Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wczoraj byłem sobie o 12 na spacerku jesiennym polowałem na fajne fotki ale nic unikalnego i niedość że nie znalazłem to jeszcze sie wq....m, czy iso 100 może mieć wpływ na ostrośc zdjęcia ? bo dla mnie to dziwne, ale sami zobaczcie prosze i powiedzcie, było tochę delikanego słonka jak widać, af mam na jeden punkt centralny, i nie są ostre te fotki nawet w połowie więc albo iso w co wątpię albo af złapał coś nie tak,
Na którą część łapać ostrość bo ja staram się zawsze oczy nos +- i bywało dużo lepiej zwłaszcza że 70-200 L4 który jest ostry i na 200mm fajnie rozmywa,a sigmą i jest jeszcze bardziej badziewne, możecie coś skomentować doradzić , słońce miałem za plecami ....
robiłem w jpg fine i sharpness miałem na +1.....
dawno mi tak mało źle fotki nmie wyszły dlatego zawracam gitarę.
Co do pierwszych trzech zdjęć to sprawa jes banalnie prosta, za dlugi czas w stosunku do ogniskowej, ogólnie przyjmuję się zasadę, że czas powinien być odwrotnością ogniskowej, czyli 200mm x1,6=320mm czas powinien być co najmniej 1/320s. Co do zdjęcia nr4 to nie wiem, moze przypadek, AF może się pogubił, Sigmy tak mają. O zasadzie przeliczania, o której wspomniałem trzeba pamiętać i powino być ok.
no tyle że sotawiłem aprarat w trybie P i on sam to ustawił, normalnie robie av albo tv ale mówie może ja coś j...ę więć pozostawiłem wszystko elektronice canona :-) jak robię słup to staram się ustawić ostrość na srodkoy pkt pomiędzy najbliższym a najfdalszym punktem obiektu którego ostrość chcę fotnąć
Czyli mówisz że 1/320 zamiast 1/250 zminiła by coś ?
powinna, potestuj, 1/320s przy ogniskowej 200mm to minimum, chyba że robisz ze statywu. Dlatego przy wyższych czułościach miałeś ostre zdjęcia bo czasy były krótsze.
Czyli mówisz że 1/320 zamiast 1/250 zminiła by coś ?
Może zmienić na plus ale nie musi, wszystko zależy od tego jak pewnie potrafisz utrzymać aparat nieruchomo.
Trzeba nauczyć sie prawidłowego chwytu aparatu:
jedna ręka na grip, druga pod obiektyw - łokieć dociśnięty do tułowia, jedna noga wysunięta do przodu, za mocno nie ściskać aparatu. W sumie to jest opisane w instrukcji
Delikatnie naciskać spust migawki środkiem opuszka palca.
Dodatkowo można ćwiczyć naciskanie spustu pomiędzy uderzeniami serca
Może zmienić na plus ale nie musi, wszystko zależy od tego jak pewnie potrafisz utrzymać aparat nieruchomo.
jedna ręka na grip, druga pod obiektyw - łokieć dociśnięty do tułowia, jedna noga wysunięta do przodu, za mocno nie ściskać aparatu. W sumie to jest opisane w instrukcji
z tą nogą do przodu będzie problem bo mój pies ma z 1m jak siedzi i żeby wyszło z podobnej wysokości kucałem :-) i żeby było 200mm musiałem odejść ze 3-4m bo chciałem maxymalnie rozmyć,
powiedzcie mi proszę czy przy takiej pogodzie można 200-400 iso ? bo jak tak z reguły używam i zrobiłem 100 i zapomniałem o tym bo o 7rano robiłęm jakieś liście w słońcu i chciałem tak jak piszą podręczniki mieć ładne przejścia.... w analogowym lustrze brałem zawsze kodaka ultra 400ISO i miałem ładne kolorki i byłem zadowolony a tu próbuje podejśc do tematu profesjonalnie zgodnie z tym co wyczytam i czasem są mizerne efekty
z tą nogą do przodu będzie problem bo mój pies ma z 1m jak siedzi i żeby wyszło z podobnej wysokości kucałem :-) i żeby było 200mm musiałem odejść ze 3-4m bo chciałem maxymalnie rozmyć,
chodzi mi o to, że podczas robienia zdjęć trzeba wyrobić sobie nawyk trzymania aparatu stabilnie, jak to zrealizujesz nie ma znaczenia, a nie trzymać byle jak i pstrykać.
Zamieszczone przez Hoody
powiedzcie mi proszę czy przy takiej pogodzie można 200-400 iso ? bo jak tak z reguły używam i zrobiłem 100 i zapomniałem o tym bo o 7rano robiłęm jakieś liście w słońcu i chciałem tak jak piszą podręczniki mieć ładne przejścia....
zawsze staram się robić na najmniejszym iso, ale jeśli brakuje mi czasu lub przesłony to bez oporu zmieniam iso do 400 i z reguły nie odszumiam tych zdjęć.
Zamieszczone przez Hoody
w analogowym lustrze brałem zawsze kodaka ultra 400ISO i miałem ładne kolorki i byłem zadowolony a tu próbuje podejśc do tematu profesjonalnie zgodnie z tym co wyczytam i czasem są mizerne efekty
Wywołaj zdjęcia w labie i porównaj ze starymi odbitkami.
Nie zapomnij o wstrzymaniu oddechu w chwili strzalu. Wszyscy snajperzy z Gromu Ci to powiedza. No i wiatr. Wiatr tez ma znaczenie. A najlepiej strzelac na leżąco.:-D :-D
try AE .50 W SKROMNYM Desert Eaglu drobny nie jestem a ciężko się nie cofnąć :-)
he, he, matrixem zalatuje, ale mimo wszystko porównanie "dziewiątki" z "dwudziestką" to przesada... taka te-te-tka to przecież właśnie głównie hukiem kładzie przeciwnika
Komentarz