Cala prawda o TC ???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwiatas
    Bywalec
    • 2005
    • 154

Cala prawda o TC ???

Witam,
    Stoje przed wyborem obiektywu albo obiektywu i TC i o porade prosze bo szykuje sie juz nie maly wydatek a lepiej pytac niz bladzic
    Ale do rzeczy: Sklaniam sie za konfiguracja 70-200/2.8 L IS plus TCx2 lub 100-400 f/4.5-5.6L IS znam za i przeciw tych obiektyw i MZ pierwszy zestaw jest bardziej "uniwersalny" ale bardziej interesuje mnie opinia o TC. Czy mnoznik razy 2 stosuje sie tylko do ogniskowej czy tez do przyslony? bo jesli tak to wychhodzilo by na dlugim koncu dokladnie to samo 200x2= 400mm 5.6
    czy sie mysle ?? i Ostanie moje pytanie czy AF z TC dziala bez zadnych zarzutow?

Z gory dziekuje i pozdr
    http://pepershots.wordpress.com/
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

To chyba już wszystko było opisane na tym forum...
    2x stosuje się i dla ogniskowej i dla przysłony.
    Ponieważ f =< 5.6 to AF działa i nie musisz ostrzyć manualnie jeśli oczywiście nie chcesz.

Komentarz

• kwiatas
      Bywalec
      • 2005
      • 154

Zamieszczone przez KMV10
      Ponieważ f =< 5.6 to AF działa i nie musisz ostrzyć manualnie jeśli oczywiście nie chcesz.
      czyli jak bym zystawil TCx2 z 70-200L 4 to nie mam wogole Af bo wychodzi F8??

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Niestety tak, ale z tc 1,4 wychodzi 5.6 czyli AF rabotajet.

Komentarz

• kwiatas
          Bywalec
          • 2005
          • 154

OKI to pozostala mi tylka jedna prosba Czy laskawie ktos z frumowiczow robil porownania jakosci zdjec z zestawu 70-200/2.8 L IS i z 100-400L?

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

Był link do strony z tym porównaniem wraz ze zdjęciami. Przeszukaj dobrze forum. Konkluzja jest taka - 100-400L jest odrobineczkę lepszy.

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez kwiatas
              czyli jak bym zystawil TCx2 z 70-200L 4 to nie mam wogole Af bo wychodzi F8??
              masz, jak kupisz TC Tamrona bo on nie podaje do body informacji, że istnieje i AF stara się jednak ostrzyć...ponoć całkiem często udaje mu się...
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

No lepiej mieć chyba 70-200 2.8 i w razie potrzeby dokręcać TC 2x. AF działa bez zarzutu. Ja tak wybrałem i chyba dobrze zrobiłem.

Poniżej zdjęcia na 400mm, f/10, 1/1000, ISO 400, oryginał

O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

To prawda - ja cały czas pisałem o TC Canona, które są uczciwe i podają korpusowi efektywną f.
                  Ale są tamrony (ja nie używam takiego, więc niech się wypowiedzą userzy) które nie podają body przeliczonej f.

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez kwiatas
                    OKI to pozostala mi tylka jedna prosba Czy laskawie ktos z frumowiczow robil porownania jakosci zdjec z zestawu 70-200/2.8 L IS i z 100-400L?
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sfw
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 184

Witam,

Ja używam TC Kenko 300 PRO (x2). Jeśli zależy Ci na ostrości i kontraście to ... zapomnij o jakimkolwiek TC, to poprostu nie ta liga. Ten mój daje akceptowalny rezultat dopiero powyżej f9 a i tutaj jest sporo do poprawienia. Z drugiej strony 70-200/2,8 to doskonałe szkło i na pewno warto je mieć(sam posiadam) a o 100-400 nasłuchałem się sporo złego (głównie problemy mechanczne - łożyska) iż skutecznie się zniechęciłem. Sensowne wyniki daje TC 1,4 Canona, ale może to być trochę mało jak dla Ciebie (dla mnie było). Może lepiej kupić stałkę 200/2,8 i do niej TCx2 efekt powinien być lepszy niż z zoomem.

pzdr

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

To porównanie jest o kant tyłka rozbić Widziałem jeszcze inne z ptakami, wtedy zestaw z TC prezentował się katastrofalnie.. Szkoda, ze nie mam żadnego 100-400 pod ręką, zrobiłbym jakieś porządne porównanie. Ale jestem przekonany że zestaw z TC nie wypadłby dużo gorzej.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• kwiatas
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 154

Zamieszczone przez Cichy
                          To porównanie jest o kant tyłka rozbić Widziałem jeszcze inne z ptakami, wtedy zestaw z TC prezentował się katastrofalnie.. Szkoda, ze nie mam żadnego 100-400 pod ręką, zrobiłbym jakieś porządne porównanie. Ale jestem przekonany że zestaw z TC nie wypadłby dużo gorzej.

Czy chcesz przez to powiedziec ze nie bedzie widac szczegolnie duzej roznicy mieczy dwoma obietywami??

Komentarz

• twilight
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 45

Z moich doswiadczen wynika,ze jesli zalezy nam na jakosci i duzych powiekszeniach stosowanie TC ma sens jedynie do stalek z polki L,z zoomami chocby najbardziej rasowymi to juz niestety nie to...Oczywiscie na formacie pocztowki mozna to rozmydlanie jeszcze przelknac.

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez Cichy
                              Ale jestem przekonany że zestaw z TC nie wypadłby dużo gorzej.
                              Po przymknięciu o 1-2 działki Natomiast na pełnej dziurze - nie sądzę.
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...