jest jedna - im większa (i cięższa) głowica tym lepiej! Nie kieruj się specjalnie tymi danymi, np. z katalogu Manfrotto, mówiącymi o maksymalnym obciążeniu. W praktyce te dane są b. mocno zawyżone, tzn. każda głowica okazuje się w pewnym momencie zbyt delikatna.
      Głowice klasyczne i kulowe mają swoich zażartych wrogów i sympatyków, toteż nie ma sensu na ten temat dyskutować. Gdybyś wybrał kulową, to pamiętaj, że obok ciężaru głowicy o stabilności decyduje też średnica kuli; ta oczywiście powinna być jak największa!
      http://plieth.com

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Zamieszczone przez Jurek Plieth
        Zasada jest jedna - im większa (i cięższa) głowica tym lepiej! Nie kieruj się specjalnie tymi danymi, np. z katalogu Manfrotto, mówiącymi o maksymalnym obciążeniu. W praktyce te dane są b. mocno zawyżone, tzn. każda głowica okazuje się w pewnym momencie zbyt delikatna.
        Głowice klasyczne i kulowe mają swoich zażartych wrogów i sympatyków, toteż nie ma sensu na ten temat dyskutować. Gdybyś wybrał kulową, to pamiętaj, że obok ciężaru głowicy o stabilności decyduje też średnica kuli; ta oczywiście powinna być jak największa!
        ja jak kupiłem monopod i głowicę 234 RC byłem bardzo zaskoczony, że mimo mocnego dokręcenia miała taki dziwny luz, skakała w pewnym zakresie, choć wyglądała bardzo porządnie perfekcyjna nie była...

co do kuli a głowicy klasycznej trzeba moim zdaniem zastanowić się do czego statyw ma słuzyć, kula jest raczej do szybkiego działania, klasyczna pozwala bawić się precyzyjnie gdy na czasie nam nie zależy, wypośrodkować tego się nie da (kula ma ograniczenia, ruchy w jednej płaszczyźnie są utrudnione przez co czasami trudno ją wykorzystać do pewnych celów...)
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez Tytus
          ja jak kupiłem monopod i głowicę 234 RC byłem bardzo zaskoczony, że mimo mocnego dokręcenia miała taki dziwny luz, skakała w pewnym zakresie, choć wyglądała bardzo porządnie perfekcyjna nie była...
          dlatego ja obejrzawszy to sobie wybrałem model z głowicą zintegrowaną na łożysku (?) fluidalnym... + obciążalność ok. 15kg, żebym mógł się dobrze zaprzeć.

Komentarz

• bonk
            Uzależniony
            • 2005
            • 636

mam manfrotto 055cb i glowice 029 manfrotto
            ciezkie bo ciezkie, ale takie lubie
            wazne ze nic mi sie na tym nie dyba

goraco polecam

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

A ja pod statyw mam podpiętą 322RC2 - i jestem zadowolony.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• tadek
                Początki nałogu
                • 2004
                • 468

no wlasnie dobry watek
                zaczynam sie rozgladac za jakims statywem
                oczywiscie nie za 1000 zl tylko za 300 max 350
                oczywiscie puszka obiektyw z lampa
                co wybrac na co zwracac uwage???
                350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• jacam
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 202

Zamieszczone przez tadek
                  no wlasnie dobry watek
                  zaczynam sie rozgladac za jakims statywem
                  oczywiscie nie za 1000 zl tylko za 300 max 350
                  oczywiscie puszka obiektyw z lampa
                  co wybrac na co zwracac uwage???
                  polecam przeczytać: tutaj
                  dla niecierpliwych: Ten sam aparat i obiektwy ( D70 + 28/2.8 ) Ten sam czas: 10s. Podobna
                  pogoda - bezwietrzenie.
                  canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• bonk
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 636

khehehe

no napewno jest różnica ale zeby az tak ;-) ;-)

Komentarz

• tadek
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 468

no to se nie kupie statywu za 300-350 tylko za 600 ale to po swietach dopiero
                      dzieki jacam cezego oczy nie widza tego sercu nie zal ale jak juz zobaczyly...
                      350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• jacam
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 202

dobrą opinią cieszą się się statywy VELBON Sherpa a nie są tak drogie jak manfrotto.

A i jeszcze jedno, ja wole głowice kulową, używam 486Rc2, mam dostęp do 141RC i jakoś mi nie spasowała.
                        canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

A ja mam i kulowa i 3d i uzywam zamiennie. Jak chce stabilnosci i precyzji - do spokojniejszego kadrowania (martwa antura, statyczne makro, pejzaze) - to 3D.
                          Jak chce wygody i szybkosci - kulowa (takie tam ogolne lazenie, fajerwerki, zdjecia nocne).

Komentarz

• perlpa
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 350

Kilka lat temu miałem manfrotto 190B z głowicą 056. Przyznam że bardzo denerwowało mnie osobne regulowanie każdej płaszczyzny zwłaszcza że sporo robiłęm wtedy makro. Gwoździem do trumny był jej spory dryft.
                            Przesiagłem się na 055 (ze względu na większą możliwość regulacji) i głowicę kulowa 308RC. Kula chodzi dość płynnie i na razie mi wystarcza. Niestety podczas jej blokowania delikatnie zmienia położenie co jest czasem irytujące.

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez jacam
                              lnk=st&q=test+statywu+manfrotto&rnum=1#0c6dd9fa7c6 df640"]tutaj[/URL]
                              dla niecierpliwych: Ten sam aparat i obiektwy ( D70 + 28/2.8 ) Ten sam czas: 10s. Podobna
                              pogoda - bezwietrzenie.
                              sorry, ale to są jakieś bzdury, niemożliwe, by no name tak się trząsł, mam na wycieczki taniznę za 40 zł i ważącą 300g, jak się ją porządnie skręci to nie ma prawa się bujać, chyba, że się ją kopnie...
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...